Νομικό κενό μπλοκάρει την επιθυμία Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου να αλλάξει Μητροπολίτες σε Θεσσαλονίκη και Παραμυθιά


Να εκλέξει άμεσα νέους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Παραμυθίας επιθυμεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αλλά ένα Νομικό πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει αφήσει την Εκκλησία της Ελλάδος Νομικά ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο των Γηραιών Μητροπολιτών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους θρόνους τους. Η πρόνοια του Άρθρου 34 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο ειδική Επιτροπή Γνωμοδοτεί σχετικά με την ικανότητα των Ιεραρχών Επισκόπων να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος πιέζει τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ιδιαίτερα τους τρεις Συνοδικούς Μητροπολίτες, Χίου κ. Μάρκο, Λαρίσης κ. Ιερώνυμο και Φθιώτιδος κ. Συμεών που αποτελούν την Επιτροπή που συστήθηκε τον προηγούμενο Μήνα για να Εξετάσει το θέμα των Γηραιών Ιεραρχών, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα εντός του Καλοκαιριού ώστε στην Τακτική Συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι. του Οκτωβρίου 2023 να Εκλεγούν οι Διάδοχοι τους.

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση Απαγόρευσε στους Δικαστικούς να Ασκούν Διοικητικά καθήκοντα.

Πρακτικά δηλαδή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη Προεδρεύει της Επιτροπής που θα Διαγνώσει την Αδυναμία ή Μη του Ιεράρχου Επισκόπου να Ασκήσει τα καθήκοντά του, δεν μπορεί πλέον εκ του Συντάγματος όχι απλά να Προεδρεύσει αλλά ούτε καν να μετέχει.

Ουσιαστικά δηλαδή αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να Αντικατασταθεί ένας Μητροπολίτης που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να Διοικήσει την Μητρόπολή του είναι η πειθώς. Να πεισθεί, δηλαδή, να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr αναφέρουν πως ήδη αναζητείται η Νομική φόρμουλα που θα Επαναφέρει στο Νομικό «οπλοστάσιο» της Εκκλησίας την συγκεκριμένη δυνατότητα, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα χρειαστεί χρόνο, τον οποίο στην παρούσα συγκυρία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δεν έχει μάλλον.

Visits: 20


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο