ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό Παραίτηση ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος – Όλο το παρασκήνιο


Την πρόθεση του να παραιτηθεί του θρόνου του εξέφρασε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr ο Παναγιώτατος Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την Εκλογή του Διαδόχου του στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο 88χρονος Αρχιερέας που ποιμαίνει την στρατηγικής σημασίας Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το 2004, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την Απόφαση του αυτή στον πνευματικό του γιο και Διάδοχο του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, έναν εκ των τριών της Επιτροπής που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των Γηραιών Ιεραρχών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr, ύστερα από συζήτηση που είχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δυο Αρχιερείς, αποφασίστηκε πως θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον Γηραιό Ιεράρχη, την Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί Παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ειρηνικά.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα το πότε θα Ανακοινωθεί επίσημα η Απόφαση του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης. Θεωρείται όπως δεδομένο πως κατά την Θεία Λειτουργία των ονομαστηρίων του, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδικός Εορτασμός ο οποίος θα είναι και ο Αποχαιρετιστήριος.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές εκείνη την ημέρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να τιμήσει τον Αρχιερέα ο οποίος τον ερχόμενο Ιούνιο συμπληρώνει 50 μισό Αιώνα Αρχιεροσύνης.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σύμφωνα με πηγές του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ποιμενάρχες των οποίων θεωρείται πως λόγω Γήρατος ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν επί μακρόν να ασκήσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση μέσω Παραιτήσεως. Ωστόσο στην περίπτωση που οι ιεράρχες δεν πεισθούν να Αποχωρήσουν οικειοθελώς, δεν αποκλείεται (σ.σ. ορισμένο το θεωρούν δεδομένο) να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο συγκαλείται Επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς υπό την Προεδρία Ανωτάτου Δικαστού η οποία αποφαίνεται για την ικανότητα ή Μη του Αρχιερέα να Διοικήσει.

Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει Νομικό κενό το οποίο προβληματίζει την Ηγεσία της Εκκλησίας εντούτοις φαίνεται διατεθειμένη να ενεργοποιήσει το Άρθρο 34 μη έχοντας άλλον τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Visits: 45


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο