H Eκκλησία είναι μία


Στοχασμοί για την Εκκλησία, τους χριστιανούς και τον κόσμο

Στοιχεία βιβλίου

Μετάφραση-Πρόλογος: Νίκος Ασπρούλης
Εισαγωγή: Σταύρος Γιαγκάζογλου
ISBN: 978-618-8476-73-8
Σχήμα: 12 Χ 16,5
Σελ: 376
Βάρος : 280gr

Περιγραφή

Στον σύγχρονο και ανοικτό κόσμο μας, ο μητροπολίτης Αντώνιος προτείνει την υπέρβαση της πολεμικής του παρελθόντος και των συνακόλουθων παρανοήσεων με έναν αυθεντικό θεολογικό οικουμενισμό, σύμφωνα με τον οποίον ο άλλος, επειδή είναι διαφορετικός, δεν είναι αιρετικός και αποβλητέος.

Ο μητροπολίτης Αντώνιος επισημαίνει τη βαρύνουσα θέση του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ «ότι καμία από τις χριστιανικές ομολογίες δεν έχει καθορίσει σε απόλυτους όρους τα όρια της Εκκλησίας». Για τον λόγο αυτόν, φρονεί ότι έχουμε ευθύνη ως ορθόδοξοι να εγκύψουμε, με ταπείνωση, αυστηρότητα αλλά και φιλανθρωπία, στην ιστορική πραγματικότητα του σύγχρονου χριστιανικού κόσμου.

Ο δρόμος για την αποκατάσταση της ενότητας δεν είναι ούτε η «ευχαριστιακή διακοινωνία» ούτε οι διπλωματικές συνομιλίες και οι συμβιβασμοί, αλλά ο κοινός αγώνας για την αγιότητα.

«Κατά τον Αντώνιο του Σουρόζ, πέρα από τα ιστορικά και ορατά όρια της Εκκλησίας εκτείνεται η ένδοξη πραγματικότητα και το διαρκές ρεύμα

της Εκκλησίας προς τη Βασιλεία του Θεού. Το ζήτημα δεν είναι να περιγράψουμε με επιστημονικούς ορισμούς την έννοια της Εκκλησίας, αλλά να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε τη ζωντανή Εκκλησία σε όλη της την πληρότητα». Σταύρος Γιαγκάζογλου. Απόσπασμα από τον εισαγωγή του βιβλίου.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Antony Bloom) γεννήθηκε το 1914 από Ρώσους γονείς, µε πατέρα διπλωμάτη. Από το 1923 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου έζησε – όπως τόσοι και τόσοι εξόριστοι Ρώσοι – κάτω από σκληρές συνθήκες, ξεριζωμένη. Για πολλά χρόνια της ζωής του ο Μητροπολίτης Αντώνιος εργάστηκε ως γιατρός, χειρουργός. Στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και κατόπιν στην Αντίσταση, φροντίζοντας τους Γάλλους τραυματίες αλλά και τους Γερµανούς αντιπάλους. Στο μεταξύ, το 1939, είχε δώσει μυστικό μοναχικό όρκο. Πάντοτε σε άμεση επαφή µε τον ανθρώπινο πόνο, αποκόμισε ζωντανές μαρτυρίες του πολέμου, των στρατοπέδων συγκεντρώσεως, αλλά και των Ρώσων εμιγκρέ. Το 1949 κλήθηκε στην Αγγλία να υπηρετήσει αρχικά ως ιερέας και στη συνέχεια ως Αρχιεπίσκοπος επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, επίσης Έξαρχος του Πατριαρχείου της Μόσχας στη Δυτική Ευρώπη. Έφυγε από τη ζωή το 2003.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Views: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο