Δελτίο Τύπου – Αδελφότητα ‘Αγία Λυδία’ (VIDEO)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ «ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ»

Σχετικά με την πολύχρονη συκοφαντική πολεμική, που δέχθηκε η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Αγία Λυδία» και ο Πνευματικός της, Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ, με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης ανακοινώνουμε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 3865/2023 απόφασή του έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι ο Σωτήριος Τζούμας, ιδιοκτήτης και διαχειριστής συγκεκριμένης ιστοσελίδας, προσέβαλε την τιμή και την υπόληψη του π. Νικάνορος ως ανθρώπου και ως ιερέως, τελώντας τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση, της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση και της δυσφήμισης, με πλήθος δημοσιευμάτων που συνέταξε και δημοσίευσε στην εν λόγω ιστοσελίδα του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε χαρακτηριστικά ότι ο Σ. Τζούμας, ως προς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διέδωσε με τα επίδικα δημοσιεύματα, «γνώριζε το ψεύδος τους» και «ουδεμία επιφύλαξη διατύπωσε, στα κείμενά του, ως προς την ακρίβεια των επίμαχων ισχυρισμών», των οποίων «έλαβε γνώση απροσδιόριστος αριθμός αναγνωστών της ιστοσελίδας» και ήταν «ικανοί και πρόσφοροι να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη» του π. Νικάνορος. Επίσης, ο Σ. Τζούμας με συγκεκριμένους υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του π. Νικάνορος τέλεσε «το αδίκημα της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση, αφού, με αυτούς, προσέβαλε την τιμή του, ως ανθρώπου και ως ιερέως». Περαιτέρω, ως προς τους λοιπούς ισχυρισμούς του Σ. Τζούμα, το δικαστήριο έκρινε ότι «οι φράσεις που [ο Σ. Τζούμας] χρησιμοποίησε για να αποδώσει τους επίμαχους ισχυρισμούς … καταδεικνύουν σκοπό καταφρόνησης και σαφή πρόθεση … να παραδώσει [τον π. Νικάνορα] στη δημόσια ανυποληψία, ενέργεια που δεν τελεί σε αναλογία με την κοινωνική αποστολή του τύπου για την ενημέρωση του κοινού …. Ως εκ τούτου, … παραμένει η παρανομία ως συστατικό στοιχείο των αντίστοιχων αδικοπραξιών».

Προς αποκατάσταση του π. Νικάνορος το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, επιδίκασε σε βάρος του Σ. Τζούμα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης συνολικού ποσού 40.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο (ποσό το οποίο ο π. Νικάνωρ έχει δεσμευθεί να διαθέσει για το έργο της ιεραποστολής). Επίσης, διέταξε τον Σ. Τζούμα να παραλείπει στο μέλλον να προσβάλλει τον π. Νικάνορα με φράσεις και ισχυρισμούς ταυτόσημους ή ανάλογους με τους κριθέντες προσβλητικούς και υβριστικούς. Περαιτέρω, το δικαστήριο υποχρέωσε τον Σ. Τζούμα να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του συγκεκριμένα προσβλητικά της προσωπικότητας του π. Νικάνορος δημοσιεύματα και να προβεί σε αποκαταστατική δημοσίευση περίληψης της δικαστικής απόφασης σε αυτήν. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο επέβαλε ποινές εκτέλεσης της απόφασής του συμπεριλαμβανομένης προσωπικής κράτησης του Σ. Τζούμα, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης προς αυτήν.

Η Αδελφότητά μας εκφράζει την ευαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή και ευχαριστεί τον Θεό για την απόδοση δικαιοσύνης. Ευχαριστεί επίσης τους νομικούς παραστάτες του π. Νικάνορος, τη Δικηγορική Εταιρεία «Τσαντίνης – Χατζηϊωάννου» και τον κ. Μιχαήλ Πετρόπουλο.

Εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους πιστούς, κληρικούς και λαϊκούς, που έμειναν ανεπηρέαστοι από τη δυσφημιστική επίθεση και της συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως.

Visits: 5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο