Το «ύστατο χαίρε» στον Μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο (ΦΩΤΟ & VIDEO)


Στο Ιερό Κελί των Αρχαγγέλων στη Μικρά Αγία Άννα τελέστηκε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου ο οποίος Εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου 2021 στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Στην Εξόδιο Ακολουθία τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοαμαίο Εκπροσώπισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όορυς και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ενώ παρόν ήταν και ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ.κ. Θεοδόσιος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

Ο Μακαριστός είχε βρεθεί θετικός στον Κορωνοϊό και δυστυχώς η κατάστασή του ήταν αρκετά δύσκολη αφού έπρεπε να διασωληνωθεί εξαιτίας υποτροπής σε υποκείμενα Νοσήματα. Τελικά υπέκυψε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου 2Ο21 στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Ο αείμνηστος Ιεράρχης υπήρξε μια Αγία μορφή και από τα σημαντικότερα Στελέχη του Αλεξανδρινού Θρόνου. Διηκόνησε με αφοσίωση προσφέροντας ταπεινά τον εαυτό του θυσία στην Ιεραποστολή της Αφρικής» ανέφερε σε Ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής για την Εκδημία του Μακαριστού Ιεραποστόλου Ιεράρχου.

Από τη Θεσσαλονίκη στο Άγιον Όρος και την Ιεραποστολή

Ο Κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου (Μικραγιαννανίτης) Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1949. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975.

Το 1971 Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τζαγκαρόλων Χανίων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Αυγούστου 1971 και Πρεσβύτερος το 1978 από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο.

Το όνομά του για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με την ζωή και την πορεία της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας την οποία Διακόνησε ως Καθηγητής και Σχολάρχης.

Υπήρξε πνευματικός πολλών Σπουδαστών της εν λόγω Σχολής και σε πολλούς ενέπνευσε την αγάπη για την Ιερωσύνη, τον Μοναχισμό, αλλά και την εν γένει ευλαβή Διακονία της Εκκλησίας.

Το 1977 μετέβη στο Άγιον Όρος όπου εγκαταβίωσε στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης και Τοποθετήθηκε Καθηγητής στην Αθωνιάδα Σχολή. Από το 1988 μέχρι το 1997 διετέλεσε Σχολάρχης της Σχολής αυτής. Στην συνέχεια υπηρέτησε στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και από το 2006 στο Κονγκό.

Στις 24 Οκτωβρίου 2010 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄.

Μετά την κοίμηση του είπαν για τον Μακαριστό Ιεραπόστολο Μητροπολίτη:

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής:«Ο αείμνηστος Ιεράρχης υπήρξε μια αγία μορφή και από τα σημαντικότερα Στελέχη του Αλεξανδρινού Θρόνου. Διηκόνησε με αφοσίωση προσφέροντας ταπεινά τον εαυτό του θυσία στην Ιεραποστολή της Αφρικής».

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος: Με τον ιεραποστολικό του ζήλο, την εργατικότητα, την Εκπαιδευτική εμπειρία, την απλότητα του χαρακτήρα και την ορθόδοξη πνευματικότητά του, συνεισέφερε ουσιαστικά στη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Η Εκκλησία της Αλβανίας τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη. Ο Κύριος, τον οποίο με όλη του την ψυχή αγάπησε και με αυτοθυσία διακόνησε σε απαιτητικές περιοχές, ας αναπαύει ἐν σκηναῖς δικαίων την ευγενή ψυχή του».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ.κ. Γρηγόριος: «Πιστός, σιωπηλός και υπομονετικός εργάτης ουδεμία άλλη μέριμνα υπήρχε δι’ εσέ εκτός των αναγκών και των προβλημάτων του αμπελώνος σου».

Σεβασμιώτατος Μητρόπολη Αξώμης: «Το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας είναι πολύ πτωχότερο. Ο αδελφός μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος «έφυγε» για την Βασιλεία του Θεού, νικημένος από covid. Η λύπη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου μας και όλων των Αδελφών στην Ιερά Σύνοδο είναι βαθύτατη. Η πανδημία μάς στέρησε ένα πολυτιμότατο Στέλεχος, έναν Αγιώτατο Μοναχό και Ιεραπόστολο Ιεράρχη. Καλή Ανάσταση Δεσπότη μας Νικηφόρε! Αναπαύσου στην αγκαλιά του Χριστού που αγάπησες και κήρυξες στην Εκκλησία του Κονγκό! Θα σε Μνημονεύουμε πάντοτε!»

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννης: «Ο Μακαριστός κ. Νικηφόρος υπήρξε ό,τι καλύτερο διέθετε αυτή τη στιγμή ο Αλεξανδρινός Θρόνος. Ωστόσο «ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων» τον θέλησε Λειτουργό του Επουρανίου Θυσιαστηρίου. Εκείνος οίδε και εμείς ήδη αποκτήσαμε έναν ισχυρότατο και πιστό πρέσβη μας στην Ουράνια Πατρίδα! Νικηφόρε, αδελφέ ηγαπημένε, θα συναντιόμαστε πλέον στην Αγία Προσκομιδή και το Ποτήριο της Ζωής

Ο Μακαριστός Ιεραπόστολος Ιεράρχης είχε παραχωρήσει μια από τις τελευταίες του Συνεντεύξεις τον Μάιο του 2020 στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ( ope.gr ) με τη Δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Επισκέψεις: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο