4 Χρόνια Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η ανασύνταξη της Αρχιεπισκοπής και ο άτυπος ρόλος του ως ΥΠΕΞ του Οικουμενικού Πατριαρχείου


22 Ιουνίου 2019 ο από Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο νέος Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ενθρονίζεται στο Ναό στης Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, το Κέντρο της Νέας Υόρκης.

22 Ιουνίου 2023, τέσσερα χρόνια μετά, ο Έβδομος κατά σειρά Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρά τη μεσολάβηση της Πανδημίας του COVID-19 έφερε τα πάνω κάτω στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Επί των ημερών του ξεκίνησε η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει όραμα και προοπτική για την δεύτερη εκατονταετηρίδα της. Παράλληλα, με σειρά πρωτοβουλιών έκανε άνοιγμα προς τους νέους. Άλλωστε, παραδοσιακά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μια από τις πιο ζωντανές και εύρωστες Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου της Μητρός Εκκλησίας, εστιάζει στις μελλοντικές Γενιές ενώ το όραμα πνοής τίθεται συχνά επί τάπητος.

Επί των ημερών ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, που χτίσθηκε στο Ground Zero, αναδεικνύοντάς τον σε Εθνικό Προσκύνημα των ΗΠΑ, το οποίο θυμίζει το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο μεγαλοπρεπή Ναό έγινε τον Δεκέμβριο του 2022.

Παράλληλα, εκτός από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο, αυτόν του Υπουργού Εξωτερικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, διατηρεί Δίαυλο Επικοινωνίας με όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Οι επισκέψεις που κάνει μαζί με το τάγμα των Αρχόντων στα Πατριαρχεία έχουν στόχο την διατήρηση των Αγαστών Σχέσεων με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. 

Ιδιαίτερα Επικοινωνιακός έκανε άνοιγμα προς τα ΜΜΕ και διατηρεί Ενεργούς Λογαριασμούς στα social media, τα οποία ενημερώνονται καθημερινά.

Η  «Ηγεσία των 100», o  Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε επί του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Ιακώβου και στηρίζει ανελλιπώς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής όπως επίσης και τα Φιλανθρωπικά Σωματεία συγκέντρωσαν εκατοντάδες Δολάρια για τη Στήριξη των Πυρόπληκτων της Ελλάδος, των Σεισμόπληκτων της Συρίας και της Τουρκίας αλλά και τους Ουκρανούς που δοκιμάζονται από τον Πόλεμο.

Παράλληλα, μετά τη Ρωσική Εισπήδηση στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τη Δημιουργία Εξαρχίας, κινητοποίησε το ισχυρό Ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο προσέφερε Χρήματα για την Στήριξη της Ιεραποστολής και τη Διεθνοποίηση του Ζητήματος.

Παράλληλα, μαζί με τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο οργάνωσε τη συνάντηση του Πάπα και Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να του εκφράζουν το μείζον πρόβλημα.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάιο, ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια όπου συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο στέλνοντας για άλλη μια φορά Ηχηρό Μήνυμα Στήριξης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.  Με Άρχοντες του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα συνέχισε το ταξίδι του στο όρος Σινά.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2022, με Προσκυνητές από την Αμερική ταξίδεψε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ειδικότερα στη Βηθλέεμ και στα Ιεροσόλυμα όπου και συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Επίσης, έχει μεσολαβήσει και Διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για την Επιστροφή κλεμμένων χειρογράφων και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που έχουν εντοπιστεί στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας. 

Τον Μάρτιο του 2023 εξέφρασε προσωπικά στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τις Ευχαριστίες του για την στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικός μας Πατριαρχείο.

Το 2023, μετά από τρία χρόνια ο Λευκός Οίκος τίμησε και πάλι την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Σε μία τελετή στην οποία παρέστησαν Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ισχυρούς Δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

Επίσης, με πρωτοβουλία του θεσπίσθηκε Μήνας Ελληνικής Ιστορίας ο Μάρτιος στη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα, σε μια ιστορική Συνέλευση, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Γερουσία ενέκριναν Ψηφίσματα με τα οποία ο Μάρτιος, Μήνας που η Ελλάδα τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821, Ανακηρύσσεται ως Μήνας Ελληνικής Ιστορίας στην Αμερικανική Μεγαλούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε το Μάρτιο του 2023, με την Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Kathy Hochul , την οποία Ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της Πολιτείας στην Ανοικοδόμηση της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Διατηρεί άριστη Σχέση με τους Προκατόχους του, του οποίους άλλωστε τίμησε κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 Χρόνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους Διδάσκοντες και Φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστήμιου Πληροφοριών (NIU) οι οποίοι προέρχονται και από τις 18 Υπηρεσίες της Κοινότητας Πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων της CIA, του NSA και του FBI), καθώς και από όλους τους Κλάδους των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα έντονο είναι και το Φιλανθρωπικό του Έργο. Η πρωτοβουλία του να μοιράσει Γεύματα σε Άστεγους καλύφθηκε και από Αμερικανικά ΜΜΕ.

Επίσης διαβάστε:

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο