Ψηφιακά, μέσω του MyΚEP live, θα επικοινωνούν οι πολίτες με τα ΚΕΠ


Περισσότερες και αρτιότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες θα απαλλάξουν τους πολίτες από τη γνωστή γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, υπόσχεται η κυβέρνηση. Μεταξύ των άλλων δράσεων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και συντείνουν προς την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία MyΚEP live. Μέσω αυτής, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ΚΕΠ, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Στόχος είναι ο πολίτης να πραγματοποιεί online την έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών, όπως οικογενειακής κατάστασης, γάμου από τα δημοτολόγια και ληξιαρχεία.

Εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης. Από τον επόμενο μήνα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και τα οκτώ πιστοποιητικά, που χρειάζονται για την οικογενειακή κατάσταση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπολογίζεται ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν έως και 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα ΚΕΠ ετησίως.

Επιπλέον, δια της ψηφιακής οδού θα γίνεται και η χορήγηση επιδομάτων του ΕΟΠΠΥ για ειδικές θεραπείες, όπως εργοθεραπείες και λογοθεραπείες. Επίσης, εντός διμήνου θα πρέπει να αναμένεται και το μητρώο διαδικασιών, όπου θα καταγραφούν οριζόντια όλες οι διαδικασίες, που παρέχονται ηλεκτρονικά από το Κράτος.

Την πρόοδο του Κράτους προς την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών περιέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “Πώς Θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους”, που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, διαΝΕΟσις. 

Αριθμός του Πολίτη


Μία από τις ψηφιακές τομές, που αναμένονται εντός του καλοκαιριού, είναι ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος αντικαταστήσει το ΑΦΜ και θα αποτελεί το μέσο ταυτοποίησης των πολιτών. Η πλήρης αναπροσαρμογή του συστήματος ταυτοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα συμπέσει με την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε ενάμιση-δύο χρόνια από σήμερα.

Ο Υπουργός προανήγγειλε, επίσης, τη θέσπιση Μητρώου Διαδικασιών από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, η οποία προβλέπει την καταγραφή και τον ορισμό όλων των διαδικασιών του κράτους. Η λίστα θα περιλαμβάνει “τυποποιημένες” διαδικασίες, με σκοπό την ομαλότερη συνεργασία των τμημάτων του δημοσίου και την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών.

Τονίζοντας ως βασικό στόχο του Υπουργείου τη διαλειτουργικότητα, την ομαλή και συστηματική, δηλαδή, επικοινωνία των διαφορετικών μητρώων του κράτους, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Προσπαθήσαμε να φέρουμε πολλές δομές, οι οποίες θεωρήσαμε ότι είχαν κεντρικό, οριζόντιο ρόλο για την ψηφιακή διακυβέρνηση, κάτω από μία ενιαία διοίκηση”-“Λειτουργούμε και σαν τεχνικός σύμβουλος για όλα τα υπουργεία”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι σχετικοί με το Υπουργείο υφιστάμενοι νόμοι, που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (Διαύγεια, νόμοι για Τηλεπικοινωνίες, για Δεδομένα, κ.λπ.), όπως και νέες ευρωπαϊκές οδηγίες (Κώδικας Τηλεπικοινωνιών, Μεικτά Δεδομένα, κ.λπ.) θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ψηφιακή επίδοση


Μία άλλη τομή προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών. Αναφορικά με την επίσπευση της, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας το πρώτο βήμα είναι η έκδοση εγγράφων στα ΚΕΠ, ενώ το πιο φιλόδοξο έργο είναι η ψηφιακή επίδοση δικογράφων.

Μιλώντας για παραδείγματα απλούστευσης διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, όπως η γέννηση ή η απώλεια προσώπου και τα ειδικά αιτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τόνισε πως μια γέννηση, έως τώρα, απαιτούσε τέσσερις επισκέψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ τώρα πραγματοποιείται με δύο SMS.

Μεγάλα ψηφιακά έργα


Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στη διευκόλυνση της συνέργειας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τα μεγάλα ψηφιακά έργα, αλλά και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των έργων που γίνονται δεκτά, τα οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων από το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετούν και το ώριμο υπόβαθρο υλοποίησης. Σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των ανοιχτών δεδομένων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε την άμεση πρόσβαση σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα για τη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, ένα εργαλείο, που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να έχει στοιχεία για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο. 

Ψηφιακές δεξιότητες


Ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο αποδίδει έμφαση η κυβέρνηση, είναι οι ψηφιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με τον Υπουργό, με την πρωτοβουλία nationaldigitalacademy.gov.gr , το Υπουργείο δημοσίευσε 100 μαθήματα με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ πρόκειται να δημοσιεύσει και ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Σχετικά με την ευρυζωνικότητα, τρέχει το πρόγραμμα Ultrafast Broadband που θα καλύψει 800.000 γραμμές στις απομακρυσμένες “λευκές περιοχές”, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Νησιών, όπου θα εγκατασταθεί οπτική ίνα.

Τέλος, όπως επανέλαβε, το φάσμα για το 5G θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο