Εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας στην Ίμβρο


Την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό κέντρο των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου θα πραγματοποιηθεί η Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο «Ίμβρος – Άγιον Όρος.

Η διαχρονική σχέση των δύο τόπων» κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν Εισηγήσεις από Αγιορείτες Μοναχούς Πατέρες καθώς και από Ίμβριους στην καταγωγή Ερευνητές, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί η μακραίωνη και ισχυρή πνευματική σχέση της Ίμβρου με το Άγιον Όρος.

Η εν λόγω Επιστημονική Εκδήλωση είχε προαναγγελθεί κατά την διάρκεια της παρουσίας της αποστολής της Αγιορειτικής Εστίας στην Ίμβρο το 2022 παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και έδωσε την ευλογία για την προετοιμασία και διοργάνωση της.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Επιστημονικής Εσπερίδος:

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ
18:00 – 18:30Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους
Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου
Χαιρετισμός του Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστασίου Ντούρου

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
18:30 – 18:50Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου
Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός και η παρουσία του Αγίου Όρους στην Ίμβρο.
18:50 – 19:10Γέρων π. Χριστοφόρος Ιβηρίτης
Στοιχεία για τον βίο του Ιερομονάχου Αναστασίου Ιβηρίτου εξ Αγίων Θεοδώρων – Ίμβρου.
19:10 – 19:30π. Δημήτριος Στρατής
Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός μεταξύ Ορθόδοξης παράδοσης και «Φώτων».
«ταῦτα ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι»
19:30 – 19:40ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
19:40 – 20:00Γιώργος Ξεινός, Ιατρός – Συγγραφέας, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης  Ίμβρου και Τενέδου
Αναζητήσεις και συναντήσεις Ιμβρίων στο Άγιον Όρος.
20:00 – 20:20Αναστάσιος Ωρολογάς, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Άρχων Ασηκρήτις της Μ.τ.Χ.Ε., Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ίμβρου και Τενέδου
Χαρίτων ο Ίμβριος, Ηγούμενος Μονής Κουτλουμουσίου στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.
20:20 – 20:40Γιάννης Γιαννάκης, Αρχιτέκτων, Επιτ. Τμηματάρχης Υπουργείου Πολιτισμού, Γενικός Γραμματέας Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου
Τοπικές ιδιομορφίες στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Ίμβρου.


 
Μετά την ολοκλήρωση της Επιστημονικής εσπερίδος, θα ακολουθήσουν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως Φωτογραφίας του Αναστάσιου Ωρολογά με τίτλο «1973.

Μικρό Οδοιπορικό στον Άθω».

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, υλικό του Ομότιμου Καθηγητού Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. από την πρώτη του Επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία το 1973, το οποίο εστιάζει κυρίως στην ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική των Μοναστηριών.

Ο κ. Ωρολογάς, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από την Ίμβρο, έλαβε τα πρώτα Μαθήματα Φωτογραφίας από τον θείο του, διάσημο Φωτογράφο, Σπύρο Μελετζή.


Η Έκθεση θα παραμείνει στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Ο Καθηγητής Αναστάσιος Ωρολογάς Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Ο Πατέρας του Γεώργιος Ωρολογάς Γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου το 1914 και η Μητέρα του Γαρυφαλιά, στην Πάνορμο Μικράς Ασίας το 1921.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1975. Το 1979 μετά την ειδίκευσή του στην Α’ Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ., έλαβε τον τίτλο του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου και το 1981 τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.- Κατά τα έτη 1979-1980 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με αντικείμενο την Κλινική Νευρολογία και στο διάστημα 1983-1984 εργάστηκε σαν επισκέπτης Ερευνητής στο Νευροχημικό εργαστήριο του Νευροψυχιατρικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA). Το 2002 εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, θέση την οποία έχει ως σήμερα. Επίσης, από το 2003 ως σήμερα είναι μέλος στο International Medical & Scientific Board της Multiple Sclerosis International Federation.Το 2011 εξελέγη Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, την οποία διήθυνε ανελλιπώς μέχρι το 2017. Από το 2017 ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Κλινική «Αγιος Λουκάς» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Το 2022 χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε Άρχοντα Ασηκρήτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Η επαφή του Αναστασίου Ωρολογά με τη φωτογραφία ξεκινά από την παιδική του ηλικία, με Δάσκαλο τον καταγόμενο από την Ίμβρο θείο του, διάσημο φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, ο οποίος του δίδαξε όλα τα στάδια της φωτογραφικής τέχνης.

Επιπλέον, έλαβε Μαθήματα Φωτογραφίας από τον καλλιτεχνικό όμιλο της ΧΑΝΘ.
Είναι παντρεμένος με την Τζιβρά Ανδρομάχη και έχουν 2 γιούς, τον Γεώργιο και τον Γεράσιμο.

Visits: 3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο