Νέοι τρόποι διεκδίκησης Μητροπόλεων; (VIDEO)

Νέοι τρόποι διεκδίκησης Μητροπόλεων; (VIDEO)

Του Σωτήρη Τζούμα

Είχα υποψιαστεί από την πρώτη στιγμή ότι το περίφημο συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού που έγινε στην Άρτα είχε κάποιο άλλο στόχο,αλλά δεν άφησα τον εαυτό μου να παρασυρθεί και να γράψει όσα έννοιωθα εκείνη τη στιγμή,για να μη με λέτε φαρμακόγλωσσο.
Αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν και οι απρέπειες που έγιναν δεν μου αφήνουν περιθώρια. Η ανοχή μας βλέπετε όταν εκλαμβάνετε ως αδυναμία και παραδοχή τότε καθίσταται ενοχή και συμμετοχή στις αρρωστημένες επιδιώξεις ορισμένων! Και γω τέτοιες εκπτώσεις δε τις κάνω. Δεν τις έκανα ποτέ! Και δεν θα το κάνω και τώρα! Ίσως γι αυτό είμαι ανεπιθύμητος από όλους αυτούς!
Το ίδιο συνέβαινε πάντα!
Κατ´αρχάς να πούμε το εξής: Οργανώθηκε ένα συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό σε μία πόλη, όπως την Άρτα, που η ξενοδοχειακή της δύναμη σε κλίνες δε ξεπερνά τις 400 συνολικά! Δηλαδή να αναπτύξεις τον τουρισμό της και να μη βρίσκουν οι επισκέπτες δωμάτια για να διαμείνουν! Αυτό και αν είναι επιτυχία.
Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Έτσι νομίζουν πάντα οι αδίστακτοι και οι καιροσκόποι!
Και η θεματολογία που επελέγη;Αυτό και αν ήταν έκπληξη!
Ασφαλώς η Ήπειρος και τα ιερά μνημεία που διαθέτει! Το επίκεντρο όμως, και ο στόχος ήταν Μητρόπολη Παραμυθίας της οποίας ο Γέρων Μητροπολίτης Τίτος είναι εμπερίστατος και ασφαλώς ήταν απών από το συνέδριο.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά μετά τις εργασίες του συνεδρίου για να γιορτάσουμε την επιτυχία μας το ρίξαμε στα τσάμικα και στις βόλτες επί της πίστας με τους επιστήθιους Σταυρούς να κοσμούν τα ράσα λες και ήταν τα προικιά της νύμφης που παντρεύεται και πρέπει να τα φορεί όταν χορεύει, για να δείχνει ότι καλοπαντρεύτηκε.
Μόνο που εδώ δεν είχαμε γάμο αλλά μια παρωδία η οποία είχε και άλλα παρατράγουδα.
Στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV και στην πετυχημένη για επαρχιακό κανάλι εκπομπή «Ελεύθερα» με τον Βαγγέλη Μάστορα, ο εκ των οργανωτών του συνεδρίου, γραμματέας της αρμόδιας υπηρεσίας θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος,με ύφος 10 καρδιναλίων μας είπε ευθέως ότι ήταν «στοχευμένο»- όπως ο ίδιος είπε- το συνέδριο στην Μητρόπολη Παραμυθίας και στη συνέχεια αφού μας έδειξε ότι πατά με το ένα πόδι στην Μητρόπολη Κονίτσης ( απ´ την οποία κατάγεται) και της οποίας ο Μητροπολίτης Ανδρέας είναι Γέρων, στη συνέχεια ανέπτυξε τους μύχιους και ευσεβείς κατ´αυτόν – ασεβείς λέγω εγώ – πόθους του και το ενδιαφέρον του για την Μητρόπολη Παραμυθίας.
Δηλαδή ζώντος του Ποιμενάρχη Παραμυθίας Τίτου είπε εντελώς απροκάλυπτα μέσα στα όρια της Μητρόπολης ότι ναί ενδιαφέρομαι για την Μητρόπολη Παραμυθίας!!!

Ακούγοντας εξ αρχής μέχρι τέλους, τη συνέντευξη αυτή που είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει ένας καλός συνάδελφος από την περιοχή , νόμιζα ότι ευρισκόμουν στην Κύπρο και άκουγα κληρικό της εκεί Εκκλησίας να αραδιάζει τα προσόντα του και τις επιδιώξεις του ενόψει μίας επικείμενης εκλογής σε κενή Μητρόπολη,για να πείσει και να κερδίσει τους ψηφοφόρους και να εξασφαλίσει περισσότερους εκλέκτορες ώστε να εκτοπίσει τους αντιπάλους κληρικούς και να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον καταρτισμό του Τριπροσώπου.

Και αναρωτιέμαι φωναχτά: αλλάξαμε σύστημα εκλογής Μητροπολιτών και δεν το πήραμε είδηση; Αντιγράψαμε την Κύπρο και δεν το καταλάβαμε; Πώς γίνεται ένας Αρχιμανδρίτης στην Εκκλησία της Ελλάδος να βγαίνει ευθέως και να λέει πράγματα για τα οποία υπό άλλας συνθήκας και αν είμαστε σωστή και οργανωμένη Εκκλησία θα είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να του είχαν είχαν γίνει συστάσεις! Αλλά εδώ δεν ασχολείται κανείς! Ο καθένας ο,τι θέλει κάνει!
Και για να προλάβω ορισμένους, θεμιτή θα πουν η εκφρασμένη επιθυμία ενός Αρχιμανδρίτη για έναν Επισκοπικό Θρόνο έστω και αν δεν χήρεψε ακόμη,αλλά με αυτό τον άκομψο και πρωτόγνωρο για την Εκκλησία μας τρόπο;
Και μάλιστα για μια Μητρόπολη που ο Μητροπολίτης της παρά το γήρας του είναι Συνοδικός!!
Αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα που ξεπερνούν κάθε λογικό όριο δεν τα βλέπουν οι άλλοι Μητροπολίτες;
Δεν φθάνουν έως τον Αρχιεπίσκοπο; Θεωρούν ότι συνάδουν με την Εκκλησία μας και πρέπει να αφήσουν τον κάθε φαντασιόπληκτο να αναπτύσσει και να διαλαλεί την προίκα του;
Βέβαια την ιστορία αυτή με το ίδιο πρόσωπο την ξαναζήσαμε και σε άλλη Μητρόπολη. Ήταν τότε που και πάλι παραγόντιζε με τις αρχές,τους βουλευτές και τους δημάρχους Καρπενησίου. Ασφαλώς το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος και η πλειοψηφία της Ιεραρχίας και ο εν λόγω ενδιαφερόμενος είδε την εκλογή του από χαραμάδα!
Και αυτή τη φορά θα ζήσουμε προφανώς «την εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης».

Το θέμα, ωστόσο, είναι αν μπορεί ένας Αρχιμανδρίτης να πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο. Αν ναί, ας βγεί η Σύνοδος και ας το πει! Για να το κάνουν και οι υπόλοιποι !
Στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα , πάντως,λένε τα στόματα των απλών ανθρώπων αλλά και οι επώνυμοι με τους οποίους συνομιλήσαμε :
– « Τώρα καταλάβαμε για ποιό λόγο και από ποιόν οργανώθηκε το συνέδριο Θρησκευτικού τουρισμού στην Άρτα και ήταν στο επίκεντρο η Μητρόπολη Παραμυθίας. Αυτά για την ώρα, θα επανέλθουμε εάν χρειαστεί.

Σας επισυνάπτω σύνδεσμο  που αφορά συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδου.
Οι κρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας , ως προς τον τρόπο που κινείται ως υποψήφιος Μητροπολίτης Παραμυθίας.


Πηγή: https://www.exapsalmos.gr/2020/01/30/neoi-tropoi-diekdikisis-mitropoleon/

Επισκέψεις: 0

FacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailFacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο