Σφηνάκια που…. τζού-ζουν!


Σεπτέμβριος 2019

✔️

Συνήλθε η νέα ΔΙΣ, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Δώδεκα Μητροπολίτες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, έξι από τις παλαιές χώρες και έξι από τις νέες χώρες που πνευματικά αναφέρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέλαβαν τα ηνία της διοίκησης της Εκκλησίας για να φέρουν εις πέρας όλα τα εκκρεμή αλλά και τα τρέχοντα θέματα.
Ωστόσο  η Σύνοδος αυτή της 163ης περιόδου, έχει μία ιδιαιτερότητα που θα μας απασχολήσει ουκ ολίγες φορές, καθ´όλο το εκκλησιαστικό έτος- αν το ολοκληρώσει με την ίδια ή έστω κουτσουρεμένη σύνθεση. Και θα καταλάβετε τί εννοώ αν με διαβάσετε εως το τέλος!

✔️

Την Σύνοδο την απαρτίζουν ως επί το πλείστον  νέοι Ιεράρχες – η γενιά των πενήντα και άνω. Όμως συμμετέχουν   και τρείς υπέργηροι Μητροπολίτες  που υπό άλλας συνθήκας θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί, να εφησυχάζουν και να απολαμαβάνουν τα γεράματά τους!
Παρ´όλα αυτά εξακολουθούν να είναι εν ενεργεία, να κρατούν θέσεις και κουρασμένοι και ανήμποροι καθώς είναι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους- διοικητικά και λειτουργικά. Οι Μητροπόλεις που κατέχουν θα μπορούσαν να έχουν καταληφθεί από  νεώτερους  κληρικούς της Εκκλησίας μας,   οι οποίοι θα εργάζονταν  με ζήλο και όρεξη για δουλειά! Αντιθέτως η κατάσταση έχει ξεφύγει!  Και οι Μητροπόλεις αυτές παρουσιάζουν εικόνα παρακμής!

✔️

Δυστυχώς  Μητροπόλεις σε αυτή την κατάσταση συνήθως διοικούνται από τις «αυλές» ή  κινούν τα νήματα εξωθεσμικά πρόσωπα! Ήδη στη μία εξ αυτών τα συμπτώματα είναι εμφανή.  Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες υπάρχουν σε οικογενειακό λογαριασμό ιερέως πάνω από 1,5 εκ. Ευρώ. Πού τα βρήκε;Πόθεν έσχες πάτερ μου;  Ποιός θα το ελέγξει αυτό; Σε ποιόν ανήκουν τα χρήματα αυτά και γιατί τα διαχειρίζεται αυτός αν δεν του ανήκουν; Θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα;

✔️

Δηλαδή τα ρεζιλίκια που ζήσαμε στο Περιστέρι που μοίραζαν ομόλογα εκατομμυρίων ευρώ στους διαδρόμους του νοσοκομείου εδώ είναι σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση! Τα έχει «ασφαλισμένα» σε προσωπικούς  τραπεζικούς λογαριασμούς ιερεύς τις.
Το κεράκι των πιστών έγινε  προίκα δια τις  …. ορφανές  και απροστάτευτες  αδελφές του Μητροπολίτη  και περιουσιακό στοιχείο- γερό κομπόδεμα  που διαχειρίζεται  ο Ηρακλέας  του  θρόνου- προς το κοινό συμφέρον βεβαίως- βεβαίως! Ποιός θα πάρει την βρεγμένη σανίδα να πετάξει από την Εκκλησία όλους αυτούς που την θεωρούν τσιφλίκι που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους!

✔️

Η ευθύνη της διοίκησης  της Εκκλησίας για την εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη.
Και τούτο διότι θα έπρεπε να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα λειτουργούν αυτομάτως και θα βάζουν σε σωστή σειρά τη λειτουργία της διοίκησης της Εκκλησίας και των επιμέρους Μητροπόλεων.
Θα έπρεπε να υπάρχει  έτοιμος μηχανισμός καταστολής τέτοιων περίεργων φαινομένων που διασύρουν την Αρχιερωσύνη και παρουσιάζουν την Εκκλησία ως ιδιοκτησία  των Ιεραρχών και της αυλής τους.  Πρόκειται για  νοσηρές καταστάσεις που πάντα τις ζούσε η Εκκλησία στην ιστορική της διαδρομή. Αλλά τώρα έχει  παραγίνει το κακό!

✔️

Μήπως θέλετε να δείτε πώς μοιάζουμε ως Εκκλησία  για να το καταλάβετε σε όλη την διάσταση ; Δείτε τον αμετροεπή Φιλάρετο στην Ουκρανία που μπερδεύει τον θεσμό που κάποτε εκπροσωπούσε με το πρόσωπό του! Η οίηση σε όλη της την φαιδρότητα.

✔️

Και μη μου πείτε Αγιοι Αρχιερείς ότι δεν ξέρετε για ποιό θέμα μιλάω και ότι δεν βλέπετε αυτά που γίνονται μέσα στα μάτια σας, στη Σύνοδο! Συνοδικός Ιεράρχης- και δεν εννοώ τον πρώτο μετά τον Αρχιεπίσκοπο- αφού παρακολουθεί άφωνος και ανέκφραστος τα τεκταινόμενα μέσα στη ΔΙΣ- προσωπικά αμφιβάλλω αν κάποιες φορές ξέρει και πού βρίσκεται -στη συνέχεια στα διαλείμματα δεν κάνει βήμα χωρίς τον υποβολέα του ο οποίος φροντίζει να του υπενθυμίζει το όνομα και τον τίτλο  κάθε Ιεράρχη  που προσεγγίζει τον Γέροντα Μητροπολίτη, ώστε να του απευθύνει μετά το λόγο γιατί ο γέρων Ιεράρχης δεν γνωρίζει ούτε τους συνοδικούς συνεπισκόπους του. Τόσο καλά! Και να σκεφτείτε ότι με βάση τον κανονισμό ο Συνοδικός αυτός Ιεράρχης θα προεδρεύει των  Συνοδικών δικαστηρίων. Τί να πούμε! Είναι κρίμα που τα γράφουμε αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας μας,  στην ΔΙΣ. Ούτε εις τα δυσμάς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, του οποίου το γήρας και η ασθένεια κράτησαν καιρό, δεν υπήρχε αυτή η παρακμή που παρουσιάζεται τώρα! Και αναρωτιέμαι αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα βλέπει όλα αυτά και πώς σκέφτεται να τα αντιμετωπίσει!  Διότι κάτι πρέπει να κάνει!

✔️

Χαμός γίνεται με τις υπό πλήρωση ιερές Μητροπόλεις. Πρώτη χηρεύσασα η Φθιώτιδος. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος πριν φουντώσουν οι υποψηφιότητες έδωσε το χρίσμα στον άνθρωπό του,στον δεξιό του βραχίονα, τον Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών. Άξιο και αποτελεσματικό κληρικό που δεν ενόχλησε κατά την θητεία του στο νευραλγικό αυτό πόστο. Αντιθέτως πολλές φορές έσπευδε ακόμη και κρυφά για να διορθώσει τα κακώς κείμενα! Μάλιστα χωρίς να προκαλέσει θόρυβο απομάκρυνε με τον τρόπο του πολλούς ενοχλητικούς κοντά από τον Αρχιεπίσκοπο και καθάρισε το τοπίο από τις μυίγες και τα σαλιγκάρια!

✔️

βέβαια υπάρχει  γκρίνια από πολλούς και μάλιστα προβεβλημένους Ιεράρχες γιατί λένε μέσα σε πέντε χρόνια εργασίας του τα έδωσε όλα,ενώ υπάρχουν άλλοι που περιμένουν υπομονετικά να έλθει η σειρά τους. Κάπου έχουν δίκαιο αλλά ξεχνούν αυτοί που τα λένε πώς έγιναν οι  δικές τους προαγωγές ! Κάπως έτσι κινείται και φέρεται  πάντα η Εκκλησία.Τα πρόσωπα που είναι κοντά στον Πρώτο  ανέρχονται ευκολότερα και καταλαμβάνουν θέσεις φιλέτο! Η μέθοδος είναι πάντα η ίδια  και το αποτέλεσμα διασφαλισμένο!

✔️

Υπάρχει κάποια ανησυχία στο στρατόπεδο των ακραιφνών Αρχιεπισκοπικών Ιεραρχών  διότι κάποιες φήμες φέρουν ομάδες ισχυρών Μητροπολιτών  να θέλουν να διεμβολίσουν την εκλογή του Συμεών με νέα ισχυρή και θελκτική υποψηφιότητα. Αρχικά ακούστηκε ο Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος,  ο οποίος είναι ο μεγάλος αδικημένος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Μάλιστα επί τω ακούσματι της φήμης  αυτής  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θορυβήθηκε   και φώναξε τον Αγαθάγγελο και του  συνέστησε να κάνει πίσω. Μάλιστα του είπε να παίρνει  να λέει στους Ιεράρχες να μην τον ψηφίσουν.
– Μα πώς μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο όταν  εγώ δεν τους έχω ζητήσει να με ψηφίσουν; είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Αγαθάγγελος.
Ο Σεβ. Φαναρίου είναι σοβαρός Ιεράρχης και δεν θα έκανε ποτέ  κάτι που θα τον έφερνε αντιμέτωπο πρώτα  με την συνείδησή του και μετά με τον πνευματικό του Πατέρα, τον Αρχιεπίσκοπο. Προφανώς προτιμά να μένει στην άκρη και να φέρνει αντιμέτωπους με τη συνείδησή τους τους αδελφούς του Αρχιερείς και ειδικά  εκείνους που σκοπίμως  τον ξέχασαν, διότι δεν θα άντεχαν να αναμετρηθούν μαζί του σε ένα θέμα εντός της Ιεραρχίας.

✔️

Πάντως ενώ  ετοίμαζε  τον
Επίσκοπο Συμεών για τον Βορά, για το κέντρο της Ελλάδος, τη Λαμία κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος ενθυμούμενος το δικό του ξεκίνημα στην όμορη Βοιωτία!
Πάντως κάποιοι  εκεί στα Βόρεια ανακουφίστηκαν!
Και περισσότερο απ´όλους Γέρων Ιεράρχης που θέλει να ανταλλάξει τις Βερσαλλίες που ανήγειρε με αίμα, δάκρυα  και ιδρώτα,  με τον τίτλο…. All Holliness!! Βρε κάτι βίτσια που έχουν οι άνθρωποι και μάλιστα σε αυτή την ηλικία.

✔️

Πάντως για τα βόρεια ακούω να διακινούνται διάφορα σενάρια. Μερικά
εξ αυτών ανήκουν στη σφαίρα της τραγικότητας.
Για παράδειγμα  για τον βορρά (και όταν λέμε βορράς  ξέρουμε τί εννοοούμε) οι  εν ενεργεία ενδιαφερόμενοι όταν έλθει εκείνη η ώρα  θα είναι  πολλοί, αλλά αυτό αν συνεχίσει να ισχύει,   τότε δεν θα πάει κανείς εκ των εν ενεργεία!

✔️

Μπορεί μετά την εκλογή  του Συμεών στην Φθιώτιδος, να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι θα περάσει το μεταθετό, αν το «επιτρέψει» ο Πατριάρχης.
Άλλωστε με μεταθετό πληρώνεται η Μητρόπολη αυτή τον τελευταίο αιώνα. Αλλά το μεταθετό αν εγκριθεί θέλει δύο ψηφοφοριές για να περάσει! Αλλιώς θα μείνουν με τη  χαρά οι υποψήφιοι και θα επιστρέψουν στις επαρχίες των με κατεβασμένα τα μούτρα!

✔️

Όμως, όλοι  βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη αυτή έπαλξη  του Βορά της πατρίδας μας  ταλαιπωρείται από τα ….γεράματα!
Στα σενάρια που ακούγονται για μεταθετό ακούω ότι  κάποιοι αδιόρθωτοι  λένε πάλι…«τόπο στους…γέροντες»!
Δηλαδή να επιδιωχθεί μεταθετό πάλι για Ιεράρχη κάποιας ηλικίας, περασμένα τα 75!
Δεν ξέρω πόσο αληθινές  είναι οι φήμες αυτές! Το βέβαιο είναι ότι αν επαληθευτούν θα ξαναζήσουμε πάλι πολύ σύντομα μιά νέα δική μας Ωνασιάδα! Και αυτό δεν κάνει καλό στην Εκκλησία.

✔️

Δεν ξέρω τί μυαλό κουβαλούν μερικοί και πόσο σέβονται τον θεσμό που υπηρετούν ή θεωρούν την Εκκλησία οικογενειακό μαγαζί τους για να κάνουν τα τερτίπια τους!
Αν όλα αυτά συνεχίσουν να ακούγονται και να επαληθεύονται,τότε προετοιμάζω το… «σύστημα» ότι δεν θα μείνω με δεμένα τα χέρια και με κλειστό το στόμα! Έχω να γράψω πολλά! Έχω πολλά ντοκουμέντα στη φαρέτρα μου από την εκλογή Χριστοδούλου και εντεύθεν! Θα γελάσουμε!

✔️

Αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενοι προς μετάθεση, τότε  να πάει εκεί  ένας νέος Αρχιμανδρίτης, με ήθος και όρεξη για δουλειά παρά να ξαναζήσουμε αυτή την τραγικότητα! Μια τραγικότητα η οποία αμαύρωσε και την πορεία του Γέροντος Ιεράρχη που επεδίωξε προ 15 ετίας  την μετάθεση (έστω και εις τας δυσμάς του βίου του) και τώρα διασύρει την Εκκλησία  ως θεσμό αλλά και τον εαυτό του!

✔️

Έμαθα ότι στη συνάντηση Πατριάρχη -Αρχιεπισκόπου  προχθές εθίγη ακροθιγώς  το θέμα! Οι πληροφορίες που έχω είναι απόλυτα εξακριβωμένες αλλά δεν γράφονται για πολλούς λόγους! Περιμένω να γίνει ένα «λάθος» για να ανοίξω κι εγώ τους δικούς μου ασκούς! Περιμένετε!

✔️

Η εμφάνιση πάντως στην ΔΕΘ έπαιξε καταλυτικό ρόλο και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Όλοι ανησύχησαν και όχι άδικα.

✔️

Μία σκέψη όπως μου ήλθε: δεν θα μπορούσε η Εκκλησία να εκλέξει τον Πρωτοσύγκελλο του Γέροντος και προβεβλημένου Ιεράρχη σε Επίσκοπο επί τιμή, για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και εκείνος να τον αποσπάσει στον Γέροντα Μητροπολίτη,  για να τον βοηθά στα λειτουργικά τουλάχιστον καθήκοντά του; Μια σκέψη είναι! Την καταθέτω και ας την αξιολογήσουν οι αρμόδιοι!

✔️

Το άκουσα και αυτό!
-Θα πάω, είπε ο Γέρων Ιεράρχης , και τον Οκτώβριο στη Σύνοδο και μετά δεν θα ξαναπάω!
Θα μπορεί, όμως, η ΔΙΣ να συνέρχεται χωρίς αναπλήρωση του μέλους που δεν θα έρχεται και δεν θα έχει παραιτηθεί επισήμως  των Συνοδικών καθηκόντων; Να παραιτηθεί;; Και πώς να βάλει την υπογραφή παραιτήσεως; Το είδατε αυτό; Δεν θα θέλετε να το δείτε!

✔️

Για την εκλογή για την Μητρόπολη Λήμνου  έχει γίνει καραμπόλα και ακόμη δεν φτάσαμε στο δια ταύτα.
Η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί έχει διχάσει την Ιεραρχία. Το κακό έγινε στην αλλαγή γραμμής που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος πιεζόμενος από Ιεράρχες που έχει ανάγκη τη συμμαχία τους εντός της Ιεραρχίας( Ουκρανικό κλπ)  αλλά και από Ιεράρχη που ενώ ευρίσκεται σε απόσυρση, εξακολουθεί να παρεμβαίνει και να προωθεί ανθρώπους που θεωρεί δικούς του.

✔️

Και οι δύο υποψήφιοι: ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής και ο Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, είναι κληρικοί με συμπάθειες στην Ιεραρχία . Και θεωρούνται και οι δύο ξεχασμένοι και  αδικημένοι. Έφτασαν να βλέπουν  να φεύγουν τα …παιδιά και τα… εγγόνια τους μέσα από τη Σύνοδο και αυτοί να περιμένουν καρτερικά να έλθει η ώρα τους.

✔️

Ειδικά ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής είναι 27 ολόκληρα χρόνια μέσα στη Σύνοδο. Υπηρέτησε πιστά τρεις Αρχιεπισκόπους-Σεραφείμ, Χριστόδουλο και τώρα Ιερώνυμο-  και είδε να φεύγουν μέσα από την αίθουσα της Ιεραρχίας περί τους 90-100 νέους Ιεράρχες, στις τρεις Αρχιεπισκοπικές περιόδους που έζησε!
Και μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ένας ώριμος Ιεράρχης με δύναμη και πειθώ,  να τον πάρει από το χέρι και να τον πάει στον Αρχιεπίσκοπο και να του πει το αυτονόητο: είναι κρίμα και άδικο να είναι τόσα χρόνια στο περίμενε!

✔️

Και επειδή ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο  για τον Πλάτωνα  οτι θα πάει στη Λήμνο όταν χηρεύσει -και τώρα αυτό το άλλαξε- αποφάσισαν  κάποιοι δυναμικοί και δίκαιοι Μητροπολίτες να μπούν μπροστά και να τον στηρίξουν στην εκλογή.  Ο ίδιος δεν τηλεφωνεί σε κανέναν αφού όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε σε άλλον το χρίσμα! Και ο Πλάτων έχει γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα! Μολονότι τον έχει ξεχάσει ο Αρχιεπίσκοπος. Αφήνει τους φίλους του Αρχιερείς να κινούνται και να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό. Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος κατά πληροφορίες που έχουμε δεν έχει άγχος για τη Λήμνο και λέει στους Αρχιερείς: εμένα όποιον και να μου φέρετε, Πλάτωνα ή Ιερόθεο, θα τον χειροτονήσω!

✔️

Και ο Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος είναι «αδικημένος» κληρικός στον τομέα της προαγωγής σε Επίσκοπο γιατί σε όλα τα άλλα ο Θεός ήταν πολύ γενναιόδωρος μαζί του! Θα μπορούσε να τεθεί υποψήφιος σε Μητρόπολη πιο κοντινή στο κλεινόν άστυ, γιατί όπως του είπε και ευθέως Μητροπολίτης που του ζήτησε να τον ψηφίσει: φοβούμαι πάτερ μου να μην έχεις την εξέλιξη του προκατόχου σου που ενώ αγωνίστηκε να γίνει Αρχιερεύς έστω και Λήμνου, από την επομένη της ενθρόνισής του έλεγε : με εκλέξατε αλλά πού με στείλατε; Και ήθελε να πάρει μετάθεση στο κέντρο.

✔️

Και συμπληρώνω εγώ: να ήταν μόνον ο αείμνηστος Λήμνου που ήθελε την μετάθεση;Εδώ ο Κιλκισίου ακόμη και τώρα κάνει σχέδια. Λέει σε όλους ότι η Φθιώτιδος  θα έπρεπε να διχοτομηθεί(στο θέμα της διχοτόμησης  εμείς συμφωνούμε)   και να πάρει εκείνος τη Λαμία και τα περίχωρα κάποιος άλλος! Η κατάσταση είναι για γέλια! Μας  πήραν είδηση στο Κιλκίς να μας πάρουν και στη Λαμία!

✔️

Έχω την απορία πάντως αν του τηλεφώνησε ο Θεοφ. Θεσπιών για να του ζητήσει την ευχή και να τον ψηφίσει! Τί να του απάντησε άραγε; Σίγουρα αυτό που φαντάζεστε: πριτς!
Εμένα να πάτε στην Φθιώτιδος και έλα εσύ στο Κιλκίς να δουλέψεις όπως …»  «δούλεψα» κι εγώ! Εδώ γελάμε μετά δακρύων!

✔️

Το έγραψα και θα το ξαναγράψω: η Εκκλησία θέλει τον δικό της Καποδίστρια. Επί  Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ήταν έτοιμα όλα αυτά. Και θα είχαν γίνει πράξη. Και η παρούσα πολιτική συγκυρία ευνοεί τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων των Μητροπόλεων, την διχοτόμηση κάποιων αχανεστάτων( Φθιώτιδος, Θεσσαλιώτιδος, Αιτωκοακαρνανίας, Ηλείας, Νικαίας, Ιωαννίνων, Εδέσσης, Βεροίας κ.ά.)και την δημιουργία εξ αυτού  νέων Μητροπόλεων

✔️

Δυστυχώς  η Εκκλησία μας και μάλιστα οι Ιεράρχες μας  δεν τα σκέφτονται  όλα αυτά! Λειτουργούν και αποφασίζουν με κριτήρια βολέματος. Και σκέφτονται για το  πώς θα προωθήσουν   ημετέρους.   Βλέπετε περισσότερο νοιάζονται για την επόμενη μέρα, για  επόμενη εκλογή Αρχιεπισκόπου, για να δούν αν ελέγχουν τα «κουκιά» και προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα  όταν έλθει εκείνη η ώρα και η στιγμή, παρά για το πραγματικό μέλλον της Εκκλησίας μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει!

✔️

Μην βιάζονται και μην ματαιοπονούν όσοι ορέγονται να περάσουν στο κατώφλι της Αγίας Φιλοθέης.
Οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές της τελευταίας πεντηκονταετίας μπορεί να  ήταν προβλέψιμες γιατί είχαν ξεχωρίσει κάποιοι Ιεράρχες. Δυστυχώς θα περάσουμε και πάλι στην εποχή που άλλοι θα ακούγονται ότι προηγούνται εμφανώς και άλλοι θα είναι οι πραγματικώς ισχυροί στα μετόπισθεν.

✔️

Θυμάμαι πάντα με ιδιαίτερη νοσταλγία τον τρόπο που μου αφηγείτο ο αείμνηστος Γέρων Κορίνθου Παντελεήμων τον τρόπο εκλογής του από Πατρών Θεοκλήτου όταν όλοι περίμεναν τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο τον Α ´ τον Δασκαλάκη. Παρέλασε  την παραμονή  της εκλογής από το σπίτι του τότε Μεσσηνίας σχεδόν ολόκληρη η Ιεραρχία και την επόμενη ψήφισαν τον Πατρών Θεόκλητο, άχρου, άοσμο και άγευστο!
Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει να ξέρει κανείς το « γιατί» την έφεραν στον τότε Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Αλλά θα έλθει η ώρα του για να γράψουμε και γιαυτό.

✔️

Τα νέα από ΣτΕ δεν θάναι τόσο καλά! Και ο νοών νοείτω. Παρά τις παρεμβάσεις που κάνουν κάποιοι μεγαλόσχημοι η απόφαση δεν θα είναι υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας.

✔️

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» λένε. Και είναι απόλυτα ακριβές και δίκαιο! Και το διάστημα που μεσολάβησε από την εκλογή μέχρι τώρα αντί να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο και όλους εκείνους που …συμμετείχαν στις λοβιτούρες για να επικρατήσει η εκλογή του, εκείνος τον χαβά του! Αντί να κλείνει πληγές ανοίγει νέα κεφάλαια!

✔️

Τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής θα αναλάβει άνευ απροόπτου ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης. Ο εν λόγω κληρικός είναι σεμνός και χαμηλών τόνων! Το προφίλ του δηλαδή αρμόζει σε αυτό το προφίλ που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να έχουν οι συνεργάτες του. Και κάποιοι που το ξέρουν φρόντισαν να του τον περάσουν. Βεβαίως θα αναλάβει τα καθήκοντα αυτά με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα δεδομένου ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θάθελε να αλλάξει Πρωτοσύγκελλος σύντομα αυτή τη φορά. Αυτό μας το είπε και στον Συμεών όταν αναλάμβανε αλλά τότε ήταν νεώτερος! Τώρα θα σκέφτεται αλλιώς!

✔️

Με το που είπα το όνομα  Ταξιάρχης κάποιοι εκ της Αρχιεπισκοπικής αυλής- κληρικοί και λαϊκοί – σταυροκοπήθηκαν! Δεν ήξερα  οτι ευλαβούνται τον Ταξιάρχη τόσο πολύ. Το ψάχνω!

✔️

Με τέτοιες χάρες και τόσα πολύτιμα μυστικά κ. Διοικητά(!!) αναρωτιέμαι γιατί δεν πρόλαβες να γίνεις και υφυπουργός! Μωρέ τί λέω; Και υπουργός!! Καλύτεροι ήταν οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ;

✔️

Δεν προλαβαίνει να ράψει τη μία στολή νεοεκλεγμένος Αρχιερεύς και κάνει πρόβα για την επόμενη. Αφού οι κοντινοί του τον έχουν πάρει πια είδηση. Μόνο με τις νέες στολές λέει, είναι  χαρούμενος. Στα υπόλοιπα όλα βγάζει ξινίλα!Και το πρόσωπό του αρχίζει να μεταμορφώνεται!  Ε ας πάρει κάτι για το στομάχι του γιατί το επιβαρύνει… Είναι νέος ακόμη.

✔️

Και μια και γράφω για τους νεοεκλεγμένους να πω ότι κάποιοι το παρακάνατε με τα ταξίδια! Πριν ακόμη  σας γνωρίσει το ποίμνιό σας έχετε κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας! Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά! Και δεν το κάνουν αυτό μόνον αυτοί που θεωρούνται μοντέρνοι αλλά και οι άκρως συντηρητικοί! Μέχρι τώρα κρατούσε τη σημαία ο Νέας Κρήνης Ιουστίνος. Τώρα απέκτησε και παραστάτη: τον Λαρίσης Ιερώνυμο!

✔️

Το όνομα Ιερώνυμος είναι σπάνιο. Εκεί που ο Αρχιεπίσκοπος ήταν μόνος του στην Ιεραρχία σε λίγο θα υπάρχουν τρείς με το ίδιο όνομα! Ήταν να γίνει η αρχή! Όσοι πιστοί Αρχιμανδρίτες που φέρετε το όνομα Ιερώνυμος, στοιχηθείτε και πάρετε σειρά! Σε λίγο θα κληρώσει! Μπορεί να είστε ο επόμενος τυχερός! Αρχιεπίσκοπος, Λαρίσης και καλώς εχόντων ο νέος Καλαβρύτων.

✔️

Και μετά την παραίτηση του Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  Αμβροσίου δεν θα υπάρχει πλέον εντός της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης με το όνομα Αμβρόσιος . Όνομα που είχε πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα από τα χρόνια του Μακαριστού Μεγάλου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου!
Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος  προσπάθησε να διατηρήσει το όνομα στην ίδια συχνότητα που κινούσε τα νήματα ο αείμνηστος Ελευθερουπόλεως  αλλά κάποιες φορές υπερέβαλε. Μετά από την παραίτησή του δεν θα υπάρχει πλέον κανένας Αμβρόσιος εντός της Ιεραρχίας.

✔️

Οι ορκωτοί λογιστές που έπιασαν δουλειά στην Μητρόπολη Περιστερίου για να βάλουν μία τάξη στο μπάχαλο που άφησε ο Γέρων Περιστερίου δεν έχουν τελειώσει ακόμη! Κάθε μέρα βρίσκονται και προ νέας εκπλήξεως. Αναλήψεις ημερησίως  των 200 και 300 χιλ. Ευρώ και μάλιστα χωρίς δικαιολογητικά! Έτσι θα μείνουν αυτά Άγιε Περιστερίου; Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό . Ασφαλώς και έβαλε τάξη ο Κλήμης από τη μέρα που ανέλαβε και μπράβο του.! Αλλά κάποιοι πρέπει να «πληρώσουν» για το ασύδοτο φαγοπότι που επικρατούσε !

✔️

Η κατάσταση στην Αρτα πάει από το κακό στο χειρότερο! Ούτε της Άρτας το γιοφύρι να χτίζανε από την αρχή! Υπάρχει απόλυτος διχασμός. Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες και καταλαβαίνετε τί εννοώ! Αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο φοβάμαι ότι θα ζήσουμε απείρου κάλλους γεγονότα.
Και ο πρώην είναι ακόμη νέος ! Και η Αρτα είναι η πατρίδα του! Τί να του πούμε του ανθρώπου; Γιατί διαμένεις στον τόπο σου και γιατί σε αγαπά το ποίμνιο που ποίμανες ως πατέρας  μια ολόκληρη ζωή;
Μόνον ο Θεός μπορεί να κάνει το θαύμα του! Και όσοι με διαβάζετε προσεκτικά ξέρετε τί εννοώ!

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή το έργο και τον βηματισμό του Σεβ. Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου. Εντελώς διαφορετικός ως άνθρωπος από τον προκάτοχό του Προκόπιο αλλά βαδίζει  στα χνάρια του χωρίς κόμπλεξ και δεύτερες σκέψεις! Όσους ρωτώ στην Καβάλα και έχω και συγγενείς μου λένε τα καλύτερα για την συμπεριφορά του και την πνευματική του υπόσταση με την οποία κατευθύνει το ποίμνιό του. Και οι λίγοι που μπορεί να δυσανασχετούν επί προσωπικού θέματος θα εκπλαγούν μου λένε οι καλώς γνωρίζοντες τον τρόποι που δρά και πράττει ο Στέφανος γιατί την κατάλληλη ώρα θα κάνει αυτό που οι ίδιοι θέλουν να γίνει τώρα! Είναι σοβαρός άνθρωπος και έχει σχέδιο! Δεν θα μας απογοητεύσει μου λένε! Να το θυμάστε!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…..

Πηγή: https://www.exapsalmos.gr/2019/09/17/sfinakia-poy-tzoy-zoyn-3/

Visits: 5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο