Το «Ευχαριστώ» της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής σε Πυροσβέστες και Εθελοντές


Ευγνωμοσύνη προς τους Πυροσβέστες και τους Εθελοντές Πυροσβέστες που έσπευσαν «να σβήσουν τις φλόγες με γενναιότητα» εκφράζει η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής Ρόδου περιγράφοντας παράλληλα τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι Μοναχές και όλοι όσοι συμμετείχαν στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έζωσε το Μοναστήρι.

«Εξαιτίας των ισχυρών Ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας δημιουργήθηκε ένας “πυροστρόβιλος” στην δίνη του οποίου βρέθηκε το Μοναστήρι. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο, απέκλεισε τον άμεσο έλεγχο της Πυρκαγιάς, που απλώθηκε ταχύτατα σε όλη την έκταση της Μονής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μονή.

«Οφείλουμε θερμές Ευχαριστίες στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό», αναφέρει στη συνέχεια η Ιερά Μονή, «ο οποίος έδωσε την εντολή να εισέλθουμε άμεσα όλοι οι παρόντες στον Ναό του Οσίου, όπως και πράξαμε, παραμένοντας εκεί Γονυπετείς και Προσευχόμενοι, ώσπου να εξελιχθεί το φαινόμενο, στο οποίο η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 1000℃, αφαιρώντας ακόμη και το μικρότερο ίχνος ζωής στο πέρασμά του. Μόλις δόθηκε η Διαβεβαίωση ότι μπορούμε με Ασφάλεια να εξέλθουμε, άρχισε το έργο της κατάσβεσης της Πυρκαγιάς από τους Πυροσβέστες και τους Εθελοντές που έσπευσαν στο Μοναστήρι παλεύοντας να σβήσουν τις φλόγες με γενναιότητα».

Επίσης η Ιερά Μονή ενημερώνει ότι «υπάρχουν εκτεταμμένες υλικές ζημιές (κεραμοσκεπές, τζάμια, Αποθήκες, μηχανήματα – εξοπλισμός, Εργαστήρια, ηλεκτρολογικό, υδραυλικό, τηλεφωνικό δίκτυο κατεστραμμένο). Ωστόσο, καμία από τις Εκκλησίες δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά. Το Δάσος, τα Ελαιόδεντρα και τα Ξινόδεντρα της Ιεράς Μονής έχουν καεί».

Αναλυτικά η Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής:

«Με την σκέπη της Παναγίας της Υψενής και την προστασία του Οσίου Μελετίου, στον Ιερό Ναό του οποίου καταφύγαμε, διαφυλαχθήκαμε από την ταχύτατη και ορμητική πύρινη λαίλαπα. Μια ακραία συμπεριφορά της Πυρκαγιάς σημειώθηκε στην Ιερά Μονή μας σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Εξαιτίας των ισχυρών Ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας δημιουργήθηκε ένας «πυροστρόβιλος» στην δίνη του οποίου βρέθηκε το Μοναστήρι. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο, απέκλεισε τον άμεσο έλεγχο της Πυρκαγιάς, που απλώθηκε ταχύτατα σε όλη την έκταση της Μονής. Οφείλουμε θερμές Ευχαριστίες στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό, ο οποίος έδωσε την Εντολή να εισέλθουμε άμεσα όλοι οι παρόντες στον Ναό του Οσίου, όπως και πράξαμε, παραμένοντας εκεί Γονυπετείς και Προσευχόμενοι, ώσπου να εξελιχθεί το φαινόμενο, στο οποίο η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 1000℃, αφαιρώντας ακόμη και το μικρότερο ίχνος ζωής στο πέρασμά του. Μόλις δόθηκε η Διαβεβαίωση ότι μπορούμε με Ασφάλεια να εξέλθουμε, άρχισε το έργο της κατάσβεσης της Πυρκαγιάς από τους Πυροσβέστες και τους Εθελοντές που έσπευσαν στο Μοναστήρι παλεύοντας να σβήσουν τις φλόγες με γενναιότητα. Κοντά στις Αδελφές παρέμεινε με αυτοθυσία και ο π. Γεώργιος Τσουρδιού συμμετέχοντας στην προσπάθεια. Για όλους τους παρόντες στη δοκιμασία είμαστε Δια Βίου ευγνώμονες. Στη Μονή υπάρχουν εκτεταμμένες υλικές ζημιές (κεραμοσκεπές, τζάμια, Αποθήκες, μηχανήματα – εξοπλισμός, Εργαστήρια, ηλεκτρολογικό, υδραυλικό, τηλεφωνικό δίκτυο κατεστραμμένο). Ωστόσο, καμία από τις Εκκλησίες δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά. Το Δάσος, τα Ελαιόδεντρα και τα Ξινόδεντρα της Μονής έχουν καεί. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Παρόλη τη δοκιμασία που περνάμε ο νους μας είναι στους Αγαπητούς Αδελφούς που έχουν υποστεί παρόμοιες ή και μεγαλύτερες ζημιές. Ταυτόχρονα σε όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων Υπηρεσιών, καθώς και στους Εθελοντές που πάνω από ένα δεκαήμερο αγωνίζονται Ακατάπαυστα για να βοηθήσουν τον Τόπο μας καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους και κουράγιο σε αυτή την δυσκολία και σύντομα να σβήσει η Πυρκαγιά με τη Βοήθεια του Θεού».

Visits: 7


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο