Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος: “Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αγωνιζόμαστε για τον λαό” (ΦΩΤΟ)


Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «Πρωταγωνιστές μιας άλλης Εποχής 1950-1960» του Καλλιτέχνη Αναστάσιου Σωτηρίου.

Την ‘Έκθεση την διοργάνωσε στον Πύργο από τις 25 έως και τις 27 Μαρτίου 2022, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – ΠΕ Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχου Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση.

Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοροβέσης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων, Φορέων, Οργανισμών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Κληρικοί και Λαϊκοί, ενώ τον Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ιωάννης Μπούτσης.

Ο κ. Κοροβέσης καλωσόρισε τον Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπο, τονίζοντας πως είναι ιδιαιτέρως μεγάλη η τιμή να βρίσκεται στον Πύργο. «Σε μια Περίοδο δύσκολη για τους Πολίτες όλης της Χώρας η παρουσία σας, Μακαριώτατε, δεν είναι συμβολική, αλλά ζωτική» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης και αναφέρθηκε στην Έκθεση και στην πολύτιμη συμβολή της στην κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και αναφέρθηκε στον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση, και στην ιστορική αξία της Περιοχής και υπογράμμισε ότι «θελουμε τον Πολιτισμό για να γινόμαστε καλύτεροι».

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για την Έκθεση και την νοσταλγία που προσφέρει τονίζοντας ότι αυτή η νοσταλγία μπορεί να γίνει οδηγός μας και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας που ήταν γεμάτες αξίες.

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μίλησε για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης σημειώνοντας πως έχει πολλά στοιχεία από την Εκκλησιαστική Ιστορία, ενώ αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά της Τοπικής Εκκλησίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας.

Ο κ. Αναστάσιος Σωτηρίου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς, επίσης, την Περιφέρεια και τον Δήμο για την φιλοξενία της έκθεσης και αναφέρθηκε στην ιδέα και στην δημιουργία των έργων.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ευτύχημα ότι βρέθηκε σήμερα στον Πύργο και μίλησε για την πολυετή, ουσιαστική και δυνατή συνεργασία και φιλία με τον Μητροπολίτη Ηλείας. Έκανε λόγο για την επιδημία του κορονοϊού, αλλά και για τις κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι πλέον ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Υπογράμμισε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται για τη μοναξιά της και σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάμε για κοινωνία προσώπων. Στον ναό, άλλωστε, προσερχόμαστε, για να συναντήσουμε τον συνάνθρωπο.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι απόψε σε αυτόν τον χώρο γίνεται μια «επανάσταση» και καλλιεργείται μία συνείδηση και ευχήθηκε να γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παράδοση και στην αξία της, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας, αγαθής διάθεσης και συναλληλίας. «Η Εκκλησία, όπως και η Πολιτεία, καλούνται να αγωνίζονται για την συναλληλία. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος», τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Πρόσθεσε δε πως «είμαστε συνάλληλοι. Ο ένας να βοηθάει τον άλλον και να στηρίζει ο ένας τον άλλον για την πορεία αυτού του λαού. Ο λαός μας είναι ο κυρίαρχος και για αυτόν αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, γιατί ο καθένας έχει αξία ανεκτίμητη. Και χρειάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται να είναι συλλογική». Επεσήμανε, ακόμη, ότι στην εγωκεντρικότητα που προβάλλει ο Δυτικός τρόπος ζωής η απάντηση της Εκκλησίας είναι το «εμείς» και αυτό είναι και το σύνθημα της Εκδήλωσης.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκοψε την κορδέλα των Εγκαινίων και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Έκθεση, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με παλιές φωτογραφίες του Δήμου Αχαρνών και μια ολιγόλεπτη ταινία, η οποία δημιουργήθηκε με το υλικό της Έκθεσης.

Η Έκθεση θα φιλοξενήθηκε μέχρι την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στην Δημοτική Αγορά. Στην τελετή των Εγκαινίων στον περιβάλλοντα χώρο της Δημοτικής Αγοράς, πλαισίωνε Μουσικά η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Στην Έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης Εποχής, 1950-1960» παρουσιάστηκαν έξι σειρές Φωτογραφικών Λήψεων του Καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / Σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην Περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Οι φωτογραφίες των Ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός Σκηνοθετημένου εξάπτυχου Σεναρίου γύρω από Ήθη και ‘Έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο τη γυναίκα: Σκηνές Αγροτικού και Αστικού Βίου και μια Πτυχή της Θρησκευτικής Ζωής.

Views: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο