Νέο άλμπουμ με Βυζαντινούς Ύμνους στην Αλβανική Γλώσσα


Ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτών <<Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης>> της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Αλβανίας προσφέρει ένα ξεχωριστό δώρο σε όλους τους πιστούς και φιλότεχνους, ένα Μουσικό Άλμπουμ με Αναστάσιμους Βυζαντινούς Ύμνους στην Αλβανική Γλώσσα, με τίτλο «Δοξάζομέν σου τήν Άνάστασιν». Ο Ψηφιακός Δίσκος υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε κατόπιν Αιτήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, ως Πνευματική βοήθεια για τους Ορθοδόξους πιστούς της Αλβανίας καθώς και για όλους που αγαπάνε την Βυζαντινή Μουσική.

Αυτό το άλμπουμ έρχεται στο φως μετά από μια συνεχή Χορωδιακή δραστηριότητα 12 Ετών, τόσο στο Ψάλσιμο κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό «Αναστάσεως του Χριστού» Τιράνων, αλλά τόσο σε ατελείωτες Εκδηλώσεις στην Αλβανία και στο Εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το προϊόν αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας της Ψαλτικής Διδασκαλίας στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, της ολοκλήρωσης του Μουσικού Ρεπερτορίου με πολυάριθμες Εκδόσεις, καθώς και της επίτευξης μιας συμπαγούς ψαλτικής ερμηνείας στα Αλβανικά από τον Βυζαντινό Χορό Ψαλτών «Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης». Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με την έμπνευση και την αμέριστη υποστήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, ο οποίος ανέβασε την Ψαλτική στην Αλβανία σε επίπεδο τέχνης καθώς και χάρη στον συνεργάτη του τον υπ. Διδάκτορα Theodhor Peci (Θεόδωρος Πέτσι), Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Δάσκαλος και Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού Ψαλτών του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Τιράνων.

Ο Ψηφιακός Δίσκος περιέχει 15 Ύμνους, διάρκειας περίπου μίας ώρας και δέκα λεπτών. Το Ρεπερτόριο των Ύμνων περιλαμβάνει όλες τις Περιόδους της Ψαλτικής Τέχνης, τα γένη και είδη Μελοποιίας των Ήχων, ξεκινώντας από συνθέσεις Ανώνυμων Συνθετών, Άγιο Ιωάννη του Δαμασκηνού, Άγιο Ιωάννη Κουκουζέλη από το Δυρράχιο, Μανουήλ Χρυσάφου, Πέτρου Λαμπαδαρίου, Γεωργίου Κρητός, Ιωάννη Πρωτοψάλτη και Θεοδώρου Πέτσι. Όλοι οι Ύμνοι περιγράφουν με Μουσικούς Ήχους ένα γενικό πανόραμα της Βυζαντινής Μουσικής ανά τους αιώνες και τις ανεκτίμητες αξίες της που αποτελούν μέρος της άυλης κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Ψηφιακός Δίσκος (CD) βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού βιβλίου με ειδικό Εξώφυλλο, στολισμένο με μινιατούρες κωδίκων, Εικόνες των τριών Αγιογράφων Ονούφριο, Shpataraku και Ζωγράφους, φωτογραφίες από τη Χορωδία στο πέρασμα των χρόνων καθώς και μερικούς Ύμνους σε παρτιτούρα. Το Βιβλίο είναι σχεδιασμένο σε τρεις Γλώσσες: Αλβανικά, Ελληνικά και Αγγλικά.

Ξεκινά με την παρουσίαση των Ύμνων, με τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, συνεχίζει με σύντομες πληροφορίες για τη Χορωδία και τον Χοράρχη της, καθώς και περιγράφει συνοπτικά μια ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής στον Αλβανικό Χώρο.

Για την πραγματοποίηση αυτού του άλμπουμ τον κύριο ρόλο έπαιξαν τα αγόρια της Χορωδίας υπό την Ηγεσία του Διευθυντή τους που πραγματοποίησαν μια Επαγγελματική και ακούραστη δουλειά. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν οι Klodian Qafoku για την Επαγγελματική υλοποίηση κάθε φάσης της Ηχογράφησης, ο Kozma Mihali για τεχνική βοήθεια στην Αίθουσα Συναυλιών όπου έγινε η Ηχογράφηση, ο Stefan Zhupa, η Ana Bërbati, ο Thoma Dhima για τη διόρθωση του Βιβλίου, ο Nikolin Hanxhari & ο Vasil Kasneci για τη Γραφική Επεξεργασία Βιβλίου, οι φωτογράφοι ο Stephanos Ritsi, ο Antonio Poshnjari και ο Jorgo Kobuzi. Επίσης η κυρία Fjoralba Prifti, η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς, η οποία παρείχε τρεις εικόνες από το Αρχείο του Μουσείου.

Στο τέλος του χαιρετισμού του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος τονίζει ότι: «Οἱ ὑπέροχοι αὐτοί ὕμνοι εἶναι ἔξοχες συνόψεις τῆς Δογματικῆς Διδασκαλίας τῆς Ἐκκλησίας. Συνιστοῦν πολύτιμα κοιτάσματα, τά ὁποῖα πλουτίζουν τόν νοῦ καί τήν καρδιά μας καί μᾶς βοηθοῦν νά προσεγγίσουμε τό Μυστήριο τῆς Χριστιανικῆς πίστεως στίς Παγκόσμιες διαστάσεις του».

Views: 24


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο