Τελεσίγραφο από Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στους ανεμβολίαστους Κληρικούς


Αρκετοί κληρικοί και αρχιερείς, αλλά ιδιαίτερα Ιερείς που προΐστανται Ενοριών δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που είχα απειλήσει ότι θα τους τιμωρήσω, ανέφερε ο Μακαριώτος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως θα τους δώσει μια ακόμη ευκαιρία, διαφορετικά θα προβεί σε αποκοπές μισθών. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου τόνισε ότι τυχόν επιβολή νέων μέτρων την ημέρα των Θεφανείων, θα συζητηθεί την Τρίτη με τους ειδικούς αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μιλώντας στην κρατική κυπριακή τηλεόραση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως σκέφτηκε ότι η δράση φέρνει αντίδραση και ότι πιθανόν αντί να κάνει καλό, μπορεί να προκύψει κακό, γι΄αυτό τον λόγο ανέβαλε τις αποφάσεις του. «Η Εκκλησία θέλει αυστηρότητα, υπακοή, ταπεινοσύνη, αγάπη, αν ο κληρικός δεν έχει αυτές τις αρετές πώς θα βοηθήσει τον λαό; Ο λαός μας είναι ένας θαυμάσιος λαός, θρησκευόμενος. Το βλέπω καθημερινά. Αν εμείς δεν ανταποκρινόμαστε έναντί του σωστά, τι πρέπει πλέον να περιμένουμε από τον λαό;», διερωτήθηκε. Μάλιστα τόνισε πως δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει μέσα στην Εκκλησία.

Κληθείς να απαντήσει τι θα πράξει για όσους δεν υπακούν, ανέφερε πως σκέφτεται να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στους κληρικούς και θα λάβει τις αποφάσεις του. «Δεν αισθάνομαι καλά ότι έκανα το καθήκον μου στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το μήνυμά του προς τους ιερείς, σημειώνοντας «εγώ θα τους δώσω ακόμη μια ευκαιρία, εύχομαι η πανδημία να φύγει γρήγορα, αλλά αν δεν φύγει, δεν θα ανεχθώ. Θα αρχίσω να βάζω τιμωρίες και αν θέλουν να φύγουν από κοντά μου, ας φύγουν. Προσφέρω τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο στο ταμείο μισθοδοσίας του κλήρου. Μπορώ ακόμα και το μισθό των κληρικών που είναι σε άλλες Επαρχίες, να αφαιρέσω εκείνο που δίδω και ας πάνε να βρουν οι άλλοι Μητροπολίτες, αν δεν συμφωνούν μαζί μου, να τους πληρώσουν. Αλλά τους δικούς μου μπορώ να τους τιμωρήσω και αν δεν τους αρέσω η πόρτα είναι ανοικτή να παν όπου θέλουν. Έχω το δικαίωμα και δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανένας. Και αυτό θα το κάνω για τοπ καλό του λαού, όχι γιατί έτσι μου γουστάρει».

Νέα υγειονομικά μέτρα

Παράλληλα, για τη συνάντησή του με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αύριο Τρίτη, μίλησε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.
Στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων, ο Υπουργός απάντησε πως θα ακούσει τις εισηγήσεις των Ειδικών. Εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, τότε θα παραμείνουν κλειστά, τόνισε. «Θα τους ακούσουμε όλους και θα λάβουμε αποφάσεις», πρόσθεσε. Όπως είπε οι εισηγήσεις των ειδικών λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, σημειώνοντας πως στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του με τη ΣΕΕ, όλες οι εισηγήσεις μεταφέρθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και υιοθετήθηκαν.

Όσον αφορά γενικότερα το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Υπουργός ανέφερε πως θα ακούσει όσα θα προτείνουν οι ειδικοί και θα μεταφέρει τις εισηγήσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και τη ραγδαία εξάπλωσή της στην Κύπρο, ο υπουργός ανέφερε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται πλήρης επικράτησή της.  Αναφέρθηκε την ίδια ώρα και στις οδηγίες που έδωσε ώστε να λαμβάνονται δείγματα από νοσηλευόμενους με COVID19, για να διαπιστωθεί εάν νοσούν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τα νέα στοιχεία αναμένονται την Παρασκευή, ενώ τόνισε πως στα δείγματα θα συμπεριληφθούν και παιδιά που νοσηλεύονται με COVID19. Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα έγινε έλεγχος σε 40 δείγματα και δεν εντοπίστηκε σε κανένα από αυτά η μετάλλαξη Όμικρον.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο νέα φάρμακα, τα οποία θα δοθούν σε ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν. 
Όπως εξήγησε, υπάρχει πρωτόκολλο και βάσει κριτηρίων οι γιατροί θα αποφασίζουν σε ποιους θα πρέπει να χορηγούνται.

Ενδεχόμενο λήψης μέτρων τα Θεοφάνια

Σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων στις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον συνωστισμό στη ρίψη του Σταυρού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν σημειώθηκαν αλυσίδες κρουσμάτων από την εκκλησία, με βάση τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ωστόσο, πέρσι υπήρξαν αλυσίδες την ημέρα των Θεοφανίων.
Σίγουρα θα συζητηθεί αυτό την Τρίτη με τους ειδικούς, ενώ η όποια απόφαση θα συζητηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε.
Για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων την ημέρα των Θεοφανίων τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «ποιος θα εμποδίσει το λαό να πάει στη θάλασσα». Σημείωσε πως εάν τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετάδοσης του ιού, ωστόσο, τόνισε πως «αν υπάρχει τρόπος η Κυβέρνηση να εμποδίσει τον κόσμο, εμείς και χωρίς τον κόσμο θα πάμε».

Visits: 14


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο