Η Ιερά Μητρόπολη Ανδιανουπόλεως απαντά για το θέμα με τον Μητροπολίτη Στάρας κ. Ζαγόρα


Ανακοίνωση όσον αφορά στη Μη Χορήγηση Αδείας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Στάρας κ. Ζαγοράς να Ιερουργήσει σε Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ανδριανουπόλεως εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ανδριανουπόλεως.

Αναλυτικότερα αναφέρεται:

«H Ιερά Μητρόπολις Αδριανουπόλεως, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος να μην έδωσε Κανονική Άδεια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταρας κ. Ζαγοράς να Ιερουργήσει σε Ναό της Επαρχίας μας, Ανακοινώνει, προς αποκατάσταση της αληθείας, ότι:

Στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αδριανουπολεως προ ετών, εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τοποθετήθηκε από Βούλγαρους αδελφούς η προτομή του “Εξάρχου” κ. Ανθίμου. Για τον λόγο αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκτοτε, απαγόρευσε τις Ιεροπραξίες Βουλγάρων Αρχιερέων στον Ναό αυτό μέχρι την Αφαίρεση της προτομής. Ως γνωστόν, ο “Έξαρχος” κ. Άνθιμος ήταν ο πρωτεργάτης του Βουλγαρικού Σχίσματος, το οποίο ταλαιπώρησε την Εκκλησία επί περίπου 75 χρόνια.

Πρόσφατα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτος, ύστερα από Πρόσκληση που έλαβε από την Βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως, απέστειλε Γράμμα στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με το οποίο ζητούσε Άδεια, ώστε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρας κ. Ζαγοράς να λειτουργήσει στον Ναό αυτό. Ο Παναγιώτατος παρέπεμψε το Αίτημα στον κανονικώς Αρμόδιο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, πιστός στη μέχρι τώρα πρακτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί του ζητήματος, δεν παρεχώρησε την κανονική του Άδεια στον Άγιο Σταρας κ. Ζαγοράς. Αυτή η δικαιολογημένη στάση της Μητρός Εκκλησίας είναι απολύτως γνωστή επί αρκετά χρόνια στους Βούλγαρους Αρχιερείς και την σέβονται στο ακέραιο.

Για τον λόγο αυτό τα σενάρια που είδαν το φως της Δημοσιότητος, σχετικά με τη Μη Χορήγηση της Κανονικής Αδείας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα οποία προβάλλουν λόγους άσχετους με την πραγματικότητα, είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ο όμορος Ιεράρχης κ. Κυπριανός, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αδελφικούς δεσμούς αμοιβαίας εν Χριστώ αγάπης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο, αλλά και όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Βουλγαρίας, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι, ύστερα από Πρόσκληση ή μετά την Άδεια του οικείου Ποιμενάρχου, ώστε να Λειτουργήσουν στον άλλο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ή να Συμπροσευχηθούν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με Ιερουργούντα του οικείου Ποιμενάρχου. Σημειώνεται δε ότι οι Σχέσεις της Μητροπόλεώς μας με τη Βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως είναι άριστες.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε, ότι κάθε άλλος προβαλλόμενος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και δεν αντανακλά τις πραγματικά αδελφικές Σχέσεις συνεργασίας και Αλληλοκατανοήσεως που υπάρχουν ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Βουλγαρίας».

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο