Η Πανδημία έφερε «εκτόξευση» των mobile ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελλάδα


Κι όμως, η Ελλάδα έχει καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο, όσον αφορά στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο που προσφέρουν τα δίκτυα της χώρας: από τη μια, φαίνεται πως έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, τον παγκόσμιο μέσο όρο ταχυτήτων στα δίκτυα κινητής. Από την άλλη, όμως, αν και με βελτίωση, βρίσκεται πίσω στις ταχύτητες που προσφέρονται από τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Αυτό προκύπτει μέσω δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία OOKLA για τον Μάρτιο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς – όταν δηλαδή βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Για την ακρίβεια, στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα παρουσιάζει ταχύτητες download 60,99 Mbps και upload 15,69 Mbps. Στην σταθερή, η αμερικανική εταιρεία μετρά download 34,83 Mbps και upload 7,33 Mbps.

Έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2020, εκείνη την εποχή που αποτελούσε ζητούμενο η υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπήρχε σε όλους το ερώτημα εάν «θα αντέξει» και εάν θα «είναι αρκετή» η τηλεπικοινωνιακή υποδομή, το download στην κινητή έφτανε τα 34,81 Mbps και το upload τα 12,12 Mbps. Στην σταθερή, τον Μάρτιο του 2020 η μέση ταχύτητα download έφτανε τα 24,97 Mbps, ενώ εκείνη του upload τα 5,33 Mbps.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω, όσον αφορά στη σύγκριση από έτος σε έτος; Μέσα σε έναν χρόνο, τα δίκτυα κινητής σχεδόν κατάφεραν να διπλασιάσουν την ταχύτητα του download (από τα 34,81 Mbps στα 60,99 Mbps), ενώ υπήρξε και μια βελτίωση στην ταχύτητα του upload (από 12,12 Mbps σε 15,69 Mbps). Όσον αφορά στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, εκεί η βελτίωση ήταν μικρότερη, αλλά υπήρξε. Από 24,97 Mbps download τον Μάρτιο του 2020 φτάσαμε σε 34,83 Mbps, και από 5,33 Mbps σε 7,33 Mbps upload.

Κοιτάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη, ο διεθνής μέσος όρος download στην κινητή φτάνει τα 48,40 Mbps και του upload τα 12,60 Mbps. Στην σταθερή, «μετράμε» download 98,67 Mbps και upload 53,22 Mbps. Στην πρώτη 10άδα, στις ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας, έχουμε, κατά σειρά, ΗΑΕ, Ν. Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Νορβηγία, Αυστραλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ελβετία. Στην σταθερή: Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Ρουμανία, Μονακό, Δανία, Γαλλία, Λιχτενστάιν, Ουγγαρία, Ελβετία.

Τι μπορούμε να ξεχωρίσουμε συγκρίνοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα; Σύμφωνα με τα στοιχεία της OOKLA και όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα (σχεδόν) διπλασίασε ταχύτητες σε download κινητής και βρέθηκε από την 46η στην 28η θέση. Την ίδια στιγμή, στον ίδιο τομέα, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (60,99 Ελλάδα, 48,40 παγκοσμίως) αλλά και πάνω από τον μέσο όρο upload κινητής. Στην σταθερή, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι σχεδόν τριπλάσιος από την ταχύτητα στην Ελλάδα (98,67 σε σύγκριση με 34.83).

Τι λέει η ΕΕΤΤ

Εικόνα από τις ταχύτητες των σταθερών δικτύων (όχι εκείνων της κινητής) μας δίνει και η αναφορά μετρήσεων της ΕΕΤΤ από το σύστημα «Υπερίων». Αυτό αποτελεί την πλατφόρμα μέτρησης ευρυζωνικών χαρακτηριστικών, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να κάνουν μετρήσεις της ποιότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το εργαλείο NDT (Network Diagnostic Tool) του Measurement Lab (M-Lab). Η ΕΕΤΤ από το 2011 λειτουργεί κόμβο του M-Lab στο GR-IX (Greek Internet Exchange) στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί κεντρικό και ουδέτερο σημείο διασύνδεσης.

Έτσι, όσον αφορά στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (από το 2016) σημειώθηκε αύξηση επί του συνόλου των χρηστών. Η μέση ταχύτητα στη ροή καθόδου (download) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34,83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του «Υπερίων». Τα πακέτα αυτά φαίνονται και ως πιο αποδοτικά στη σχέση ποιότητας-τιμής, καθώς επιτυγχάνουν περίπου 55-60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε φέτος ανάλυση της μέσης ταχύτητας ανά Διοικητική Περιφέρεια και ανά πάροχο, για τους τέσσερις μεγαλύτερους παρόχους. Τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές διαφορές ανά Περιφέρεια (π.χ. περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο) και μικρές διαφορές ανά πάροχο για τα δύο δημοφιλέστερα πακέτα (24 Mbps/1 Mbps και 50 Mbps/5 Mbps). Όσον αφορά στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής – μη αιχμής, που είναι μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση, τόσο βλέποντας την ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα, όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6.31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων). Αυτό μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.

Επενδύσεις στην κινητή

Η ιδιαίτερη ανάπτυξη που φαίνεται να υπάρχει στα δίκτυα κινητής σχετίζεται, φυσικά, και με τις επενδύσεις των παρόχων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, παρά τις προκλήσεις, ο κλάδος συνέχισε τις μεγάλες επενδύσεις, που έφτασαν συνολικά τα 647 εκατ. ευρώ για το 2020. Κορύφωση των επενδύσεων, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, ήταν τα 372 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz).

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%). Παράλληλα, τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω της κάθετης πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο