4ήμερο προσκύνημα σε Καστοριά – Φλώρινα – Νυμφαίο (28/02/2020 – 02/03/2020)


28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2020
(τριήμερο Καθαράς Δευτέρας)

1η ημέρα:

28/02/2020.

 • Αθήνα
 • Τρίκαλα
 • Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος (Ζάβορδα)
 • Πτολεμαΐδα

Αναχώρηση το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στα Τρίκαλα όπου θα γευματίσουμε. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μετόχι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο αποτελείται από μικρό κτιριακό συγκρότημα με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και τους ξενώνες της Μονής Ζάβορδα. Αφού προσκυνήσουμε στην χάρη του Αγίου Δημητρίου, θα έχουμε την ευκαιρία (οι άντρες μόνο μιας και το μοναστήρι αποτελεί άβατο για τις γυναίκες) να πάρουμε τον πλακόστρωτο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην Πύλη της Ιεράς Μονής Αγίου Νικάνορος ή Ζάβορδας. Για πολλούς αιώνες το Μοναστήρι ήταν το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο, σε μια τεράστια περιοχή, μεγαλύτερη από τα όρια της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας. Με μεγάλη εθνική και κοινωνική προσφορά, θεωρείται εξίσου σημαντικό με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Στη μονή βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου, τοποθετημένα σε αργυρές θήκες, όπως επίσης σώζεται, η κάρα του Καλλιστράτου και πολλών άλλων. Η λειψανοθήκη του 1747 του Αγίου, έχει χαραγμένο το «ΧΑΙΡΟΙΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟ ΚΛΕΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ Ο ΒΟΗΘΟΣ, ΧΑΙΡΟΙΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΣΕ ΤΙΜΩΝΤΩΝ ΠΟΘΩ ΝΙΚΑΝΩΡ ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ ΠΟΛΥΦΩΤΟΝ». Στο μοναστήρι επίσης σώζονται 207 χειρόγραφα, περγαμηνές και ιερά κειμήλια του Αγίου. Αναχώρηση για το ξενοδοχείο διαμονής μας στην Πτολεμαΐδα. Τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο & διανυκτέρευση.

2η ημέρα:

29/02/2020.

 • Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου
 • Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων
 • Σπηλιά του δράκου
 • Ιερά Μονή Μαυριώτισσας
 • Καστοριά
 • Πτολεμαΐδα

Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για ένα ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς, την Κλεισούρα όπου θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα, σε υψόμετρο 970 μ. Η Μονή αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής, ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Καστοριάς και έπειτα θα αναχωρήσουμε για τη Σπηλιά του Δράκου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας όπου σύμφωνα με τον μύθο ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος. Ύστερα θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας. Αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός χτίστηκε το 1082, και είναι περιτριγυρισμένος από αιωνόβια πλατάνια. Τέλος θα απολαύσουμε την λίμνη της πόλης, ίσως το ομορφότερο χαρακτηριστικό της. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, ψώνια και φαγητό και στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα:

01/03/2020.

 • Εκκλησιασμός 
 • Νυμφαίο
 • Ι.Μ. Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου
 • Ι.Μ. Αγίου Αυγουστίνου
 • Φλώρινα
 • Πτολεμαΐδα 

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε κοντινό Ιερό Ναό, για να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για το πρωινό μας και εκ νέου αναχώρηση για έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, το Νυμφαίο. Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο και καφέ και στη συνέχεια αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου στην Πρώτη της Φλώρινας. Στον Μακεδονικό Αγώνα η μονή έγινε το καταφύγιο των Ελλήνων οπλαρχηγών. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον τούρκικο ζυγό η μονή γνωρίζει οικιστική άνθηση που όμως σταματά απότομα με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Χαριστική βολή για τη λειτουργία της μονής στάθηκαν οι μάχες του εμφύλιου σπαραγμού, καθώς καταστράφηκαν τα κτίρια ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Στα μέσα του 2000 η Ιερά Μονή επανιδρύεται, χτίζεται νέα πτέρυγα, ανακαινίζεται εξ ολοκλήρου το Καθολικό και διαμορφώνεται θαυμάσια ο περιβάλλων χώρος. Λειτουργεί ως κοινόβιο με 3 μοναχές και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών, που εκκλησιάζονται και προσκυνούν το λείψανο του Αγίου Μάρκου και της μητρός του Μαρίας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας, μια σχετικά νέα μονή η οποία ιδρύθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνο το έτος 1999. Το νεόκτιστο Καθολικό της Μονής τιμάται στον άγιο Αυγουστίνο, επίσκοπο Ιππώνος και στις οσίες Μαρία Αιγυπτία και Συγκλητική. Γεύμα σε ελεύθερο πρόγραμμα στην πόλη της Φλώρινας και το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα:

02/03/2020.
Πτολεμαΐδα
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου
Σταγιάδων
Αθήνα 

Πρωινό και αναχώρηση για την Ιερά Μονή Σταγιάδων, 30 χιλιόμετρα πριν την Καλαμπάκα σε μια υπέροχη θέση με ανοικτό ορίζοντα και εκπληκτική θέα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια τής Ελλάδος , που ιδρύθηκε το 1004. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις το Μοναστήρι λειτούργησε συνεχώς ως ανδρικό μέχρι το 1968 οπότε μετατράπηκε σε γυναικείο. Ελεύθερος χρόνος για να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Κηρύκου, του Αγίου Σέργιου, του Αγίου Φωκά, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και άλλων. Γεμάτοι ευλογία πλέον θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας στην Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση.

Τιμή κατ’ άτομο 

Μονόκλινο: 325€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 230€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 170€

Περιλαμβάνονται:

 • Τρεις διανυκτερεύσεις στο Pantelidis 3* superior με ημιδιατροφή καθημερινά σε μπουφέ
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Αρχηγός εκδρομής
 • Ο φόρος διαμονής ξενοδοχείου
 • Ενημερωτικός φάκελος εκδρομής
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Γεύματα και δείπνα εκτός της ημιδιατροφής
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης και αναχώρησης:

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης) 06:30

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 07:00

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

Σημείωση για όλα τα Προσκυνήματα:
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί κάτι αν κριθείαναγκαίο από τον αρχηγό της εκδρομής για την καλύτερη διεξαγωγή του.

Η κατοχύρωση της θέσεως θεωρείται δεδομένη μετά από την καταβολή της οριζόμενης προκαταβολής. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσης στην Εκδρομή είκοσι μέρες (20) πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, επιστρέφεται το ποσό στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες
210 41 18 646 (εσωτ. 3) και info [ at ] peradio [ dot ] com

Οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο

Επισκέψεις: 3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο