Σεμινάριο εμψυχωτών: “Σε αποστολή συνοδοιπορίας με τους νέους”


Έφτασε η στιγμή που τα τμήματα της ΕΚΝΕ θα ξεκινήσουν ξανά με σκοπό τις εμψυχώσεις των νέων και εφήβων, γι’ αυτό το λόγο το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Αυγούστου οι εμψυχωτές των τμημάτων βρέθηκαν στην Τήνο καθώς συμμετείχαν στο σεμινάριο με θέμα “Σε αποστολή συνοδοιπορίας με τους νέους” το οποίο διοργανώθηκε από την Πανσυριανή Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν τόσο η εμψύχωση και σύσφιξη σχέσεων των εμψυχωτών, όσο και ο πνευματικός προβληματισμός για το πώς θα συμπορευθούν με τους νέους και πώς οι ίδιοι μαζί με τους νέους μπορούν να γίνουν ο δίαυλος μέσα από τον οποίο θα διοχετευτεί η πίστη.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με την 1η εισήγηση η οποία έγινε από τον π. Φερνάντο Μπράβο I.V.E. (Τάγμα Ενσαρκωμένου Λόγου), ο οποίος διαβάζοντας αποσπάσματα από τους 3 τελευταίους Πάπες (Πάπας Ιωάννης Παύλος, Πάπας Βενέδικτος και Πάπας Φραγκίσκος), από τις ομιλίες τους προς τους Νέους που έκαναν αντίστοιχα στις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας, έφερε στο “τραπέζι” ερωτήματα σχετικά με την αποστολή και την πίστη. Ερωτήματα όπως σε ποιόν πάμε, πως μπορούμε να έχουμε νίκη της αγάπη επί του μίσους και του θανάτου, γιατί φαίνεται πως όλα πάνε καλά όμως υπάρχει μια δυσαρέσκεια χωρίς Αυτόν; κ.ά πολλά τα οποία προβλημάτισαν με θετικό πρόσημο τους εμψυχωτές.

Στην συνέχεια της εισήγησης έγινε αναφορά στον Μακάριο Pier Giorgio Frassati, ο οποίος ήταν Ιταλός καθολικός ακτιβιστής και μέλος του Τρίτου Τάγματος του Αγίου Δομίνικου, (αφιερώθηκε σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προσχώρησε σε αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Catholic Action και της St Vincent de Paul Society,  για να βοηθήσει καλύτερα τους φτωχούς και τους λιγότερο τυχερούς που ζουν στο Τορίνο), ενώ ολοκληρώθηκε η εισήγηση με μια αναφορά στον Carlo Acutis, ο οποίος ήταν ένας Ιταλός Καθολικός νεαρός και ερασιτέχνης προγραμματιστής υπολογιστών, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για την καταγραφή όλων των ευχαριστιακών θαυμάτων από όλο τον κόσμο σε έναν ιστότοπο, miracolieucaristici.org , τον οποίο δημιούργησε πριν πεθάνει από λευχαιμία. Διακρίθηκε για τη βαθιά αφοσίωσή του στη Θεία Ευχαριστία, που είχε γίνει βασικό θέμα της ζωής του. Υποστήριζε ότι “…Η ευτυχία είναι να κοιτάς προς τον Θεό. Το να επικρίνουμε την Εκκλησία είναι σαν να επικρύνουμε τον εαυτό μας”.

Στη συνέχεια έγινε μια συζήτηση όπου τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί σχετικά με τα παραπάνω για το πώς οι εμψυχωτές μπορούν μέσω της δικής τους αποστολής προς τους νέους, να εμβαθύνουν την πίστη τους.

Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν και 3 αδελφές από το Τάγμα των Δούλων του Κυρίου και της Παναγίας του Ματαρά (SSVM), οι οποίες με την σειρά τους είχαν ετοιμάσει κάποιες δραστηριότητες – παιχνίδια με σκοπό την δημιουργία του ομαδικού πνεύματος ανάμεσα στους εμψυχωτές.

Η 1η μέρα ολοκληρώθηκε με το προσκύνημα που έγινε με τα πόδια από το χωριό Μέση και την Εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου προς το Εξώμβουργο απαγγέλλοντας σε όλη την διαδρομή το Άγιο Ροδάριο με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Νάξου- Τήνου Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη και  των αδελφών, ενώ φτάνοντας στο Εξώμβουργο έγινε η Έκθεση του Πανάχραντου Μυστηρίου, με την συνοδεία ψαλμών, προσευχών και προσωπικής περισυλλογής.

Η 2η μέρα του σεμιναρίου ξεκίνησε με την 2η εισήγηση η οποία έγινε από τον π. Ιωσήφ Ρόσσι I.V.E., ο οποίος αναφέρθηκε στην συνοδεία της ποιμαντικής των νέων, όπου μέσω παραδειγμάτων όπως του John Melchior Bosco, (γνωστός ως Don Bosco), έκανε γνωστό στους εμψυχωτές τους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι εμψυχωτές να είναι συνοδοιπόροι των νέων, με το λεξιλόγιο της αγάπης. Το λεξιλόγιο που όλοι οι νέοι καταλαβαίνουν. Αναφέρθηκε στο απλό ότι για να μπορέσεις να μοιράσεις αγάπη, πρέπει να νιώσεις αγάπη, για να μπορέσεις να αγαπηθείς πρέπει πρώτα να αγαπήσεις καθώς επίσης τον σημαντικό ρόλο των εμψυχωτών, ότι πρέπει να είναι δίπλα στους νέους όχι μόνο κατά τις εμψυχώσεις αλλά και όποτε οι νέοι το έχουν ανάγκη. Λόγια τα οποία ναι μεν ακούγονται αυτονόητα, αλλά στις μέρες μας μέσω των τόσων υποχρεώσεών μας χάνουμε το νόημα αυτών.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Αρχιεπίσκοπο, πρώην Νάξου-Τήνου Σεβ. π. Νικόλαο Πρίντεζη, και οι εμψυχωτές επέστρεψαν στην Σύρο για να τελέσουν την αποστολή που τους τέθηκε για αυτή τη χρονιά.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αρχιεπισκοπή Νάξου- Τήνου για την φιλοξενία καθώς επίσης και τα Τάγματα του Ενσαρκωμένου Λόγου και των Δούλων του Κυρίου και της Παναγίας του Ματαρά για την επιμόρφωση που μας πρόσφεραν.

Ας προσευχηθούμε όλοι για τους εμψυχωτές και τους νέους μας, ώστε ο Κύριος να τους φωτίζει πάντα στην αποστολή τους.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο