Τελεσίδικη καταδίκη Εφημερίδος «Ορθόδοξου Τύπου» για προσβολή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας


Ως υπαίτιοι προσβολής της προσωπικότητος, της τιμής και της υπολήψεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου Καταδικάσθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, και σε δεύτερο Βαθμό, το Σωματείο με την Επωνυμία «Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις», στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν η Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» και η Ηλεκτρονική σελίδα «www.orthodoxostypos.gr» , και ο Διευθυντής Συντάξεως αυτών, κ. Γεώργιος Τραμπούλης.

Η τελεσίδικη Απόφαση

Η Έκδοση και Δημοσίευση της Υπ’ αριθμ. 4726/2023 Αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, η οποία είναι τελεσίδικη, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός θλιβερού κύκλου ανοικείων και αισχρών επιθέσεων, ο οποίος είχε ανοίξει πριν από τέσσερα ακριβώς Έτη, τον Φεβρουάριο του 2020, με επαναλαμβανόμενα, εμμονικά και εντέλει δαιμονικά, Δημοσιεύματα του «Ορθοδόξου Τύπου» εις βάρος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και, ευρύτερα, της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ελληνικής Ομογένειας της πέμπτης Ηπείρου.

Παρά την εξόφθαλμα αντιδεοντολογική συμπεριφορά των Συντακτών (ένας εκ των οποίων απεδείχθη ότι ήταν «ανύπαρκτο» πρόσωπο) και το πνεύμα εμπαθείας που διαπερνούσε όλα τα «πονήματά» τους, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επέδειξαν καλοπροαίρετη διάθεση και αποπειράθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να Άρουν την πληθώρα διαστρεβλώσεων που εμπεριέχονταν στα Δημοσιεύματα του «Ορθοδόξου Τύπου» πριν η υπόθεση οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς όμως, η «Εφημερίδα υπό τον παραπλανητικό τίτλο “Ορθόδοξος Τύπος”», δεν ανταποκρίθηκε με διάθεση συμμορφώσεως και μετανοήσεως· τουναντίον, επέμεινε στον «ιεροεξεταστικό» της Λόγο και στο αντίστοιχο ύφος και ήθος της.
Συνεπεία αυτού, για την αποτροπή της περαιτέρω σπιλώσεως της προσωπικότητος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και του έργου που επιτελείται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αλλά προπάντων για την αποτροπή της κατάφορης διαστρέβλωσης των Ιερών Κανόνων και των αληθειών του Ιερού Ευαγγελίου, τον λόγο έλαβε η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Με την Τελεσίδικη Καταδικαστική Απόφαση που εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, το Σωματείο «Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις» και τον Διευθυντή Συντάξεως της Εφημερίδος «Ορθόδοξος Τύπος» και της αντίστοιχης ιστοσελίδας, υποχρεώθηκαν όπως:

α) καταβάλουν χρηματική Αποζημίωση στον ενάγοντα και αποζημίωση για τις Δικαστικές Δαπάνες,

β) Διαγράψουν – Αποσύρουν τα επίδικα Δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα της Εφημερίδος «Ορθόδοξος Τύπος»,

γ) Καταχωρήσουν περίληψη της Καταδικαστικής Αποφάσεως στην Εφημερίδα τους, Έντυπη και Ηλεκτρονική, στην ίδια θέση που είχε δημοσιευθεί η αρχή των επιλήψιμων Δημοσιευμάτων.

Δήλωση Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Με αφορμή την Τελεσίδικη Δικαίωσή του από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εύλογη κατ’ άνθρωπον ανακούφιση που μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αποδοκίμασε και καταδίκασε το κατάπτυστο περιεχόμενο των Δημοσιευμάτων του “Ορθόδοξου Τύπου”, δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τα συναισθήματα πικρίας και ανησυχίας που με κυριεύουν καθώς αναλογίζομαι τον πνευματικό κατήφορο στον οποίο έχει κατρακυλήσει η συγκεκριμένη Εφημερίδα, επιχειρώντας μάλιστα να συμπαρασύρει και ευσεβείς χριστιανούς, μέσα από ψεύδη, διαστρεβλώσεις γεγονότων και αντιεκκλησιαστικά, ανίερα αφηγήματα. Φοβάμαι ότι οι υπεύθυνοι της Εφημερίδος, τυφλωμένοι από εμμονή, μίσος και φανατισμό, αδυνατούν να κατανοήσουν τη ζημία που προκαλούν στην Εκκλησία του Χριστού, υπέρ της οποίας κόπτονται ότι αγωνίζονται. Στην πράξη όμως κατακρίνουν Πατριάρχες, Επισκόπους Κληρικούς και Μοναχούς, δίχως να έχουν τέτοιο Δικαίωμα και τέτοια Εξουσία, θεωρώντας μάλιστα ότι επιτελούν έργο θεάρεστο. Δεν θα πάψω να προσεύχομαι για τον άνωθεν φωτισμό τους, ώστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουν στην κατεύθυνση της αληθείας και να αναλώνονται σε πνευματικό αγώνα για τη σωτηρία τους, καθώς και για τη σωτηρία των ανθρώπων που έχουν παρασύρει με τα κατάπτυστα και ανίερα Δημοσιεύματά τους. Ο Θεός να τους συγχωρεί, να τους ευλογεί και να τους φωτίζει».

“Θερμές ευχαριστίες για τη Νομική υποστήριξη της υποθέσεως οφείλονται στον Δικηγόρο, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λάμπρο Κιτσαρά, και στη συνεργάτιδά του, Δικηγόρο κ. Ιφιγένεια Παπαχρήστου”, καταλήγει η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Visits: 3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο