3ήμερη εκδρομή Καστοριά – Πρέσπες – Νεράιδα – Λίμνη Πολυφύτου


Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, τριήμερη εκδρομή την Πρωτομαγία 30/04 – 02/05
Καστοριά – Λιμναίος Οικισμός – Σπηλιά του Δράκου – Παναγία Μαυριώτισσα – Ντολτσό – Πρέσπες – Άγιος Αχίλλειος – Ψαράδες – Νεράιδα – Λίμνη Πολυφύτου – Αλιάκμονας

Πρόγραμμα εκδρομής:

Σάββατο 30/04

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία (Πειραιά και Ομόνοια) νωρίς το πρωί. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε το μεσημέρι στην  «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, την πανέμορφη Καστοριά, χτισμένη δίπλα στην λίμνη, με τα αρχοντικά της και την πλούσια ιστορία της.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, λίγη ξεκούραση και φεύγουμε να γνωρίσουμε αυτή την πανέμορφη πόλη!
Θα δούμε και να φωτογραφίσουμε τα Παραδοσιακά Αρχοντικά, τις Βυζαντινές Εκκλησίες. Θα περπατήσουμε στις παραδοσιακές γειτονιές «Απόζαρι» και «Ντολτσό» με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και στον παραλίμνιο δρόμο της πόλης, δίπλα στους κύκνους και τις αγριόπαπιες, που προσφέρουν μια ξεχωριστή νότα κάθε εποχή του χρόνου. Τέλος θα επισκεφτούμε, το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη όπου και θα ταξιδέψουμε στον χρόνο.

Κυριάκη 01/05

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας.
Ιδρύθηκε μάλλον επί των ημερών του αυτοκράτορος Αλεξίου Α Κομνηνού (1081-1118). Η ζωγραφική του καθολικού ανήκει σε διαφορετικές περιόδους. Σε τμήμα του ανατολικού τοίχου υπάρχουν παραστάσεις που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα, ενώ σε άλλο τμήμα του ίδιου τοίχου και σε όλο τον δυτικό υπάρχουν παραστάσεις από τα τέλη του 12ου αιώνα. 
Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που εξελίσσεται στον ανατολικό και νότιο τοίχο του νάρθηκα, είναι άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφικής άποψης και εκτιμάται ότι ανήκει στο τέλος του 12ου αιώνα. Η σκηνή της Βάπτισης, που εικονίζεται κάτω από αυτήν, είναι ίσως λίγο μεταγενέστερη. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες τοποθετούνται χρονικά γύρω στα 1260. Η μονή Μαυριωτίσσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σαν πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν για αυτήν αξιωματούχοι του Βυζαντίου. 

Συνεχίζουμε, με το Σπήλαιο Καστοριάς ή “Σπηλιά του Δράκου”. Πήρε το όνομά της από την είσοδο που έχει τη μορφή στόματος δράκου, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Στο σπήλαιο, από τα εντυπωσιακότερα της χώρας μας, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών.

Αναχώρηση για μια μοναδική επίσκεψη στα βόρεια υδάτινα φυσικά σύνορα της χώρας μας, τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.
Πρώτη μας στάση στο χωριό Ψαράδες. Το μοναδικό ελληνικό χωριό στην ακτή της Μεγάλης Πρέσπας. Οι γραφικοί Ψαράδες, είναι το βορειοανατολικό άκρο της χώρας. Είναι παραδοσιακός οικισμός, με λιθόκτιστα και πλινθόκτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, και μία αξιόλογη εκκλησία του 19ου αιώνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Από τους Ψαράδες μπορεί κανείς να εξερευνήσει τη Μεγάλη Πρέσπα με βάρκα, κάτι που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς προαιρετικά. (Μεγάλη Διαδρομή 45min 7,50€)

Η Βαρκάδα ξεκινάει από την αποβάθρα του οικισμού Ψαράδες, με ταχύπλοο σκάφος. Kατά την έξοδο από τον κόλπο των Ψαράδων κάνουμε τις πρώτες δυο στάσεις για να δούμε τις τοιχογραφίες τις Παναγιάς που σώζονται από τον 14ο αιώνα, Παρατηρούμε και Ίχνη από λιθοκατασκευές ή λαξεύσεις στους απροσπέλαστους από την ξηρά βράχους.

Συνεχίζουμε την βαρκάδα έξω από τον κόλπο των Ψαράδων και βρισκόμαστε στο βαθύτερο σημείο της λίμνης όπου και κάνουμε την 3η στάση καθώς αντικρίζουμε όλη την θέα τις Μεγάλης Πρέσπας, Σε αυτό το Σημείο θα δούμε το σημείο του τριεθνές καθώς και τα όρια των Συνόρων μέσα στην Λίμνη.

Το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι το πρώτο που συναντούμε αμέσως μετά την στάση μας στο βαθύτερο σημείο τις λίμνης! Στον μυχό μιας μικρής παραλίας και μέσα στο βράχο σώζεται μικρός, πετρόχτιστος, μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός, είναι από τα παλιότερα ασκητήρια τις περιοχής και χρονολογείτε από τον 13ο αιώνα.

Ακολουθεί το καλύτερα διατηρημένο ασκηταριό της Παναγιάς της Ελεούσας. Βρίσκεται σε μια μικρή παραλία, ψηλά, μέσα σ’ ένα βαθύ σπήλαιο με σχεδόν κάθετους βράχους. Εδώ υπάρχει αποβάθρα στην όποια κάνουμε στάση θα κατέβουμε και θα επισκεφτούμε το ασκητήριο.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στον Άγιο Αχίλλειο, το δεύτερο κατοικημένο νησί λίμνης της χώρας μας, μετά των Ιωαννίνων. Θα περπατήσουμε στη πλωτή γέφυρα και θα επισκεφτούμε τον τιμώμενο Άγιο. Θα πιούμε τον καφέ μας και θα απολαύσουμε τις παραδοσιακές τους πίτες.

Δευτέρα 02/05

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για το Δισπηλιό, 7 χλμ. από την Καστοριά, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5000 π.Χ. Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο οικομουσείο αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού Καστοριά.
Από τον Οικισμό θα δούμε την πιστή αναπαράσταση των συνηθειών και του τρόπου ζωής του νεολιθικού ανθρώπου. 

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το χωριό Νεράιδα με θέα τη λίμνη Πολυφύτου (Αλιάκμονας), όπου θα γευματίσουμε προαιρετικά.

Νωρίς το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεσες στάσεις για την Αθήνα. Άφιξη το βραδάκι.

Τιπς για το ταξίδι!

Παναγία Κουμπελίδικη: Είναι η μοναδική εκκλησία της Καστοριάς που έχει τρούλο και από αυτό το χαρακτηριστικό προκύπτει και το προσωνύμιο καθώς κουμπέ (kubbe) στα τούρκικα σημαίνει τρούλος.

Τα Αρχοντικά: Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής σας στην πόλη σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στις γραφικές γειτονιές και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον αυθεντικό αέρα που αποπνέουν ορισμένα οικοδομήματα.

Τα γουναράδικα: Μαζί με τους θρησκευτικούς και ιστορικούς τουρίστες, η πόλη υποδέχεται και αρκετούς λάτρεις και επίδοξους αγοραστές γούνας, κυρίως Ρώσους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι Ρώσοι νεόπλουτοι άρχισαν τα ταξίδια. Είναι και μια παράδοση που θέλει τους Ρώσους να ταξιδεύουν από τη μακρινή χώρα τους μέχρι αυτήν τη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας μόνο και μόνο για τα ξακουστά γουναράδικά της.

Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια από τις Πρέσπες σε ταβερνούλα στο γραφικό χωριό Ψαράδες

Πάρτε τα ξακουστά φασόλια Πρεσπών.

Γευτείτε πιπερόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης στον Άγιο Αχίλλειο.

Εδώ θα βρείτε και το μοναδικό φασόλι, γλυκό του κουταλιού.

Πληροφορίες Συμμετοχής:

Συμμετοχή μέλους: 150€ σε δίκλινο ή τρίκλινο. Μονόκλινο +45€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
-Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
-Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
-2 διαν/ση στο ξενοδοχείο Chloe, ένα νεόδμητο πολυτελές κατάλυμα στην πόλη της Καστοριάς, φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια με θέα στη λίμνη και το επιβλητικό όρος Βίτσι. http://hotelchloe.gr/
-Πρωινό σε μπουφέ

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:


Φαγητό, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 50€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους το αργότερο μέχρι τo Σάββατο 16/04/22

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

  • 85% πληρότητα, προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των επιβατών.
  • Όλα τα οχήματα υποχρεωτικά διαθέτουν αντισηπτικό για τη χρήση του σε κάθε είσοδο σε αυτό
  • Η μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες (υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).
  • Χειρολαβές, πλαστικά μέρη κλπ απολυμαίνονται σε κάθε έξοδο των επιβατών, από τον οδηγό, με αντισηπτικό

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο: 6957831931
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώνοντας την φόρμα:

Περισσότερες πληροφορίες για την Εκδρομή: https://filoiperiigites.com

Πληροφορίες – Επικοινωνία

Αμβρακίας 21, 10443, Αθήνα

6957831931 – 6932305108

e-mail: filoiperiigites@gmail.com

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε το σχόλιο, τις παρατηρήσεις σας, ή να εγγραφείτε στο Σύλλογο.

Visits: 26


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο