“Ιερομύστα γενναιόφρον, Βασίλειε Νεομάρτυς”

“Ιερομύστα γενναιόφρον, Βασίλειε Νεομάρτυς”

«Χαίροις, της Βασιλείας Χριστού, Ιερομύστα γενναιόφρον, ο μέτοχος, Βασίλειε Νεομάρτυς»

Οι στίχοι του Απολυτικίου του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου συγκίνησαν μια ακόμη φορά το χριστεπώνυμο πλήρωμα, το οποίο συνέτρεξε στο Χιλιόδενδρο, προκειμένου να εορτάσουν την πάμφωτο μνήμη του, κατά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του χωριού.

Τις Ακολουθίες λάμπρυνε ο γείτονας Μητροπολίτης και πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος και συμμετείχε ενεργά στην ανάδειξη και αναγραφή του Αγίου Βασιλείου στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Σιάτιστας προεξήρχε των Ακολουθιών, τόσο του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον πνευματικό του πατέρα και Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς, κ. Σεραφείμ.

Η λάρνακα του Αγίου είχε τοποθετηθεί προς προσκύνηση στο κέντρο του Ιερού Ναού και ευπρεπίστηκε από τους ίδιους τους πιστούς, οι οποίοι άφηναν λουλούδια ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στον νέο Άγιο της Εκκλησίας. Συγκινητικό ήταν το θέαμα οι γονείς να οδηγούν τα μικρά παιδιά τους προς προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων και να καταθέτουν στη Λάρνακα του Αγίου διάφορα λουλούδια, ως δείγμα ότι στον τόπο μας δεν εξέλιπε πλέον η ελπίδα.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μετά την Ακολουθία της Λιτής ομίλησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομολογία των Νεομαρτύρων βασιζόμενος στο συγκλονιστικό μαρτυρικό τέλος του εορταζομένου Αγίου.

Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία παρευρέθησαν και οι προεστώτες του τόπου. Ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος ανέλαβε τη διακονία του λόγου και αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στον σημερινό τιμώμενο Άγιο ως αντιστασιακό αθλητή του Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το κόλλυβο του Αγίου, το οποίο με επιμέλεια φιλοτέχνησε ο π. Βασίλειος Μπογιατζής, ενώ προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χειροθέτησε τον Εφημέριο του Ιερού Ναού του Χιλιοδένδρου, π. Πέτρο Τερζίδη, σε Πρωτοπρεσβύτερο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την άοκνη διακονία του στην τοπική κοινότητα. Του προσέφερε δε και τον επιστήθιο σταυρό.

Τέλος, ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα με τα ανάλογα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Πηγή: imkastorias.gr

“Ιερομύστα γενναιόφρον, Βασίλειε Νεομάρτυς”
Γραφεία Τελετών - Σαρηταΐδου - Κασσερούδη
Γραφείο Τελετών - "ο Λευκός Άγγελος"
Γραφείο Τελετών - Αθανασίου - Νέστωρα Νικολόπουλου

Επισκέψεις: 0

FacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailFacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο