ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ DMOPC


Όπως κατέδειξαν οι έκτακτες συνθήκες, που προέκυψαν εξαιτίας της Διεθνούς Πανδημίας, και στις  οποίες κλήθηκε ο άνθρωπος να προσαρμόσει την καθημερινότητα του, τα ψηφιακά μέσα αναδείχθηκαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαιτέρων των νεότερων γενεών επηρεάζοντας τόσο την επικοινωνία και την κοινωνικότητα όσο και την καθημερινότητα του ανθρώπου γενικότερα. Πρόκειται για μια διαπίστωση η οποία αφορά το σύνολο της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και της Εκκλησίας,  καθώς μεριμνούσα για τον άνθρωπο και την πνευματική του ενίσχυση, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των ναών, δεν δίστασε να προσλάβει κάθε προσφερόμενο μέσο προκειμένου να εκφράσει τον δικό της λόγο και να καταθέσει τη δική της πρόταση και μαρτυρία στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδεικνύονται διαρκώς και επηρεάζουν την ζωή του ανθρώπου, ιδιαίτερα δε του Χριστιανού μέσα από τη ζωντανή μετάδοση των ιερών ακολουθιών, με την παρουσίαση διαδικτυακών εκπομπών και άλλων ψηφιακών δράσεων υπό την ποιμαντική μέριμνα και καθοδήγηση επισκόπων και πρεσβυτέρων.

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» εδώ και χρόνια εργάζεται στον ψηφιακό κόσμο μέσα από τη δραστηριότητα του Διαδικτυακού Περιοδικού «Πεμπτουσία» και του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία». Tο Διαδικτυακό Περιοδικό  «Πεμπτουσία» ( www.pemtpousia.gr ) θέλοντας να συνεισφέρει στην επισταμένη εξέταση των νέων δεδομένων, σε συνεργασία με άλλα ορθόδοξα διαδικτυακά μέσα από όλη την Οικουμένη, συνεκάλεσε προ πενταετίας (Αθήνα, 7-9 Μαΐου 2015) το 1° Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, και συνέχισε προ τριετίας με την πραγμάτωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης Κολυμπάρι, 18 – 21 Ιουνίου 2018) (www.dmopc15.comwww.dmopc18.com), ενώ ήδη έχει προετοιμάζεται το 3ο Διεθνές Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί κατά προσέγγιση στα τέλη του 2020, αναλόγως των εξελίξεων και των συνθηκών της διεθνούς πανδημίας.

Επιστέγασμα των Διεθνών αυτών Συνεδρίων και των όλων δράσεων μας στο χώρο των ψηφιακών μέσων και της ποιμαντικής της Εκκλησίας υπήρξε η ίδρυση από το Ινστιτούτο μας της Διεθνούς Ένωσης Ψηφιακών Μέσων για την Ορθόδοξη Ποιμαντική (www.dmopc.org) στην οποία συμμετέχουν μέλη της Εκκλησίας (κληρικοί και λαϊκοί με ειδικό ενδιαφέρον στο αντικείμενο) από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Σκοπός της Ένωσης είναι η σύνδεση όσων δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στην παραγωγή ορθοδόξου περιεχομένου στο διαδίκτυο ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ψηφιακών μέσων.  Η σύνδεση επισκόπων και πρεσβυτέρων, ειδικών επιστημόνων, ακαδημαϊκών και καθημερινών εργατών του Θείου Λόγου με διακριτή παρουσία στον ψηφιακό χώρο. Ο συντονισμός των προσπαθειών των ορθόδοξων ψηφιακών μέσων προς μία αποτελεσματικότερη και προς δόξαν Θεού εκφορά του λόγου του Ευαγγελίου στους χρήστες των μέσων αυτών, καθώς και η συγκροτημένη και από κοινού προσπάθεια για τη σπορά των αξιών της ορθοδόξου χριστιανικής παραδόσεως προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως. Η προβολή του  έργου των ορθοδόξων στον τομέα της ποιμαντικής των ψηφιακών μέσων, η ανάδειξη της δυναμικής της ορθόδοξης παρουσίας και η ανάπτυξη του ορθόδοξου χριστιανικού λόγου στον κυβερνοχώρο.

Η ανάπτυξη μελετών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χρήσης του διαδικτύου, τη διαφοροποίησή του από τους παραδοσιακούς τρόπους της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, τη νέα ανθρωπολογία που κομίζει τις ποιμαντικές δυνατότητες που προσφέρει, καθώς και τις αρνητικές πλευρές που αναδύονται. Η προώθηση των αξιών των χριστιανών ορθόδοξων εκδοτών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο,  αξιοποιώντας κατά το δυνατόν τα ψηφιακά μέσα για τη διάδοση του θείου λόγου, της πατερικής παράδοσης και της ορθόδοξης θεολογίας.

Μέσα από την ανωτέρω σύντομη παρουσίαση της Διεθνούς Ένωσης Ψηφιακών Μέσων για την Ορθόδοξη Ποιμαντική επιθυμούμε να σας κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειας μας αυτής που γίνεται παγκοσμίως στον Ορθόδοξο κόσμο και να σας προσκαλέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή αυτή προσπάθεια μέσα σε μία εποχή όπου η φωνή της Ορθόδοξης Εκκλησίας καλείται να ενισχύσει και να στηρίξει τον σύγχρονο άνθρωπο. Θα είναι ιδιαίτερη ευλογία, τιμή και χαρά στην προσπάθεια μας αυτή να σας έχουμε συνοδοιπόρο και υποστηρικτή.

Μπορείτε να εγγραφείτε (δωρεάν)  ως Μέλος της Ένωσης και εν συνεχεία να επιλέξετε την Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Group) στην οποία επιθυμείτε να συμμετάσχετε σύμφωνα με την θεματολογία που εκφράζει τις ψηφιακές σας ποιμαντικές αγωνίες.

Ο σύνδεσμος της φόρμας εγγραφής είναι: http://dmopc.org/?page_id=2574 .

Εάν έχετε συνεργάτες κληρικούς η λαϊκούς οι οποίοι διαχειρίζονται η ενδιαφέρονται για τα ψηφιακά μέσα και την εφαρμογή τους στη Ορθόδοξη ποιμαντική θα χαρούμε να λάβουμε και την δική τους αίτηση εγγραφής.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας

Θεοχάρης Καραγιάννης

Τμήμα Νέων Μελών DMOPC

Εκμέρους του κου Νικολάου Γκουράρου προέδρου της  Διεθνούς Ενώσεως Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής (DMOPC).

Εάν εγγραφείτε δηλώνετε ότι έχετε λάβει γνώση των Όρων Χρήσης και συμφωνείτε“.

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο