Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος στην 5η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης & Πέλλης


Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11.00 π.μ., στον χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης & Πέλλης, στο όρος Πάικο, πραγματοποιήθηκε η 5η Ιερατική Σύναξη του 2019, πρώτη του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα τρία Ιερατικά πάθη: Φιληδονία, φιλοδοξία, φιλαργυρία».

Κατ᾿ αρχήν ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν υπάρχει απείραστος άνθρωπος, αλλά ο άνθρωπος δοκιμάζεται από τους πειρασμού μέχρι τον θάνατό του. Κατά την Παράδοση της Εκκλησίας μας οι πειρασμοί είναι αναγκαίοι στην πνευματική ζωή. Από την στάση του ανθρώπου απέναντί τους εξαρτάται αν αυτοί αποδειχθούν πηγή ευλογίας και αγιασμού γι᾿ αυτόν ή αφορμές πτώσεων. Η Ιερωσύνη δεν καταργεί τα πάθη, μπορεί να υπάρχει μετά την χειροτονία μία περίοδος υποστολής των παθών, αλλά αναπόφευκτα ο αγώνας με τα πάθη θα επιστρέψει. Τον αγώνα αυτόν επιτρέπει ο Θεός ώστε μέσω της ταπεινώσεως οι ιερείς να νικούν τον πειρασμό της πνευματικής αυτάρκειας, η οποία προέρχεται από την λανθασμένη θεώρηση των χαρισμάτων της Ιερωσύνης ως δικών τους κατορθωμάτων.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε διεξοδικά και με πολλά πρακτικά παραδείγματα τις μορφές και τους τρόπους με τους οποίους τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας και της φιλαργυρίας μπορούν να στερήσουν από τον κληρικό την ακατάγνωστη ιερουργία και ορισμένες φορές ακόμη και την χάρη της ίδιας της Ιερωσύνης. Μοναδικός δρόμος για την αποκατάσταση της Ιερατικής ακεραιότητος είναι η τακτική και καθαρή Εξομολόγηση καθώς και η άμεση, ειλικρινής και υιική σχέση με τον Επίσκοπο – Πατέρα.

Μετά το πέρας της Εισηγήσεως έγινε διάλογος με το ακροατήριο. Στην συνέχεια παρατέθηκε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες με την ευγενική φροντίδα των υπευθύνων των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και των συνεργατών τους, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης & Πέλλης κ. Ιωήλ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο