Τί να λέμε όταν θυμιάζουμε την οικία μας


Θυμιάτισμα: Όταν ξυπνήσουμε το πρωί και αφού έχουν φύγει τα πρόσωπα εκείνα που πιθανόν να τους ενοχλεί το λιβάνι για να μη τους δώσουμε αφορμή να αγανακτήσουν και να νευριάσουν και έτσι να χάσουμε την ήρεμη ψυχική κατάσταση που χρειάζεται για να λιβανίσουμε.

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν το πρωί και προτού πιούμε ή φάμε κάτι για πρωινό και αφού καταναλώσουμε με προσευχή και ευλάβεια αντίδωρο και αγιασμό, παίρνουμε το λιβανιστήρι.

Πρώτα λέμε την εξής προσευχή: Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου· έπαρσις των χειρών μου θυσία εσπερινή, εισάκουσόν με, Κύριε.

Θυμίαμα Σοι προσφέρομεν, Χριστέ ο Θεός ημών, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής· ο προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν σου Θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του Παναγίου σου Πνεύματος.

Παίρνουμε άνθη από επιτάφιο ή άνθη από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως που μας δίνει ο ιερέας δενδρολίβανο ή από την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου τον βασιλικό ή και των Βαΐων τα βάγια τα ξεραίνουμε καλά, όχι στον ήλιο για μερικές ημέρες.

Αφού λοιπόν ξεραθούν καλά, τα τρίβουμε να γίνουν μικρά κομματάκια σαν τα όσπρια. Τα φυλάμε για όλο το χρόνο μέσα σε γυάλινο ή χάρτινο κουτί. Παίρνουμε το λιβανιστήρι και ντύνουμε με αλουμινόχαρτο το σκαφάκι του, καθώς επίσης και το επάνω μέρος του λιβανιστηριού.

Αυτό το κάνουμε για να μην τρίβουμε και να καθαρίζουμε το λιβανιστήρι που μετά από λίγο καιρό θα μαυρίσει και θα κολλάει. Κερδίζουμε έτσι κόπο και χρόνο.

Έτσι με αυτό τον τρόπο διατηρούμε το λιβανιστήρι μας καθαρό αφαιρώντας μόνο το αλουμινόχαρτο και βάζοντας καινούργιο μετά από λίγο διάστημα.

Αφού λοιπόν ετοιμάσαμε έτσι το λιβανιστήρι μας και έχουμε έτοιμα τα αποξηραμένα άνθη παίρνουμε με την τσιμπίδα ή κουταλάκι μας μερικά και τα βάζουμε στο λιβανιστήρι.

Κατόπιν με τσιμπίδα και με προσοχή μην καούμε και χωρίς να αναπνεύσουμε το πρώτο καπνό ανάβουμε το καρβουνάκι μας φυσώντας το συνέχεια μέχρι να κοκκινίσει καλά, και το βάζουμε αναμμένο επάνω στα άνθη του λιβανιστηριού.

Έπειτα παίρνουμε ένα σπυρί μοσχολίβανο εάν είναι μεγάλο ή τρία εάν τα σπυριά είναι μικρά. Βάζοντας τα επάνω στο αναμμένο καρβουνάκι το ένα σπυρί να λέμε: ένας είναι ο Θεός.

Εάν βάλουμε δύο να λέμε: δύο είναι οι φύσεις του Χριστού Θεός και άνθρωπος (δηλαδή Θεάνθρωπος), ένας Θεός. Εάν βάλουμε τρία να λέμε: Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα, τρία πρόσωπα ένας Θεός. Αρχίζουμε λοιπόν να λιβανίζουμε πρώτα το εικονοστάσι με τις εικόνες και να λέμε στο Χριστό:

Κύριε ελέησον και ευλόγησον τον οίκον τούτον ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός. Μετά στην Παναγία και να λέμε: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς και προστάτεψον τους δούλους του Υιού σου. Μετά τους Αγίους και να λέμε: Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών. Δόξα σοι ο Θεός ημών εν τοις Αγίοις αυτού δόξα σοι.

Αφού τελειώσουμε με το εικονοστάσι και τις εικόνες πηγαίνουμε σε κάθε ένα δωμάτιο και επάνω από το κρεβάτι του κάθε ατόμου να σταυρώνουμε τρεις φορές με το λιβανιστήρι και λέμε:

Κύριε ελέησον και ευλόγησον τον δούλον σου (τονδε ….. ) ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές. Τελειώνοντας τα δωμάτια βγαίνουμε στην εξώθυρα, και σταυρώνουμε τρεις φορές με το λιβανιστήρι και λέμε τρεις φορές:

Κύριε αποδίωξον κάθε εχθρό ορατόν και αόρατον και πολέμιον εκ του οίκου τούτου ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός.

Τέλος βγαίνοντας στον εξώστη ή εξώθυρα για να αφήσουμε το λιβανιστήρι και λέμε και εκεί σταυρώνοντας τρεις φορές με το λιβανιστήρι και λέγοντας τρεις φορές το: Κύριε αποδίωξον κάθε εχθρό ορατόν και αόρατον και πολέμιον εκ του οίκου τούτου ως αγαθός και φιλάνθρωπος και ελεήμων Θεός.

Μετά το λιβάνισμα του σπιτιού μας κάνουμε την προσευχή μας προσευχόμενοι μπροστά στο εικονοστάσι με τις εικόνες, ανάβοντας τρία, δύο ή ένα κερί ή καντήλι.

Τα τρία κεριά είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος τα δύο οι δύο φύσεις του Χριστού Θεού και ανθρώπου δηλαδή Θεανθρώπου και το ένα δηλώνει τον ένα αληθινό Θεό.

Μόλις τελειώσουμε την προσευχή μας τα σβήνουμε τα κεριά ή το κερί. Την στάκτη από το λιβανιστήρι με αλουμινόχαρτο την ίδια ή την άλλη μέρα την θάβουμε στον κήπο μας ή εάν δεν έχουμε κήπο όταν βρεθούμε στο ύπαιθρο, στο χώμα.

Λιβανίζουμε έτσι κάθε πρωί (αλλά και οποιαδήποτε ώρα μέρα ή νύχτα μπορούμε να λιβανίζουμε) ούτως ώστε να μας έχει φυλαγμένους όλη μέρα ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοί μας.

Visits: 4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο