Επισκέψεις Σχολείων στα Παρεκκλήσια της Καστοριάς


Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος «Υιοθετώ ένα βυζαντινό μνημείο», που εκπονεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, μαθητές και μαθήτριες, από επτά σχολεία από την Καστοριά, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Ναύπακτο και την Μεσοποταμία, επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες τα Παρεκκλήσια της Καστοριάς που «υιοθέτησαν».

Ήτοι: Το τμήμα Β1 του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς το Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Γυμνασίου, το τμήμα Β2 του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς το Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Ξενία με εκπαιδευτικό τον κ. Σωκράτη Βασιόπουλο, το 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου το Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 2ο Γυμνάσιο Καστοριάς το Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο Απόζαρι, το 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών της Αθήνας και η Α’ τάξη του ΓΕΛ Μεσοποταμίας τον προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς.

Παράλληλα με την επίσκεψη όλων των μαθητών στα Ιερά Παρεκκλήσια, τα οποία «υιοθέτησαν» στην εκπαιδευτική τους αυτή εκδρομή, επισκέφτηκαν τον Σενβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο στο Ιερό Επισκοπείο, καθώς και την πόλη της Καστοριάς, τα ιερά Προσκυνήματα, τα Μουσεία, αξιοθέατα κλπ.

Την περιήγηση στα μνημεία έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σχοινάς, ο οποίος πληροφόρησε τους μαθητές για τα ιστορικά στοιχεία των Ναών και της περιοχής, την σύνδεση τους με ιστορικά πρόσωπα της πόλης, τα αρχιτεκτονικά μέρη και την χρήση τους καθώς και τον τοιχογραφικό διάκοσμο.

Στην συνέχεια οι μαθητές απηύθυναν ερωτήσεις, ενώ στο τέλος οι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας για την πρωτοβουλία σχετικά με τον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση από το Ι.Ε.Π. του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει πανελλαδική ισχύ.

Τέλος να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία, τόσο σε τοπική όσο και σε πανελλαδική εμβέλεια, και αναμένονται μέχρι το τέλος της σχολικής χρόνιας και άλλα σχολεία να επισκεφτούν την Καστοριά και τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς Ναούς της πόλης.

 Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο