Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης ανέπτυξε το θέμα: «Το νόημα της άσκησης στη ζωή του Χριστιανού»


Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας (θυσιαστήριον Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε) τελέσθηκε στις 17 Μαρτίου 2024, ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγχωρήσεως), Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερπαπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το νόημα της άσκησης στη ζωή του χριστιανού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, με λόγο απλό και γλαφυρό αναφέρθηκε στον σκοπό του Πνευματικού Αγώνα κάθε Χριστιανού, ο οποίος κορυφώνεται κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και συμπυκνώνεται στην Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που Αναγιγνώσκει ο Ιερεύς στις Ακολουθίες αυτής της Περιόδου: Να μας χαρίσει ο Θεός Σωφροσύνη, Ταπεινοφροσύνη, Υπομονή και Αγάπη, και να μας απαλλάξει από την αργία, την περιέργεια, τη Φιλαρχία, την Αργολογία και να μας φωτίσει να βλέπουμε τα δικά μας λάθη χωρίς να πέφτουμε στην κατάκριση του Αδελφού μας.

O Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι ο Πνευματικός Αγώνας αυτής της Περιόδου, τον οποίο καλούμαστε να αναλάβουμε καθορίζεται με σαφήνεια το 3ο Προσόμοιο του Τριωδίου, που ακούσαμε να Ψάλλεται στον Κατανυκτικό Εσπερινό, ποίημα, του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

«Τόν τῆς Νηστείας καιρόν φαιδρῶς ἀπαρξώμεθα, πρός ἀγῶνας πνευματικούς ἑαυτούς ὑποβάλλοντες∙ ἁγνίσωμεν τήν ψυχήν, τήν σάρκαν καθάρωμεν∙ νηστεύσομεν ὥσπερ ἐν τοῖς βρώμασιν ἐκ παντός πάθους, τάς ἀρετάς τρυφῶντες τοῦ Πνεύματος∙ ἐν αἷς διατελοῦντες πόθῳ, ἀξιωθείημεν πάντες κατιδεῖν τό πάνσεπτον Πάθος Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ καί τό Ἅγιον Πάσχα, πνευματικῶς ἐναγαλλιώμενοι».

Δηλαδή: «Ας ξεκινήσουμε χαρούμενα την Περίοδο της Νηστείας, υποβάλλοντας τον εαυτό μας σε Πνευματικούς Αγώνες. Να εξαγνίσουμε την ψυχή. Να καθαρίσουμε την σάρκα. Όπως νηστεύουμε με τις τροφές, να απέχουμε από κάθε πάθος, εντρυφώντας στις Αρετές του Πνεύματος. Και παραμένοντας με πόθο στην ενάρετη ζωή, μακάρι ν᾽αξιωθούμε, γεμάτοι πνευματικοί χαρά να αντικρίσουμε το πάνσεπτο Πάθος και το Άγιο Πάσχα του Χριστού και Θεού μας».

Στη συνέχεια, ανέλυσε με τη χρήση χωρίων από τους Πατέρες της Εκκλησίας τους όρους, Ψυχή, Σώμα Νηστεία και Άσκηση, και κατέληξε σημειώνοντας ότι η Υμνογραφία της Εκκλησίας μας καλεί «το Στάδιον των Αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι προσέλθετε», προκειμένου με μέσο την Άσκηση και την έντονη Λειτουργική ζωή αυτής της Περιόδου να αξιωθούμε να βιώσουμε τα Άχραντα Πάθη και τη Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Τους Κατανυκτικούς Ύμνους της Ακολουθίας απέδωσε ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με τους εκλεκτούς Ιεροψάλτες του Ναού κ. Εμμανουήλ Καραλάκη και κ. Σταύρο Δασκαλάκη.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Συγχωρήσεως παρέστη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Περιοχής και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανώλης Φραγκούλης, η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, οι οποίοι πριν την Απόλυση της Ακολουθίας, κατά το Έθος, Ασπάσθησαν τον Τίμιο Σταυρό και έλαβαν Συγχώρηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους καλή και Ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο