ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μια Εκκλησία χωρισμένη από το Κράτος, πρέπει να είναι δυνατή για να μπορέσει να προχωρήσει» (VIDEO)


Φωτογραφίες- Βίντεο: Γιώργος Φερδής
Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου

Ευχές και τα χρόνια πολλά δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τους εργαζόμενους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  επ’΄ευκαιρία της συμπληρώσεως 12 ετών από τη εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και τόνισε με νόημα στους παριστάμενους «ότι κάποια στιγμή, οι δρόμοι μας θα χωρίσουν».

Ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης ευχαρίστησε για τα τόσα χρόνια που όλοι είναι δίπλα του και απολαμβάνουν την πνευματική πορεία του.

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για τις Ευχές ενώ μετέφερε την αγάπη του σε όλους για την κοινή πορεία που έχουν εδώ και 12 χρόνια με μόνο γνώμονα τον συνάνθρωπο μας.

Όπως υπογράμμισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρέπει να υπάρχει σωστή πορεία στην εκκλησία. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μιλώντας για τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν αλλά και αυτά που ακολουθούν.

Και τόνισε: «Οι δρόμοι μας κάποια στιγμή θα χωρίσουν. (…) Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μια Εκκλησία χωρισμένη από το Κράτος και αφημένη μόνη της πρέπει να είναι δυνατή και να μπορέσει να προχωρήσει».

Εκκλησία-Κράτος

Εξέφρασε την πρόβλεψή του ότι στο μέλλον θα υπάρξει Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους,  τονίζοντας με έμφαση ότι «αυτή η στιγμή έρχεται και απλά εμείς κλείνουμε τα μάτια μας και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε».

«Είμαστε σε άλλη εποχή»

Συνεχίζοντας με καταιγιστικό τρόπο τους προβληματισμούς του υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε σε μια άλλη εποχή και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να ενεργούμε με τα κριτήρια μιας άλλης εποχής. Είμαστε κολλημένοι πολύ πίσω».

Μάθημα Θρησκευτικών

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει και το μεγάλο θέμα της Διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Σχολεία, διαπιστώνοντας ότι αναστατώνουμε όλο τον κόσμο γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το πώς πρέπει να Διδάσκονται τα Θρησκευτικά. Επισήμανε τον κίνδυνο ότι στο τέλος θα καταργηθεί εντελώς το μάθημα και όπως χαρακτηριστικά είπε, τότε τρέξτε να φωνάζετε στα Συλλαλητήρια. Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε μπρος ή θα φωνάζουμε στους δρόμους χωρίς αποτέλεσμα.

Γονείς

Δεν εξαίρεσε από την ομιλία του τον Ρόλο των Γονέων και των Εκπαιδευτικών, που θα έπρεπε όπως τόνισε να ερωτηθούν και αυτοί.

«Τους Δασκάλους π.χ. τους ρωτήσαμε;

Τους Γονείς τους είδαμε ποτέ;

Μας είπαν τις σκέψεις τους;

Τι θέλουν για τα παιδιά τους;

Εμείς θα αποφασίσουμε μόνοι;

Εμείς θα δώσουμε εντολή;

Αυτοί δεν έχουν ευθύνη;

Ρεπορτάζ: Δημήτριου Στρουμπάκου – Γιάννη Θεοδώρου – Δημήτριου Φανού

κάμερα Ανδρέου Χαλκιόπουλου

μοντάζ Μανόλη Δημελλά

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο