Ποιμαντική επίσκεψη στην Κρήτη


Την προηγούμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου, Καθολικός Επίσκοπος  Σύρου, Θήρας και Κρήτης  πραγματοποίησε Ποιμαντική επίσκεψη στο Ηράκλειο, στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Εορτάζοντας μαζί με τους Εφημερίους τον π. Marek Owsiak και τον π Maciej Mech, αλλά και τις Τοπικές Καθολικές Κοινότητες την Παγκόσμια ημέρα των Ιεραποστολών. Οι δυο Εφημέριοι είχαν επίσης  τη χαρά να φιλοξενούν τον π. Paweł Holc, Ηγούμενο και τον π. Krzysztof Wałaszek, οικονόμο της Πολωνικής Επαρχίας των Πατέρων Iεραποστόλων, (Λαζαριστών όπως τους γνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα), από την οποία προέρχονται και ήρθαν στην Κρήτη από την Κρακοβία,  για να ενισχύσουν με την επίσκεψή τους αυτή τους δυο αδελφούς τους. Όπως είναι γνωστό, την Ποιμαντική φροντίδα των Καθολικών πιστών που ζουν στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης έχει αναλάβει εδώ και ένα και πλέον χρόνο η Κοινότητα των πατέρων Λαζαριστών.

Στην Ιεράπετρα, στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στο χώρο που έχει μετατραπεί σε ναό και εξυπηρετεί τις Λατρευτικές ανάγκες, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί Αλβανικής Καταγωγής κυρίως, που εργάζονται στην Περιοχή. Με την ευκαιρία έγινε ο αγιασμός των νέων αγαλμάτων και των Εικόνων που στο εξής θα στολίζουν το χώρο και θα βοηθούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας κατάνυξης και Προσευχής για τους πιστούς που προσέρχονται εκεί.

Επίσης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στην Καθολική Εκκλησία από την Αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία Κρήτης, στην οποία ανήκει.

Ο Εφημέριος, π.Μάρεκ Όβσιασκ  είπε στο χαιρετισμό του:

«Σεβασμιότατε Πατέρα,

Η παρουσία του Επισκόπου θυμίζει σε όλους μας ότι η Εκκλησία είναι χτισμένη στα θεμέλια των αποστόλων. Είθε η Αποστολική σας Υπηρεσία να ενισχύσει την πίστη μας στο Χριστό  και την πίστη μας στην Εκκλησία.

Το Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ιεράπετρα είναι Παραδοσιακό με τη θετική έννοια: οι πιστοί διαμορφώνουν τη θρησκευτικότητά τους με βάση το λειτουργικό έτος, γιορτάζοντας την Κυριακή, προσερχόμενοι συχνά στο Μυστήριο της Μετάνοιας και απαγγέλλοντας τακτικά το άγιο ροδάριο. Διατηρούν μια ιδιαίτερη ευλάβεια για τον Άγιο Αντώνιο της Πάντοβας. Από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, συμμετέχουν μαζικά στη  Θεία Λειτουργία κάθε Τρίτη, και ολοκληρώνουν την ευλάβεια αυτή στις 13 Ιουνίου, ημέρα της πανήγυρης του Αγίου Αντωνίου. Αρκετοί από τους πολυάριθμους πιστούς που ζουν στην περιοχή, είναι τακτικοί στην προσέλευση της λειτουργίας της Κυριακής, ένθερμα δεσμευμένοι στη ζωή της  ενοριακής κοινότητας  και φροντίζουν με συνέπεια εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσέρχονται και πολλοί τουρίστες, από κάθε γωνιά της γης και τότε η θεία Λειτουργία παίρνει μια διεθνή διάσταση, που μας πλουτίζει όλους  πολύ.

Εκτός από τις  καθιερωμένες αυτές λειτουργικές συνάξεις και δραστηριότητες, φροντίζουμε ώστε το μήνυμα του Ευαγγελίου  να διαδίδεται, μέσω της κατήχησης, με βάση ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους: Κατήχηση για Μη Βαπτισμένους Ενήλικες, Κατήχηση για Γονείς πριν από τη Βάπτιση των παιδιών τους, Κατήχηση για παιδιά που θα λάβουν την Πρώτη Κοινωνία, κατήχηση για τους νέους που προετοιμάζονται να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος, Κατήχηση προετοιμασίας των νέων ζευγαριών για να τελέσουν το Μυστήριο του Γάμου.

Η Κατήχηση για τα παιδιά γίνεται τα Σάββατα στις 5 μμ. και για νέους επίσης το Σάββατο, στις 6μμ. Η προετοιμασία για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και του Χρίσματος διαρκεί δυο χρόνια.

Έχουμε αντιμετωπίσει ικανοποιητικά  τα ζητήματα που αφορούν τη μετατροπή του χώρου που χρησιμοποιούμε σε « Ιερό Χώρο». Το  εσωτερικό του ναού μας, με τα νέα Αγάλματα και τις εικόνες που εσείς θα ευλογήσετε σε λίγο,  αποκτά μεγαλύτερη ιερότητα ώστε όλοι όσοι έρχονται για να συμμετέχουν στις τελετές και να προσευχηθούν, να νοιώθουν πραγματικά ότι βρίσκονται στην εκκλησία. Ανάμεσα στις  νέες εικόνες υπάρχει και μια που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Αλβανικό Έθνος, η εικόνα της Παναγίας της Καλής Συμβουλής της Σκόδρας, προστάτιδας της Αλβανίας. Τον Νοέμβριο, θα αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τις οικογένειες μαζί με αυτή την εικόνα της Παναγίας της Καλής Συμβουλής.

Επίσης, υπάρχει και μια εικόνα του ιδρυτή του τάγματός  μας, του Αγίου Βικεντίου ντε  Πωλ, που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καλωσορίσω τους πατέρες Λαζαριστές από την Κρακοβία που έχουν έρθει  κοντά  μας για λίγες μέρες, τον  π. Paweł Holc, Ηγούμενο της Πολωνικής Επαρχίας των Πατέρων Λαζαριστών και τον π. Krzysztof  Wałaszek, οικονόμο. Καλωσορίζω επίσης τον π. Maciej Mech, αδελφό μου στην κοινότητα της Κρήτης, εφημέριο της ενορίας του Ηρακλείου.

Τέλος, Σεβασμιότατε, θα ήθελα να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά όλους τους πιστούς που δημιουργούν την Εκκλησία – Κοινότητα και την Εκκλησία – χώρο της θείας λατρείας, στο Ποιμαντικό μας Κέντρο. Η φροντίδα τους και η εργασία που προσφέρουν είναι εμφανής.

Ευχαριστούμε κι εσάς, εκ μέρους των Ενοριτών μας, για την παρουσία σας και ελπίζουμε ότι έτσι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον μας και η φροντίδα μας για την Ανάπτυξη της πίστης και τη μετάδοσή της πρώτα στα Μέλη της οικογένειάς μας και σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τον Ιησού Χριστό, στο περιβάλλον που ζούμε».

π. Μάρεκ Οβσιακ

Visits: 7


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο