Η Πειραϊκή Εκκλησία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου: Καβάλα 25-28/10/2019


1η ημέρα:

Αναχώρηση από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση, καφέ και φαγητό θα φτάσουμε το απόγευμα στην πανέμορφη Καβάλα. Τακτοποίηση στο πολυτελές ξενοδοχείο μας και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο στο ξενοδοχείο σε πλούσιο μπουφέ & διανυκτέρευση.

2η ημέρα:

Μπουφέ πρωινό και αναχώρηση για να επισκεφθούμε κοντά στην κωμόπολη Νικήσιανη σε υψόμετρο 380 μέτρων την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Σήμερα η Μονή είναι Κοινοβιακή και αριθμεί 18 μοναχούς ενώ εγκαταβιούν σε αυτήν 5 μοναχοί. Το εργόχειρο των Μοναχών είναι η Αγιογραφία και η παρασκευή θυμιάματος. Υπάρχει πληθώρα ζώων όπως ζαρκάδια, ελάφια, παγώνια, στρουθοκάμηλοι κ.α. και αποτελούν  διακόνημα αγάπης και φροντίδας των αδελφών. Αφού προσκυνήσουμε θα αναχωρήσουμε για ένα αληθινό ησυχαστήριο που προσελκύει πλήθος πιστών, την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κατάφυτου όρους Παγγαίου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μέτρων. Θα έχουμε την ευλογία να προσκυνήσουμε την αχειροποίητη εικόνα της Θεοτόκου και να ηρεμήσουμε ψυχικά μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της.  Η Μονή, φορτωμένη με ιστορία αιώνων, αγώνες & καταστροφές, έχει να παρουσιάσει μεγάλη συνεισφορά στη διατήρηση του αναλλοίωτου της Ελληνικής ψυχής από τους διάφορους κατακτητές. Λεηλατημένη και κατεστραμμένη κατ’ επανάληψη, ανοικοδομήθηκε το έτος 1965. Οι 25 Μοναχές που αριθμεί, τηρούν υποδειγματικά τάξη, καθαριότητα και τιμούν τη φιλοξενία. Στην Ιερά Μονή λειτουργούσε η περίφημη Ελληνική Σχολή και στέγαζε μια ιδιαίτερα αξιόλογη Βιβλιοθήκη πριν τη λεηλασία της από τους Βουλγάρους το 1917. Η κυρίως Μονή στο κέντρο έχει τον επιβλητικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και περιλαμβάνει το Ηγουμενείο, τα κελιά των μοναχών, το Αρχονταρίκι, το παρεκκλήσι της Αγ. Βαρβάρας με το Αγίασμα, το Μουσείο, την Τράπεζα, τα εργαστήρια και συναφείς εγκαταστάσεις, ενώ όλο το συγκρότημα το περιβάλλει υψηλό τείχος. Μπροστά από την Μονή υπάρχει πλατεία όπου βρίσκεται το μνημείο των 172 Μοναχών που σφαγιάσθηκαν το 1507 από τους Τούρκους. Στη συνέχεια, μεσημέρι πια, θα μεταβούμε στο χωριό Κρηνίδες όπου θα γευματίσουμε και θα πιούμε τον καφέ μας. Έπειτα θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, εκεί όπου ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Κατόπιν θα επιστρέψουμε στην Καβάλα στο ξενοδοχείο μας με ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο στο ξενοδοχείο σε πλούσιο μπουφέ & διανυκτέρευση.

3η ημέρα:

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε πολύ κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο μας (μόλις 10 λεπτά με τα πόδια) στον Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης όπου θα συμμετάσχουμε στην θεία λειτουργία.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας και εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος η οποία βρίσκεται στον νομό Δράμας. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Ομολογητού. Ο Άγιος Γεώργιος, ερχόμενος από την Αργυρούπολη του Πόντου (1930), εγκαθίσταται στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες). Το 1939 ξεκινά  την ανοικοδόμηση της Μονής, ο ναός της οποίας αφιερώνεται στην Ανάληψη του Σωτήρος. Δίπλα στο ναό χτίζει το μικρό κελί του. Στο μοναστήρι αναπτύσσει θεόπνευστο και θεάρεστο ποιμαντικό έργο και πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα καταφθάνει για να λάβει την ευχή του και να ζητήσει τη βοήθεια και τη νουθεσία του.  Το 1970 μετά από 20 περίπου χρόνια εγκατάλειψης, η μονή επανδρώνεται εκ νέου και εγκαθίσταται γυναικεία αδελφότητα. Έκτοτε ο σωματικός και πνευματικός μόχθος της αδελφότητας, με τη βοήθεια του στρατού και τις ευλογίες του Οσίου Γεωργίου συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση της Ιεράς. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Καβάλα όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την πανέμορφη πόλη. Θα επισκεφτούμε τα πιο αξιόλογα μέρη της πόλης και μεταξύ άλλων βέβαια το περίφημο κάστρο της. Μετά και το μεσημεριανό μας γεύμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ ελεύθερο, δείπνο στο ξενοδοχείο σε πλούσιο μπουφέ & διανυκτέρευση.

4η ημέρα:

Πρόγευμα και αναχώρηση για την Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίλα, τρία μόλις χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα. Ο γραφικότατος αυτός χώρος που περιβάλλεται από το θαυμάσιο περιαστικό δάσος των κωνοφόρων δέντρων, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την ανέγερση της μονής. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, στο σημείο αυτό κάθισαν να ξεκουραστούν ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας, Τιμόθεος και Λουκάς, στην πορεία τους από το λιμάνι της Νεαπόλεως στην πόλη των Φιλίππων όπου και ιδρύουν την πρώτη Εκκλησία στην Ευρώπη. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται και η μαρμάρινη στήλη που βρίσκεται σήμερα μπροστά από το Καθολικό της Μονής : ”ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΙΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΝ ΕΝΤΑΥΘΑ ΑΝΕΠΑΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΠΡΩΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ.” Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται λείψανα των αγίων πέντε μαρτύρων, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, των Αγίων Αναργύρων κ.α. Επίσης στο αρχονταρίκι της Μονής δεσπόζει η εντυπωσιακή παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, έργο του Χρήστου Βαϊνά από την Δράμα, ζωγραφισμένο με το στόμα. Έπειτα θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα γεμάτοι από όμορφες εικόνες και ευλογία.

Τιμή κατ’ άτομο 

Μονόκλινο: 340€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 255€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 190€

Περιλαμβάνονται:

  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο Lucy Hotel 5*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Ο φόρος διαμονής αξίας 4€ το δωμάτιο ημερησίως
  • Αρχηγός εκδρομής, Ασφάλεια αστικής ευθύνης & Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ποτά & αναψυκτικά
  • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής στο ξενοδοχείο
  • Φιλοδωρήματα, Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης:

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης) 07:00

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 07:30

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθείαναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο