Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκική Προεδρία εναντιώθηκε στην Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί


Κινήσεις ώστε να αλλάξει την εις βάρος του δυναμική στο διεθνές στερέωμα κάνει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να φανεί διαλλακτικός και να αποδείξει ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία παραμένει ανεξάρτητη.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσονται δημοσιεύματα από τουρκικές εφημερίδες που υποστηρίζουν ότι η τουρκική προεδρία αντιτέθηκε στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμ(!)

Η εφημερίδα BirGün με τίτλο «Η Προεδρία εναντιώθηκε στην απόφαση επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως χώρο λατρείας», σημειώνει πως η τουρκική Προεδρία άσκησε έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που με τη σειρά της ακύρωσε την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Όπως αναφέρεται, το 10ο τμήμα του ΣτΕ, σε απόφαση του που ανακοινώθηκε στις 10 Ιουλίου, ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 1934 αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τέμενος.

Μετά την απόφαση αυτή, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, που προέβλεπε την μετάθεση της αρμοδιότητας της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και το άνοιγμα σε λατρεία. Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία και η πρώτη προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με είδηση που μεταδίδει η ιστοσελίδα Jurnal Türkiye η Προεδρία που στη δίκη αναφέρεται ως «εναγόμενος», εφεσίβαλε τον Αύγουστο την απόφαση αυτή, προκειμένου η Αγία Σοφία να ξαναγίνει μουσείο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, η τουρκική ιστοσελίδα προσθέτει πως στην αναζήτηση στο σύστημα Uyap (σύστημα αναζήτησης εγγράφων Προεδρίας) –στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό- στο σημείο που αναγράφεται «τελευταίο στάδιο του φακέλου» φαίνεται πως από τις 19 Αυγούστου και μετά έχει δρομολογηθεί σχετική έρευνα του θέματος από τον αρμόδιο ανακριτή.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο