Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας ομιλητής της Αποστολικής Διακονίας για την Ιεραποστολή στις Βόρειες χώρες


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας ομιλητής της Αποστολικής Διακονίας για την Ιεραποστολή στις Βόρειες χώρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ευγενώς προσκληθείς, στα πλαίσια της Κατηχητικής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέπτυξε διαδικτυακώς εισήγηση με θέμα: «Ιεραποστολή στις Βόρειες Χώρες». Συμμετείχε και ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης.
Αρχικά, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, με την συγκατάθεση του Οποίου αποσπώνται κληρικοί από τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, προς υποστήριξη του Ποιμαντικού έργου της ιεραποστολικής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Σκανδιναυΐα.
Ευχαρίστησε, επίσης, το Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, για την αμέριστη και συγκινητική συμπαράστασή του στη διακονία των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, με την έκδοση λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων, καθώς και βοηθημάτων Κατήχησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το διοργανωτή της κατηχητικής εσπερίδος Εντιμ. κ. Ιωάννη Βιδάλη.
Στη συνέχεια, ο ομιλητής επίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προκαθημένου της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η πατρική στοργή του Οποίου εκδηλώθηκε με τις δύο Πατριαρχικές Επισκέψεις στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το 2017, επ᾽ ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, καθώς και στη Στοκχόλμη, το 2019, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στον προσφάτως εκδημήσαντα προκάτοχό του, Μακαριστό Μητροπολίτη Πρώην Αμασείας κυρό Παύλο, με την μέριμνα του οποίου, επί τεσσάρων δεκαετιών, η Ιεράς Μητρόπολις Σουηδίας απέκτησε τέσσερεις Ναούς.
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας αναφέρθηκε στην οκταετή διακονία του στη Σκανδιναυΐα, όπου, χάριτι θεία, ιδρύθηκαν δέκα εκκλησιαστικές κοινότητες (πέντε στη Σουηδία, τρεις στη Νορβηγία, μία στη Δανία και μία στην Ισλανδία), υπερδιπλασιάζοντας τοιουτοτρόπως τον αριθμό των υπαρχόντων ενοριών και αυξάνοντας τον αριθμό των κληρικών από έναν σε δώδεκα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πατριαρχική Επίσκεψη στη Στοκχόλμη, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Κληρικολαϊκή Σύναξη της Επαρχίας του, με την παρουσία 250 Κληρικών και Λαϊκών Εκπροσώπων των Ενοριών της, από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν πνευματικώς την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας.
Μίλησε, επίσης, για τη δωρεά και την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ησυχαστηρίου του Μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη, επ᾽ ονόματι του Αγίου Νικολάου, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, για τη Δωρεά Ναού αφιερωμένου στο Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, στο Ροσκίλντε της Δανίας, για την απόκτηση μητροπολιτικής κατοικίας και για την εκ βάθρων Αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του, ο επίσκοπος επεσήμανε ότι η Εκκλησία μας στη Σκανδιναυΐα στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της, στην ενίσχυση των έργων υποδομής, οραματιζόμενοι τη Δημιουργία ενός πνευματικού και Πολιτιστικού Πολύκεντρου, στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, στην υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών και σύγχρονων μεθόδων και στον εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, προς επίτευξη της βιωσιμότητας και προόδου των ενοριών μας.
“Στοχεύουμε”, είπε ο Σεβασμιώτατος εν καταλήξει, “στην υλοποίηση του οράματος της δεύτερης 50ετίας της τοπικής μας Εκκλησίας, με έργα ευποιΐας, για να καταστεί κοινό κτήμα, κοινή αποστολή, ακραιφνούς ιεραποστολικού, Ακαδημαϊκού, Κοινωνικού, Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού χαρακτήρος”.

Views: 22


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο