Το TikTok μάζευε δεδομένα χρηστών παρόλο που το απαγορεύει η Google


Το TikTok περνάει μερικές δυσκολίες τον τελευταίο καιρό, γιατί ο Τραμπ θέλει να το διώξει από την Αμερική. Η Microsoft και το Twitter κοιτάνε μήπως και το εξαγοράσουν, αλλά και πάλι έχουν περιθώριο για να πετύχουν συμφωνία με τη ByteDance.

Καθώς λοιπόν το TikTok βρίσκεται σε μία τόσο άσχημη κατάσταση, μία αναφορά από τη Wall Street Journal ήρθε να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα. Για 15 ολόκληρους μήνες, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2019, η εφαρμογή έστελνε στη ByteDance τις διευθύνσεις MAC και τα advertising ID των συσκευών που την έτρεχαν, πριν καν ο χρήστης δώσει οποιαδήποτε άδεια στο app.

Το πρόβλημα σε όλο αυτό δεν είναι τα ίδια τα δεδομένα, αλλά το πώς μπορούσε να τα διαχειριστεί η εταιρεία, που ισχυρίζεται ότι πλέον δεν συλλέγει τις διευθύνσεις MAC. Αυτές οι διευθύνσεις δεν αλλάζουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ταυτοποίησης. Η ByteDance θα μπορούσε να συνδέσει τα advertising ID με τις διευθύνσεις MAC των συσκευών και να φτιάξει προφίλ με τις αγοραστικές συνήθειες των χρηστών του TikTok, τα οποία προφανώς μπορούσε να πουλήσει σε όποιων θέλει.

Εννοείται πως η εταιρεία δεν σχολίασε καν το αν ποτέ μάζευε αυτά τα δεδομένα, αλλά έχει φροντίσει να μην γνωρίζει κανένας αν παραβιάζει τους όρους χρήσης της Google, η οποία απαγορεύει τη συλλογή δεδομένων που βοηθούν στην ταυτοποίηση μιας συσκευής – βλέπε διεύθυνση MAC και IMEI.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ByteDance χρησιμοποιεί ένα περίεργο επίπεδο κρυπτογράφησης το οποίο αποτρέπει οποιονδήποτε να ελέγχει το αν συλλέγει δεδομένα ή όχι συμπεριλαμβανομένης της Google.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αναρρωτηθούμε αν τελικά το Play Protect και όλα αυτά τα εργαλεία της Google δουλεύουν όπως θα έπρεπε.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο