Η Ρουμανία στηρίζει τη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου


Το ποσό των 960.00 ευρώ για την ενίσχυση της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Μεγίστης Λαύρας στον Άγιον Όρος Ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας. 

Η απόφαση Εγκρίθηκε με 258 ψήφους Υπέρ, 31 κατά, 19 αποχές και ένα παρόν.

«Δεδομένης της ιστορίας αυτού του τόπου και της σημασίας του για τον Ρουμανικό λαό, είναι απαραίτητο για το Ρουμανικό Κράτος να παρέχει μόνιμη οικονομική υποστήριξη για την Αποκατάσταση και Συντήρηση του κτιριακού αυτού συγκροτήματος» αναφέρουν οι Συντάκτες του Νομοσχεδίου.

Στην αιτιολογική Έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Γαλλικό Κράτος Δαπανά περίπου 4.000.000 ευρώ Ετησίως για τη Συντήρηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, και μετά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, σε μόλις δύο ημέρες, συγκεντρώθηκαν 800.000.000 ευρώ από δωρεές για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού και τα επηρεαζόμενα έργα τέχνης».
Από το 2017 έως το 2020, το ποσό που διετίθετο Ετησίως στην Σκήτη ήταν 250.000 ευρώ. Το 2020, μετά από Νομοθετική πρωτοβουλία, το ποσό αυξήθηκε στα 960.000 ευρώ.

Η Σκήτη Τιμίου Προδρόμου ανήκει στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, σε μια πετρώδη Περιοχή που ονομάζεται Βίγλα.

Στην θέση της μέχρι το 1854 ήταν το Κελλί Τιμίου Προδρόμου το οποίο κατοικούνταν από Χιώτες Μοναχούς Αγιορείτες Πατέρες. Το 1856 ο Πατριάρχης Κύριλλος με Σιγίλιο επιτρέπει την ίδρυση της Σκήτης από Μολδαβούς Μοναχούς Πατέρες.

Η Σκήτη ονομάζεται Ρουμανική και το 1857 θεμελιώνεται το Κυριακό της Σκήτης με χρήματα του Μητροπολίτου και του Ηγεμόνα της Βλαχίας.

Σήμερα ζουν εκεί περίπου 25 Μοναχοί Πατέρες Ρουμανικής Καταγωγής.

Στην Σκήτη Τιμίου Προδρόμου υπάρχει η φημισμένη εικόνα της Παναγίας Αχειροποίητου. Η βιβλιοθήκη της Σκήτης αριθμεί περίπου 5000 έντυπα και 130 χειρόγραφα βιβλία του 19ου αιώνα κυρίως Ρουμανικά.

Επίσης κοντά στην Σκήτη βρίσκεται και το σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου. Στην Σκήτη υπάρχουν λείψανα του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Χαραλάμπους, κομμάτι Τιμίου Ξύλου και λίθινο κομμάτι του Παναγίου Τάφου.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο