Έρχονται λουκέτα κι ανεργία


Ο Κοροναϊός έχει πλήξει σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλές από αυτές δεν έχουν πια βιώσιμο μέλλον, οι μικρομεσαίες όμως επιχειρήσεις διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι βασίζονται στην διαπροσωπική επαφή.

Εστιατόρια ξενοδοχεία θέατρα και άλλες δραστηριότητες της ψυχαγωγίας είναι μερικές από τις κατηγορίες που επλήγησαν περισσότερο από όλους, μαζί με αυτές και τα “Κορόιδα της τάξης” οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αναπληρώνουν τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες, αυτές οι κερδοσκοπικές εταιρείες δεν έχουν λάβει ούτε μισό ευρώ οικονομική ενίσχυση από την ώρα που ξεκίνησε το “πανηγύρι” του Κοροναϊού, με αποτέλεσμα στο 70% τουλάχιστον αυτών, κάποια στιγμή να κλείσουν και να αντέξουν μόνο όσοι είχαν καλές επαφές με τις κυβερνήσεις.

Όλο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές προηγμένες οικονομίες να διατρέχουν τον κίνδυνο να ζήσουν ένα μεγάλο κύμα χρεοκοπιών, με απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους σε ένα μεγάλο Domino που θα ακολουθήσει θα καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αποδυναμώσουν την ούτως ή άλλως ευπαθή ανάκαμψη.

Οι άφθονες υποσχέσεις για ρευστότητα μέσω εγγυήσεων δανείων επιχειρήσεων έχει προστατεύσει κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον άμεσο κίνδυνο της πτώχευσης, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα πολύ “περίεργα” και εξειδικευμένα κριτήρια που θεσπίζονται κάθε φορά σε οποιαδήποτε ενίσχυση, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Παράλληλα πολύ κοινωνικοί τομείς όπως αυτή της φροντίδας των αδέσποτων αλλά και των αστέγων θα πληγούν ανεπανόρθωτα γεμίζοντας τους δρόμους με αδέσποτα ζώα και ανθρώπους που δεν θα έχουν καμία φροντίδα πλυν των συσσιτίων και των υπνωτηρίων του εκάστοτε Δήμου εάν αυτά υπάρχουν.

Διότι αυτοί οι κοινωνικοί τομείς εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό από τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν σημαντικό έργο και ειδικά στην Ελλάδα και σίγουρα το κλείσιμο πολλών μη κερδοσκοπικών εταιρειών λόγω έλλειψης οικονομικών κεφαλαίων θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα.

Αφού οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος δεν υπάρχουν αλλά και ο κόσμος έχει “σφιχτεί” πολύ και σε μεγάλο βαθμό κάποιοι έχουν ξεχάσει την ανθρωπιά τους.

Ωστόσο η παροχή ρευστότητας δεν μπορεί να επιλύσει τα θέματα του αξιόχρεου.

Πολλές εταιρείες σωρεύουν ζημιές και εξακολουθούν να δανείζονται για να καταφέρουν την συνέχιση της λειτουργίας τους, όμως κινδυνεύουν να μην μπορούν λίαν συντόμως να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μερίδιο των πτωχευμένων μικρομεσαίων εταιρειών αναμένεται να φτάσει στο 16% από το 10% που βρίσκεται σήμερα μέσα στο 2021 σε προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Φυσικά όταν μιλάμε για προηγμένες οικονομίες σίγουρα δεν εννοούμε την οικονομία της Ελλάδας η οποία εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες θα έγραφα, ζει από δανεικά και πως να μη ζεί; Αφού ως τώρα καταντήσαμε να μην παράγουμε σχεδόν τίποτα και να μην έχουμε τις εξαγωγές που είχαμε πριν 20 χρόνια.

Και οικονομία που δεν παράγει, δεν πουλάει και δεν εξάγει είναι σίγουρο ότι θα είναι μία χρεοκοπημένη οικονομία και μάλιστα λίαν συντόμως.

Οι προβλεπόμενες χρεοκοπίες θα θέσουν σε κίνδυνο σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας νούμερο που αντιστοιχεί στους ήδη υπάρχοντες σήμερα άνεργους στις οικονομίες που προαναφέραμε, ουσιαστικά διπλασιάζεται η ανεργία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Στην πράξη, χώρες με περιθώρια δημοσιονομικών χειρισμών και υπεύθυνες επιλογές, δηλαδή άλλες χώρες, μπορούν να εξετάσουν την διοχέτευση βοήθειας όπως είναι η παράταση των “Δανείων για συμμετοχή στα κέρδη” διαμέσου νέων πιστώσεων ή μετατροπής των υφιστάμενων.

Τέλος, Γαλλία, Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν δώσει κριτήρια να συμμετάσχουν στος πρωτοβουλίες αρωγής και ιδιώτες επενδυτές, πράξη που φυσικά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει.

Για την Ελλάδα τώρα, θα πρέπει η Κυβέρνηση σοβαρά να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της αγοράς και να χειριστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα της επιδημίας του Κοροναϊού, διότι με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς το μόνο που έχει καταφέρει είναι η αμφιβολία στους επιχειρηματίες και η σκυθρωπότητα στα πρόσωπα τους.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο