1821-2021: Η πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά!


1. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – ΒΙΒΛΙΟ


Το κείμενο παρατίθεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα κατόπιν φιλολογικής επιμέλειας. Για την καλύτερη ανάγνωση και κατανόησή του, έχει χωριστεί σε κεφάλαια, ενώ κάθε κεφάλαιο αποτελείται από υποενότητες. Παράλληλα, με πλαγιότιτλους αλλά και υποσημειώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να εντοπίσει στο κείμενο τα σημαντικότερα γεγονότα, πρόσωπα ή φράσεις του κειμένου και να παρακολουθήσει πιο συστηματικά τις μάχες και τα ιστορικά δρώμενα.

Η απόδοση στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα με υπομνηματισμό κειμένου (γλωσσάρι, σχόλια, παρατηρήσεις) έγινε από τη φιλόλογο Φλώρα Βγόντζα και την Ιστορικό Ελένη-Φιλοθέη Καλαθά.
Την έκδοση προλογίζει ο ιστορικός Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. Το Μουσείο παραχώρησε ευγενικά για τη συλλεκτική αυτή έκδοση και τις γκραβούρες του Κολοκοτρώνη που περιέχονται στον πολυτελή σκληρόδετο τόμο.

Την έκδοση συμπληρώνουν:
• O εμβληματικός λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τους Γυμνασιόπαιδες
• Xρονολόγιο με τους βασικότερους σταθμούς της ζωής του Κολοκοτρώνη
• Xάρτης με τις σημαντικότερες τοποθεσίες που περιγράφονται
• Γλωσσάρι για την κατανόηση άγνωστων λέξεων και εκφράσεων.

2. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – CD


Τον πολυτελή συλλεκτικό τόμο των Απομνημονευμάτων του Γέρου του Μωριά συνοδεύει ψηφιακός δίσκος, στον οποίο περιέχονται αντιπροσωπευτικά κείμενα των Απομνημονευμάτων, σε ανάγνωση Λεωνίδα Κακούρη και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη.

3. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ


Αυτή η εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης του Ορλώφ (1769), βασισμένη σε προηγούμενα μοτίβα. Χρησιμοποιήθηκε, εκτός άλλων, και από την Οικογένεια Κολοκοτρώνη ενώ απόκτησε μεγάλη δημοτικότητα στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συνδέεται ως περιφερειακή σημαία της Πελοποννήσου (1770–1820).

4. ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ


• με τον λόγο του Γέρου του Μωριά προς τους γυμνασιόπαιδες στην Πνύκα
• το χρονολόγιο της Επανάστασης

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ
VIDEO – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, μιλά για τη νέα έκδοση των Απομνημονευμάτων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Σύγχρονη Νεοελληνική Γλώσσα από τις εκδόσεις Εν Πλω!

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο