Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, ώρα 13:30-14:45, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία), με τίτλο:
«Η επίδραση της Βίβλου στη λογοτεχνία:
Η μορφή της Μαγδαληνής στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα»
Ομιλήτρια: Κίρκη Κεφαλέα
Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας,
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας,
Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ
Η διάλεξη θα μεταδίδεται και διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του πιο κάτω συνδέσμου:
Click here to join the meeting
Meeting ID: 369 211 121 616
Passcode: uoQfJg
Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 22443066.
Περίληψη Διάλεξης
Η σχέση της λογοτεχνίας με τη θρησκεία αποτελεί θέμα μείζονος ενδιαφέροντος, γι’ αυτό και έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς συγγραφείς, διανοούμενους, φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά.
Στον χριστιανικό κόσμο η καλλιτεχνική μορφή του θρησκευτικού αισθήματος είχε – και έχει – ως βασικότερη πηγή έμπνευσης τη Βίβλο. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στα βιβλικά κείμενα αναγνωρίζεται μεγάλη λογοτεχνική αξία και όχι μόνο από πιστούς. Ταυτόχρονα τα βιβλικά κείμενα εξακολουθούν να γονιμοποιούν τη λογοτεχνία με ποικίλους τρόπους.
Ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Γραφής που έχει εμπνεύσει Έλληνες και ξένους συγγραφείς, είναι η μορφή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Στην παρούσα διάλεξη θα εστιάσουμε στη μορφή της σε Έλληνες ποιητές του 19ου και 20ού αιώνα. Η περίπτωση της Μαγδαληνής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καμία άλλη μορφή της Καινής Διαθήκης, ακόμη ούτε και αυτή του Ιούδα, δεν είχε στο φαντασιακό των ανθρώπων ανάπλαση τόσο διαφορετική από εκείνη της πραγματικής της ζωής όσο η μορφή της Μαρίας της Μαγδαληνής.
Έτσι στην παρούσα εισήγηση θα αναφερθούμε σε ορισμένα παραδείγματα ποιητών του 19ου αιώνα, όπως του Παναγιώτη Σούτσου, του Κωστή Παλαμά, του Κωστή Καρυωτάκη, αλλά και ποιητριών του 20ού αιώνα, όπως της Κικής Δημουλά, της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, της Λένας Παππά, από τις σημαντικότερες γυναικείες ποιητικές φωνές, οι οποίες εμπνεύστηκαν από το πρόσωπο της Μαγδαληνής, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που προσέφερε το Ευαγγέλιο στη χριστιανική ποίηση.
Βιογραφικό σημείωμα ομιλήτριας
Η Κίρκη Κεφαλέα είναι καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή Das Land der Griechen: Studien zur Griechenlandrezeption in der modernen europäischen Erzählliteratur (Η Γη των Ελλήνων: Μελέτες για την πρόσληψη της Ελλάδας από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πεζογραφία) εκδόθηκε το 1995 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Königshausen & Neumann.
Έχει εκδώσει τα βιβλία, Οργή Θεού: Οι ελληνικές εκδοχές της Ελεονώρας του Μπύργκερ (Νεφέλη 1999), Μη μου άπτου! Η εικόνα της Μαγδαληνής στη νεοελληνική ποίηση (Ίνδικτος 2004, Gutenberg 2015), Μεταμορφώσεις της Σελήνης: Ανθολογία ποιημάτων για το φεγγάρι (Gutenberg 2013), Κραταιά ως Θάνατος Αγάπη. Το Άσμα Ασμάτων στη νεοελληνική λογοτεχνία (Gutenberg 2015), Τοπία της ψυχής. Μελέτες για τη νεότερη λογοτεχνία (Αρμός 2018). Πρόσφατα επιμελήθηκε τον τόμο Ποίηση και Θεολογία. Ποιητές και στοχαστές μιλούν για τη σχέση τους με τον Θεό, ο οποίος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΕΚΠΑ (2024). Επιπλέον έχει ασχοληθεί με επιμέλειες βιβλίων και με λογοτεχνικές μεταφράσεις. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε Επιστημονικά Περιοδικά και Συλλογικούς Τόμους.
Τα Ερευνητικά της πεδία είναι μεταξύ άλλων:
α) Η Πρόσληψη της Ελλάδας στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία,
β) Οι Σχέσεις της Θρησκείας με τη Λογοτεχνία τον 19ο και 20ό Αιώνα,
γ) Η Απήχηση των Βιβλικών Κειμένων στην Ξένη και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία.
Views: 14