«Αύριο είναι Κυριακή» Μετανοίας ο καιρός (VIDEO – 29/04/2023)


«Αύριο είναι Κυριακή» Μετανοίας ο καιρός Άγιος Δημήτριος Part2 29.4.23

Μέσα από την Εκπομπή μας «Αύριο είναι Κυριακή» που εκπέμπει κάθε Σάββατο βράδυ το Hellenic TV για τα τελευταία 32 χρόνια, θα παρακολουθήσουμε την επίκαιρη Συναυλία με θέμα: «Μετανοίας ο καιρός…» από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Βορείου Λονδίνου.

Μελωδήματα κι ακούσματα της Σαρακοστής, στο Λονδίνο

Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή παρουσίασε ττο Σάββατο 25η Μαρτίου 2023 6μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Edmonton και 26η Μαρτίου 2023 6μμ, στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Barnet, εκδηλώσεις με τίτλο “«Μετανοίας ο καιρός…»: Μελωδήματα κι ακούσματα απ’ της Σαρακοστής τ’ αγίασμα…”.

Μία μυσταγωγική Μουσική Αφηγηματική Εκδήλωση στο κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου αποδόθηκαν επίκαιροι Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και παρουσιάστηκαν οργανικά κομμάτια και ψαλτοτράγουδα της Περιόδου, με σκοπό να αναδειχθεί στο πνεύμα των ημερών, η ειλικρινής μετάνοια.

Πήραν μέρος οι:

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωσήφ Παλιούρας στην Απόδοση των Ύμνων,

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Τριφύλλης στο Σχολιασμό των Κειμένων,

Κατερίνα Μπαροτσάκη στην Αφήγηση και οι Μουσικοί

Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα,

Νίκος Παραουλάκης στο νέυ και

Στέφανος Δορμπαράκης στο κανονάκι.

Τον π. Ιωσήφ στους Ύμνους, συνόδευσε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, μέσα από την μουσική απόδοση ύμνων και τραγουδιών, τον θεολογικό σχολιασμό και την αφηγηματική προσέγγιση, ήταν η μετάνοια. Αυτό ακριβώς που διαρκώς κηρύσσει η Εκκλησία. Ότι ο άνθρωπος που είχε μια μεγαλειώδη προοπτική, ξέπεσε από αυτήν, αμάρτησε, με αποτέλεσμα να σκοτεινιάσει η εικόνα του Θεού μέσα του και να χάσει τον προορισμό της ομοίωσής του με Αυτόν.

Αλλά ήρθε ο Χριστός, και του έδωσε και πάλι τη δυνατότητα να καθαρίσει την εικόνα του Θεού μέσα του, να ξαναβρεί τον χαμένο προορισμό του, να βρει τον αληθινό εαυτό του που τον απώλεσε λόγω της αμαρτίας του.

Κι εδώ έχει λόγο η άγια Σαρακοστή, ως πορεία εύρεσης του αληθινού εαυτού, γιατί πολύ συχνά ο άνθρωπος δεν κρατάει την καθαρότητα που έλαβε από το άγιο βάπτισμα και προδίδει τον Χριστό με τις αμαρτίες του. Και η Εκκλησία, δηλαδή τελικώς ο ίδιος ο Χριστός, δεν τον αποπαίρνει, δεν τον καταδικάζει και δεν τον διαγράφει, αλλά τον περιμένει και τον καλεί διαρκώς να μετανοήσει και να επανέλθει.

Και τον καλεί αδιάκοπα, όλον τον χρόνο, κάθε στιγμή του χρόνου, ιδιαιτέρως όμως σαν μια μεγάλη καμπάνα που ηχεί στ’ αυτιά και στην καρδιά του, τον καλεί σε μετάνοια την περίοδο της Σαρακοστής, όπου τα πάντα τον ωθούν στο να θυμηθεί τι συνέβη στο βάπτισμά του και τι υποσχέθηκε να κάνει, να ζει ως Χριστός, να τηρεί τις άγιες εντολές Του, να ζει τη χαρά της παρουσίας Του μέσα στην ύπαρξή του και να ακτινοβολεί τη χαρά αυτή στα πέρατα του κόσμου.

Τους καλεσμένους και τις εκδηλώσεις προλόγισαν και καλωσόρισαν οι Ιερατικώς Προϊστάμενοι των Ναών εκ μέρους του Αγίου Δημητρίου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος και εκ μέρους της Αγίας Αικατερίνης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός Κωνσταντίνου.

Και οι δύο Εκδηλώσεις έγιναν για την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και μάλιστα με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος και τόνισε στον Άγιο Δημήτριο που παρευρέθηκε και παρακολούθησε την Συναυλία πως είναι επιτακτική ανάγκη η παρουσίαση τέτοιων επίκαιρων θεμάτων και μάλιστα σε μία τέτοια Εκκλησιαστική Περίοδο.

Και τις δύο Συναυλίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι. Οι δε Εκκλησιαστικές Επιτροπές προσέφεραν φιλοξενία αμέσως μετά τις Εκδηλώσεις στις Κοινοτικές τους Αίθουσες.

Την Εκπομπή «Αύριο είναι Κυριακή» Γράφει, επιμελείται και παρουσιάζει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωσήφ Παλιούρας, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στο Λονδίνο, Εκπαιδευτικός, καθηγητής Μουσικής και Θεολογίας και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής.

Follow us

instagram: https://www.instagram.com/hellenic_tv/

Twitter: https://twitter.com/HELLENICTV

FB Group: https://www.facebook.com/groups/95767

FB Page: https://www.facebook.com/HellenicTV

YouTube1: https://www.youtube.com/channel/UCE1C

YouTube2: https://www.youtube.com/channel/UCeOU..

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο