H Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά τιμά αξιομνημόνευτους Ελληνοκαναδούς Ομογενείς μας


Την 1η Μαρτίου 2021, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά προέβη σε Δήλωση Αναγνώρισης και Εορτασμού του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Η σημαντική ετήσια πρωτοβουλία, που οφείλεται στον κόπο και την αφοσίωση της Βουλευτού κας Έφης Τριανταφυλοπούλου, δίδει την ευκαιρία στους ελληνικής καταγωγής Καναδούς να αποτίσουν φόρο τιμής στην Μητέρα Ελλάδα και να τιμήσουν τους Ελληνοκαναδούς ευεργέτες της Εκκλησίας στον Καναδά, μαζί με αυτούς που άφησαν κληρονομιά στην Κοινότητά μας.

Χιλιάδες άνθρωποι στην ιστορία των Ελλήνων του Καναδά είναι άξιοι αναφοράς. Παρ’ ότι η δημιουργία μιας σύντομης λίστας έχει τον κίνδυνο να παραληφθούν άτομα που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν, η Αρχιεπισκοπή επέλεξε τους ανθρώπους αυτούς, ως δείγμα τιμής για την προσωπική τους προσφορά και ταυτόχρονα ως αντιπροσώπους όλων των διακεκριμένων Ελληνοκαναδών της ιστορίας.

Οι Έλληνες στον Καναδά προσέφεραν και προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνική δομή, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνία των πολιτών από την μια άκρη του Καναδά έως την άλλη. Στην δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, στην τέχνη, στην επικοινωνία και στην εκπαίδευση, οι Ελληνοκαναδοί έχουν συνεισφέρει σε αναρίθμητους τομείς της Καναδικής κοινωνίας.

Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ενωμένοι, ας τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και ας ανανεώσουμε την δέσμευσή μας στα Ελληνικά ιδεώδη και την Ορθόδοξη πίστη, ώστε συνεχώς να αναπτυσσόμαστε, να ευημερούμε και να συμβάλλουμε ως Ελληνοκαναδοί σε αυτήν την όμορφη και ευλογημένη χώρα.

Αλέξανδρος Ανθόπουλος

Ο Αλέξανδρος Ανθόπουλος είναι Εκτελεστικό Στέλεχος του μπέιζμπολ και είναι Γενικός Διευθυντής και πρόεδρος της ομάδας μπέιζμπολ Atlanta Braves. Γεννημένος στο Μόντρεαλ, ο Αλέξανδρος Ανθόπουλος ξεκίνησε Αμισθί να Εργάζεται για τον Οργανισμό Expos ενώ μεγάλες Προαγωγές τον οδήγησαν τελικά στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ομάδας του Τορόντο Blue Jays. Το 2015 Ανακηρύχθηκε Διευθύνων Σύμβουλος Αθλητικών Νέων της χρονιάς.

Ανδρέας Αποστολόπουλος

Ο Ανδρέας Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα της Ελλάδας και μετανάστευσε στον Καναδά το 1969. Ξεκίνησε ως εργάτης θυρωρός-επιστάτης και προχώρησε στην κατοχή μικρών εταιρειών, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για εμπορικές επενδύσεις σε ακίνητα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον Καναδά, ήταν ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρίας Triple Group of Companies με έδρα το Τορόντο, την οποία συνεχίζει επιτυχώς η οικογένειά του.

Έρνι Αφαγκάνης

Ο Έρνι Αφαγκάνης, γνωστός ως «ο έλληνας», ξεκίνησε μεταδίδοντας τα νέα για την ομάδα Eskimos του Edmonton το 1953. Εντάχθηκε στο CBC-TV το 1963 και μέχρι το 1980 εκφωνούσε τα αθλητικά νέα. Ο Έρνι Αφαγκάνης ασχολήθηκε και με άλλες δραστηριότητες, όπως της μετάδοσης πολλών Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία. Το 1988 εισήχθη στο Τμήμα Δημοσιογράφων Φούτμπολ του Καναδά, του Canadian Football Hall of Fame and Museum.

Κωνσταντίνος Γεωργανάς

Ο Κ. Γεωργανάς μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1968, όπου και σπούδασε Οικονομικά και αργότερα έγινε Μέλος του Ινστιτούτου Καναδών Τραπεζιτών. Είχε μια εξέχουσα καριέρα πάνω από 30 χρόνια στην CIBC φθάνοντας μέχρι τη θέση του Αντιπροέδρου αυτής. Ο Κ. Γεωργανάς ήταν Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ευεργέτης της Εκκλησίας του Καναδά και ταμίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Δημήτρης Δημακόπουλος

Γεννημένος στην Αθήνα, ο κ. Δημακόπουλος ήρθε στον Καναδά στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και έγινε ένας επιφανής Καναδός Αρχιτέκτονας του 20ου Αιώνα. Αποδέκτης πολλών Βραβείων και Διακρίσεων, ο κ. Δημακόπουλος σχεδίασε πολλά αξιόλογα κτίρια σε όλο τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένου και του ψηλότερου κτιρίου στο Μόντρεαλ.

Νταϊάνα (Αφροδίτη) Δρομπόλη

Η Αφροδίτη Δρομπόλη ήταν δασκάλα που αφιέρωσε την ζωή της στην ορθόδοξη πίστη και τις χριστιανικές αρχές. Χαρακτηριζόταν από αυθεντική ανιδιοτέλεια και ήταν ευεργέτιδα πολλών οργανώσεων. Υποστήριζε άμεσα τις δράσεις και τα προγράμματα της Εκκλησίας του Καναδά για πολλά χρόνια.

Bασιλική Καπέλος

Η Βασιλική Καπέλος είναι μια εξέχουσα καναδή πολιτική δημοσιογράφος. Φιλοξενεί την εκπομπή Power & Politics στο κανάλι CBC News, και πριν ενταχθεί στο CBC ήταν επικεφαλής του γραφείου Global News στην Ottawa όπου διηύθυνε την εκπομπή The West Block. Η Βασιλική Καπέλος πριν εργαστεί στην Ottawa κάλυπτε την πολιτική σκηνή της Επαρχίας Alberta και Saskatchewan. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο και του Πανεπιστημίου Dalhousie.

Ανδρομάχη Καρακατσάνη

Η δικαστής Ανδρομάχη Καρακατσάνης διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά τον Οκτώβριο του 2011. Η κα Καρακατσάνη με διακεκριμένη νομική σταδιοδρομία και υπηρεσία σε ανώτερες ηγετικές θέσεις του Δημοσίου, υπηρέτησε επίσης ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου του Οντάριο και ως Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της Νομικής Σχολής Osgoode Hall.

Μητροπολίτης Αθηναγόρας (Κοκκινάκης)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελαίας Αθηναγόρας ήταν ο πρώτος Ορθόδοξος χριστιανός επίσκοπος στον Καναδά, υπηρετώντας στη θέση αυτή από το 1960 ως το 1963. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ήταν εξαιρετικός ακαδημαϊκός, καθηγητής και Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης.

Σωτήρης Κόλιας

Ο Σωτήρης Κόλιας είναι συνιδρυτής της κτηματομεσιτικής εταιρίας Boardwalk REIT όπου υπηρετεί ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Οι ηγετικές του ικανότητες και το όραμά του οδήγησαν στην ανάπτυξη και την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, η αξία της επιχείρησης Boardwalk αυξήθηκε από διακόσιες χιλιάδες δολάρια το 1994, σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Ο Σωτήρης Κόλιας έχει βραβευτεί πολλές φορές και είναι βασικός υποστηρικτής πολλών οργανισμών που εδρεύουν στο Κάλγκαρι. Ο Σωτήρης Κόλιας είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Νίκος και Σοφία Κώγου

Ο κύριος και η κυρία Κόγκος ήταν κάτοικοι του Βανκούβερ, που κατασκεύασαν το αντίγραφο του Παρθενώνα στο Δυτικό Βανκούβερ και το αφιέρωσαν στον τοπικό Δήμο. Και οι δύο ακολουθούσαν τις χριστιανικές αρχές και ήταν φιλάνθρωποι και μεγάλοι ευεργέτες της Εκκλησίας του Καναδά.

Σπύρος Δημοσθένη Λουκιδέλης

Ο Σπύρος Λουκιδέλης ήταν πρώτης γενιάς Ελληνοκαναδός: το 1973, ο Σ. Λουκιδέλης διορίστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο του Οντάριο στο Sudbury και το 1990 έγινε Ανώτερος Περιφερειακός Δικαστής, βορειοανατολικής περιοχής του Δικαστηρίου του Οντάριο. Το 1992, διορίστηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου Thorneloe στο Sudbury, τμήμα του Laurentian University. Σε όλη του τη ζωή ο Δικαστής Λουκιδέλης υπηρέτησε την εκκλησία, ακόμη και από παιδί στο ιερό για πολλά χρόνια. Ήταν Αρχων Έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γεώργιος Μανιάτης

Ο Γ. Μανιάτης ήταν δικηγόρος που μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά και εγκαταστάθηκε στον St. John, New Brunswick. Είχε ασυναγώνιστο επιχειρηματικό πνεύμα και υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του New Brunswick για πολλά χρόνια. Ο κ. Μανιάτης ήταν Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιούλιος Μητράκος

Μέλος του τάγματος του Καναδά. Ο Δρ. Μητράκος ήταν καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο McGill και διαπρεπής επιστημονικός ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων του Μοντρεάλ, όπου μέσω της τριακονταετούς σταδιοδρομίας του απέκτησε διεθνή αναγνώριση για την δουλειά του στον τομέα της νευρογενετικής. Ήταν μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας του ευρύτερου Μοντρεάλ.

Κλεάνθης Μίσσιος

Ο κ. Μίσσιος γεννήθηκε στην Ρουμανία, όπου και σπούδασε νομική πριν μετακομίσει στην Γαλλία για περαιτέρω σπουδές. Μετανάστευσε στον Καναδά και έγινε πολύ επιτυχής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Ο Κ. Μίσσιος ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά και ήταν Άρχων Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κωνσταντίνος Γεωργίου Μίτσης

Ο Κωνσταντίνος Γ. Μίτσης ήταν ο πρώτος Ελληνοκαναδός βουλευτής. Κτηνίατρος στο επάγγελμα, μπήκε στην πολιτική όταν ακόμα ήταν μέλος του σχολικού συμβουλίου. Το 1966 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Owen Sound, όπου υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων από το 1972 έως το 1993.

Φρίξος Παπαχρηστίδης

Μέλος του τάγματος του Καναδά, ο κ. Παπαχρηστίδης, εκ ταπεινής καταγωγής, έγινε εφοπλιστής και μέγας φιλάνθρωπος. Υπηρέτησε την Ελληνική Κοινότητα του ευρύτερου Μόντρεαλ για παραπάνω από τρεις δεκαετίες με μεγάλη αγάπη και πίστη.

Γιώργος Πέτροβας

Ο Γιώργος Πέτροβας από τη Βρετανική Κολομβία έχει μια διακεκριμένη επαγγελματική πορεία τριάντα ετών στη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 2003 ίδρυσε την εταιρία ICORE Healthcare, η οποία παρείχε καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες στη διαχείριση ειδικών φαρμάκων. Η ICORE αγοράστηκε τελικά από την Magellan Health. Ο Γιώργος Πέτροβας ήταν επίσης παίκτης στο CFL με την ομάδα της Βρετανικής Κολομβίας Lions.

Μιχάλης και Μπέρθα Πολίτης

Ο Μιχάλης και η Μπέρθα Πολίτης είναι μεγάλοι ευεργέτες της Εκκλησίας μας στον Καναδά. Ανθρωποι με ταπεινό φρόνημα και μεγάλη πίστη στον Θεό. Ήταν σπουδαίοι φιλάνθρωποι. Εκτός από την ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, υποστήριξαν επίσης αρκετούς οργανισμούς.

Τούλα Ρέππα

Η κα Ρέππα είναι μεγάλη φιλάνθρωπος, υποστηρίκτρια της Ι. Αρχιεπισκοπής και ιδρύτρια του επιτυχημένου και συνεχώς αναπτυσσόμενου Ελληνορθόδοξου Ημερησίου Σχολείου «Μεταμόρφωση» στο Οντάριο. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Achieva Ηealth, και είναι ενθουσιώδης και μεγάλη υποστηρίκτρια της υψηλής ποιότητας φυσιοθεραπειών και υπηρεσιών αποκατάστασης. Η κα Ρέππα υποστηρίζει ακούραστα ελληνοκαναδικούς οργανισμούς και είναι μεγάλη δωρήτρια που συνέβαλε στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο φημισμένο Munk School of Global Affairs στο πανεπιστήμιο του Τορόντο (ένα ερευνητικό σχέδιο του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς – HHF).

π. Νικόλαος Σαλάμης

Ο μακαριστός π. Νικόλαος, ορφανό, ήλθε από την Ελλάδα στον Καναδά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill και εν συνεχεία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1938. Υπηρέτησε σε Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στο Τορόντο και το Μόντρεαλ από το 1938 έως το 1993. Ο π. Νικόλαος ήταν ένας άγιος άνθρωπος και υπηρέτησε την Εκκλησία με αφοσίωση μέχρι την ανάπαυσή του εν Κυρίω, σε ηλικία 108 ετών.

Σταύρος Σταύρου

Ο Σ. Σταύρου ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του μεγάλου Σούπερμαρκετ Knob Hill Farms. Είχε και διέτρεφε άλογα για ιπποδρομίες. Υπήρξε ιδιοκτήτης της ομάδας Hockey του Τορόντο “Maple Leafs” και ήταν γνωστός φιλάνθρωπος. Ο Σ. Σταύρος προσέφερε δωρεάν το ισορικό στάδιο Maple Leafs Garden για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 1998, όπου περισσότεροι από 20.000 πιστοί παρευρέθησαν στη Θεία Λειτουργία.

Γαβριήλ Τσαμπαλιέρος

Ο Γαβριήλ Τσαμπαλιάρος ήταν μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας στον Καναδά και διακεκριμένος επιχειρηματίας. Υπηρέτησε σε πολλές εκτελεστικές θέσεις, όπως αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Dinecorp Hospitality, την οποία ίδρυσε το 1981. Ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Cara Operations και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Second Cup Royalty Income Fund. Ο Γαβριήλ Τσαμπαλιέρος ήταν Άρχων Έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Νικόλαος Τσατάς

Ο Νικόλαος Τσατάς, ορφανός ήρθε από την Ελλάδα στον Καναδά και έγινε σπουδαίος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Για πολλά χρόνια ο Ν. Τσατάς διαθέτει εντελώς δωρεάν την αίθουσα δεξιώσεων χιλίων ατόμων καλύπτοντας και όλα τα έξοδα για τα επίσημα δείπνα που γίνονται για την συγκέντρωση χρημάτων, τόσο για την Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο, όσο και για την Ιερά Μονή Παναγίας Παγγορήτισσας. Ο κ. Τσατάς είναι Άρχων Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δανάη (Νταϊάν) Στράτα

Η Δανάη Στράτα γεννήθηκε στο Σασκατούν και ήταν η πρώτη ελληνοκαναδή γυναίκα που εξελέγη βουλευτής στη Βουλή του Καναδά. Είχε πολλές επιτυχίες και έλαβε πολλά βραβεία. Διορίστηκε γραμματέας στην Υπουργό Εξωτερικών Flora MacDonald από τον πρωθυπουργό Joe Clark.

Τερέζα Στράτα

Η Τερέζα Στράτα τραγούδησε μεγάλους ρόλους σοπράνο σε κορυφαίες παραγωγές των μεγαλύτερων εταιρειών όπερας στις πιο διάσημες λυρικές σκηνές του κόσμου στην πάνω από τριάντα χρόνια καριέρα της. Εμφανίστηκε ως μια από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες του Στράους και του Μότσαρτ και ως δυνατή υπέρμαχος της μουσικής του 20ου αιώνα και πάντοτε κέρδιζε την κριτική αναγνώριση. Από την ένταξή της στο Τάγμα του Καναδά το 1972 κι έπειτα κέρδισε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά για τις Εφ’ Όρου Ζωής Επιτυχίες της στις Καλές Τέχνες.

Πέτρος Φουστανελλάς

Ο Π. Φουστανελλάς ήταν εξαίρετος οικογενειάρχης, κάτοχος επιχείρησης, φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά. Ήταν ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Argos Carpets Limited Pegasus Developments Limited, Olympia Homes και Merivale Bowling Centre. Η τεράστια υποστήριξη του Νοσοκομείου της Οτάβας τον οδήγησε στην ίδρυση του Foustanellas Endocrine and Diabetes Centre. Ο Π. Φουστανελλάς ήταν Άρχων Ντεπουτάτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιωάννης Φωκάς

Ο Ιωάννης Φωκάς γεννήθηκε το 1536 στη νήσο Κεφαλονιά της Ελλάδας. Ήταν κυβερνήτης πλοίου στην υπηρεσία του Βασιλιά της Ισπανίας. Εξερεύνησε τον πορθμό του Anian, γνωστός μέχρι σήμερα με το όνομα Πορθμός του Ιωάννη Φωκά, μεταξύ της νήσου Βανκούβερ και της Ολυμπιακής Χερσονήσου βορειοδυτικά της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Λεωνίδας Χουσάκος

Ο γερουσιαστής Λεωνίδας Χουσάκος διορίστηκε στη Γερουσία του Καναδά από τον Πρωθυπουργό Stephen Harper το 2008. Το 2014 εξελέγη αναπληρωτής Πρόεδρος πριν ανακηρυχθεί Πρόεδρος της Γερουσίας από τον Πρωθυπουργό Harper στις 4 Μαΐου 2015 με ομόφωνη απόφαση του κυβερνώντος κόμματος και της Αντιπολίτευσης της Γερουσίας. Ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Χουσάκος είναι Άρχων Ρεφερεντάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιωάννης Μιχαήλ Χριστοδούλου

Ο Ιωάννης Χριστοδούλου ήταν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά. Είναι ο ιδρυτής της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο και εκείνος ο οποίος αγόρασε το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Ι. Αρχιεπισκοπική Καναδά και όλες οι υπηρεσίες της. Επιτυχημένος επενδυτής και επιχειρηματίας, ο Ιωάννης Χριστοδούλου ήταν ο κύριος μέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Guardian Capital. Ήταν Άρχων Ντεπουτάτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δημήτριος Ωραιόπουλος

Ο Δρ. Ωραιόπουλος ήταν πραγματικός πρωτοπόρος της ιατρικής και μεταξύ των αναρίθμητων επιτευγμάτων του, ίδρυσε τον Διεθνή Όμιλο Γηριατρικής Νεφρολογίας και Ουρολογίας. Θεωρείται ένας από τους γίγαντες στη νεφρολογία, με διεθνή αναγνώριση, έχοντας λάβει πάρα πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Βραβείο Belding Scriber και ένα βραβείο Γηριατρικής Νεφρολογίας από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Νεφρολογίας. Ο Δρ. Ωραιόπουλος ήταν μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας και Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Views: 5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο