24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021


24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης, σε Συνεδρίασή στις 08-06-2021 αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενο στο Κυβερνητικό Νομοσχέδιο για τις Εργασιακές Σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα Εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.
Οι Εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την Κήρυξη Γενικής Απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021 έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2Ο21 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Έντυπα, Ραδιοτηλεοπτικά, Διαδικτυακά), στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.
Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το Νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου Εργασίας, τις Υπερωρίες, τις Απολύσεις και τις Απεργίες.


Συγκεκριμένα

 Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των Ατομικών Συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των Εργασιακών Σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
 Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της Συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει Συλλογικός Φορέας Εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει Συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με Συμφωνία Εργοδότη Εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).


 Προβλέπεται περιορισμός της Επαναπρόσληψης μετά από Ακύρωση Απόλυσης.
 Διευκολύνονται οι Απολύσεις Συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το Δικαίωμα των Εργοδότη να απολύει προστατευόμενο Συνδικαλιστή.
 Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της Εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των Συνδικάτων.
 Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο Κήρυξης και πραγματοποίησης των Απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του Δικαιώματος στην Απεργία, ενώ προστίθεται Διάταξη περί «Αστικής ευθύνης Συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η Συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν Αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του Συνδικαλιστικού Δικαιώματος.
 Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 Οι Επιχειρήσεις Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της Μονομερούς Προσφυγής στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο Δημόσιος Χαρακτήρας των Ραδιοτηλεοπτικών Συχνοτήτων.
Το σύνολο των Εργαζομένων απορρίπτει το Νομοσχέδιο που πλήττει ακόμη και τα τελευταία Κατοχυρωμένα Εργασιακά Δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα Εργασιακά και Ασφαλιστικά μας Δικαιώματα, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ.
Το Δ.Σ. της ΕΔΗΠΗΤ, υπογραμμίζει εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της Συλλογικής Αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των Δικαιωμάτων μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Απεργία της 10ης Ιουνίου 2021 και τον Κλάδο της Ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Η υπεράσπιση των Εργασιακών Δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των Αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με Κανόνες Δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.
* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο