Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989 η 1η Σεπτεμβρίου Αρχή της Ινδίκτου


1η_Σεπτεμβρίου_Αρχή_της_Ινδίκτου
Αρχή_του_εκκλησιαστικού_έτους
H εκκλησιαστική #πρωτοχρονιά!
Μια #προσευχή για την #προστασία του #περιβάλλοντος.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Μετά τις δραματικές πυρκαγιές που βίωσε ο τόπος μας, φέτος το Καλοκαίρι τα λόγια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου ηχούν «προφητικά»:

«[…] Βιούμεν την εξελισσομένην καταστροφήν του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητος, της χλωρίδος και της πανίδος, την ρύπανσιν των υδατίνων πόρων και της ατμοσφαίρας, την προιούσαν ανατροπήν της κλιματικής ισορροπίας και άλλας υπερβάσεις ορίων και μέτρων εις πολλάς διαστάσεις της ζωής. Ορθώς και προσφυώς απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016), ότι «η επιστημονική γνώσις δεν κινητοποιεί την ηθικήν βούλησιν του ανθρώπου, ο οποίος, καίτοι γνωρίζει τους κινδύνους, συνεχίζει να δρα ως εάν δεν εγνώριζεν» (Εγκύκλιος, § 11)”».

Aπόσπασμα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου του 2020.

❓Ποιος ο ρόλος του #χριστιανού σε όλο αυτό το κακό;
«Φαίνεται ότι η #οικολογική_κρίση είναι κρίση πολιτισμού. Είναι μία κρίση, η οποία έχει να κάνει με την απώλεια της ιερότητας της φύσεως στον πολιτισμό μας.

…Ο χριστιανός σέβεται τον κόσμο ως ιερό, όχι γιατί ενέχει στη φύση του την παρουσία του Θεού, αλλά γιατί βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με το Θεό.

…Ο άνθρωπος γίνεται έτσι ένας σύνδεσμός, που μπορεί ή να φέρει την υλική φύση σε κοινωνία με το Θεό, και με τον τρόπο αυτό να την αγιάσει, ή να την στρέψει τελικά προς τον άνθρωπο -ή προς την ίδια τη φύση- και να την καταδικάσει να γίνει «κάτι», ένα «αντικειμενο» του οποίου το νόημα και ο σκοπός εξαντλούνται στην ικανοποίηση του ανθρώπου…».

#Η_κτίση_ως_ευχαριστία του Μητροπολίτου Περγάμου, Ιωάννου Ζηζιούλα.
📚#Η_κτίση_ως_ευχαριστία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα.
Εκδόσεις Πορφύρα
🛒Online αγορά https://bit.ly/3Bmfrss
☎Τ 213 029 1224🖱www.porphyrabooks.gr
📧 sales@porphyrabooks.gr

Porphyrios PorphyraΜαρία Κοκκίνου Εκδόσεις ΠορφύραΜαρία Εκδόσεις Πορφύρα Προσευχες Θαυματα Διονύσης ΜακρήςΙστολόγιο ΛάβαρονTheatre A Priori – Konstantina NikolaidiNikolaos AsproulisTheodota NantsouOrthodox Academy of Crete – Ορθόδοξος Ακαδημία ΚρήτηςOrthodoxia.InfoΟρθόδοξη Παρέα ΚρήτηςΟρθόδοξο Χριστιανικό ΒιβλιοπωλείοΟρθόδοξη ΘεολογίαWWFPentapostagma.grPeggy FourkaPoimin.grΠοιμαντικό Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα αγίου ΧαραλάμπουςΔιεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΊδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΠ. Γεώργιος Χριστοδούλου – Ποιμαντική & Κατήχησηφιλοι Αγιορειτων ΠατερωνIMVROS ISLANDΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝΟικουμενικο Πατριαρχείο

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο