Το Μεγαλείο της Αγίας Αικατερίνης – Η σοφία: οδηγός για το Θεό


Σωτήριος Θεολόγου

Φοιτητής Α.Ε.Α.Θ.

“Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν” μάς προτρέπει το απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης.

Μέσα στη χορεία των Μεγαλομαρτύρων ξεχωρίζουν και αρκετές Αγίες που έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό. Μία από αυτές, είναι και η Αικατερίνη από την Αλεξάνδρεια.

Αν ανατρέξουμε στο βίο της, θα αντικρύσουμε μία μορφωμένη γυναίκα εκείνης της εποχής. “Τὴν ἐκ Θεοῦ σοφίαν λαβοῦσα παιδόθεν ἡ Μάρτυς, καὶ τὴν ἔξω καλῶς σοφίαν πᾶσαν μεμάθηκε, γνοῦσα δὲ ἐκ ταύτης τὴν τῶν στοιχείων κίνησίν τε καὶ ποίησιν κατὰ λόγον, καὶ τὸν αὐτὰ ἐξ ἀρχῆς διὰ λόγου ποιήσαντα, αὐτῷ τὴν εὐχαριστίαν ἐν νυκτὶ καὶ ἡμέρᾳ προσέφερε”, διαβάζουμε στο συναξάρι της. Έχοντας γνώσεις ξένων γλωσσών, ρητορικής και φιλοσοφίας, έφτασε στο ανώτατο επίπεδο σπουδών της εποχής της.

Όλοι έμεναν έκπληκτοι από τη μόρφωση και τη σοφία της νεαρής Αικατερίνης. Όμως, η Αικατερίνη δεν έμεινε εκεί. Ήρθε σε επαφή με τη χριστιανική διδασκαλία και απέκτησε και τη θεολογική μόρφωση, με τη χάρη του Θεού. Όμως, ο βασιλιάς Μαξέντιος, μαθαίνοντας ότι η Αικατερίνη είχε ασπαστεί το Χριστιανισμό, διέταξε να υποστεί βασανιστήρια. Αλλά, δεν πτοήθηκε καθόλου και, τελικά, έκοψαν το κεφάλι της, δεχόμενη το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Χριστό.

Το στεφάνι αυτό, ήταν ανώτερο από όλες τις γνώσεις που κατείχε γιατί κέρδισε την αιώνια ζωή. Κέρδισε την φθαρτότητα του κόσμου.

Η σοφία που κατείχε η νεαρή Αικατερίνη, δεν την εμπόδισε να βρει το δρόμο της Ζωής.

«Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή. Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται· και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα» (Ιωάν.11:26).

Κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη σοφία της για να υπερασπίσει το Χριστιανισμό ακόμα και ενώπιον του αυτοκράτορα και να μεταστρέψει τη γυναίκα του.

Εμείς, όμως, σήμερα στηριζόμαστε στις γνώσεις μας και στη σοφία μας. Νομίζουμε ότι είμαστε θεοί και κατέχουμε όλοι τη γνώση του κόσμου. Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Γιατί, η σοφία πρέπει να οδηγεί κάπου, μακριά από τα υλικά αγαθά. Εμείς, μαζεύουμε γνώσεις για επαγγελματική εξέλιξη, καλύτερη δουλειά, περισσότερα χρήματα, περισσότερο κύρος κ.α. Δεν στοχεύουμε κάτι για τη ψυχή μας. Δεν προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια. Δεν κάνουμε ένα μικρό βήμα για να προσεγγίσουμε το Δημιουργό μας, το Θεό. Νομίζουμε ό,τι μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Να γίνουμε θεοί στη θέση του Θεού.

Η σημερινή εορταζομένη Αγία δείχνει το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε. Όση σοφία και γνώση κατέχουμε, δεν είμαστε τίποτα. Χρειάζεται να βρούμε και να ανακαλύψουμε το Θεό· και τότε θα γεμίσουμε και θα είμαστε πλήρεις.

Όλα αυτά, όμως, χρειάζονται ένα πράγμα. Τη δική μας θέληση.

Χωρίς τη δική μας θέληση, δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε το Θεό, αν εμείς δεν θέλουμε.

Ας μας δίνει η Αγία Αικατερίνη την ευλογία της, ώστε να καταφέρουμε, με τις πενιχρές μας δυνάμεις, να ανακαλύψουμε το Θεό!

Αμήν!

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο