Δημοσιογραφία, Δημοσιογραφική Έρευνα και Social Media


Δημοσιογραφία, Δημοσιογραφική Έρευνα και Social Media

Κατεύθυνση: Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 25/9/2023

Κάντε Αίτηση

Οδηγός Σπουδών

Βίντεο Προγράμματος

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο για το Πρόγραμμα

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες με τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια το λειτούργημα.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες με τις απαραίτητες γνώσεις, προκειμένου να διακρίνουν τη συνεισφορά των νέων μέσων στην ελευθεροτυπία. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημανθούν εμφατικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη διασπορά ανυπόγραφων / ανώνυμων πληροφοριών, καθώς και από την άκριτη υιοθέτησή τους. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα φαινόμενα της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των fake news, καθώς και οι παγίδες της δημοσιογραφίας του πληκτρολογίου.
Επίσης, επιχειρείται η εμβάθυνση σε αξιακά ζητήματα, όπως η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας των λεγόμενων συστημικών μέσων, ενώ θα αναλυθεί και η δημοκρατικότητα των social.
Μέσα από παραδείγματα και μελέτες περιστατικών, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με την πρακτική εφαρμογή του διπόλου δημοσιογραφία – social media. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμπόρευση της τεχνολογικής εξέλιξης με τις παραδοσιακές τεχνικές της δημοσιογραφίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εξέλιξης του λειτουργήματος, παρουσιάζονται διεξοδικά τεχνικές διασποράς διασταυρωμένων ειδήσεων, με σκοπό την απήχησή τους στις νεότερες ηλικιακές ομάδες που αποστασιοποιούνται από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

Μάθημα 1Ενημέρωση, Προπαγάνδα, Fake News
Μάθημα 2Η Δημοκρατία των Social Media
Μάθημα 3Δημοσιογραφία και New Media

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους ειδική έκπτωση 15% στα δίδακτρα για αιτήσεις από 29/8/23 έως και 29/10/23 & προεγγραφή με 80€. Η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον, έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 78ο κύκλο σπουδών από 30/5/2023 μέχρι και 28/8/2023 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Διάρκεια (μήνες)3
Δίδακτρα (σε δόσεις)380 323 €
Αριθμός δόσεων3
Ποσό δόσης127 108 €
Δίδακτρα (εφάπαξ)360 306 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση15%20%25%30%
Δίδακτρα323 275 €304 258 €285 242 €266 226 €
Δόση108 92 €102 87 €95 81 €89 76 €
Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.
Ομαδα Α: Εκπτωση 30%
Ομαδα Β: Εκπτωση 25%
Ομαδα Γ: Εκπτωση 20%
Ομαδα Δ: Εκπτωση 15%
Ομαδα Ε: Εκπτωση 15%

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Ρήγου Μαρίνα
Ρηγου Μαρινα

Επίκουρη Καθηγήτρια, Τομέας Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Επικοινωνιακών Πρακτικών και Σχεδιασμού, Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Λασκαράτος Κώστας
Λασκαρατος Κωστας

Δημοσιογράφος – παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στην ΕΡΤ. Αριστούχος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγγραφέας του βιβλίου “Πολιτισμός και Εξωστρέφεια” (εκδόσεις Ι Σιδέρης).

Συγγραφέας

Visits: 4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο