Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός: “Με κριτήριο το Χριστό ας αξιολογήσουμε το παρελθόν και ας αξιοποιήσουμε το μέλλον»


«Η αλλαγή του χρόνου δίνει πάντα την ευκαιρία σε όλους μας να κάνουμε έναν απολογισμό ζωής και ένα προϋπολογισμό στόχων και ελπίδων. Την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου και την πρώτη του Ιανουαρίου ο χρόνος που φεύγει παίρνει τις επικές διαστάσεις του παρελθόντος, ενώ ο χρόνος που έρχεται δεν έχει αποβάλει ακόμα τη μυθική μαγεία του μέλλοντος. Ανάμεσα όμως στο παρελθόν και στο μέλλον ευρίσκεται το παρόν και από αυτό εξαρτάται η ερμηνεία και η αξιολόγηση του παρελθόντος αλλά και η πυροδότηση του μέλλοντος. Αν το παρόν αρδεύεται από σταθερές αρχές και αξίες τότε άφοβα θα κρίνουμε το παρελθόν και γενναιόφρονα θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Το παρόν είναι ο «ενεστώς» χρόνος, ο μόνος χρόνος που γίνεται «καιρός» ή αλλιώς ευκαιρία και πρέπει να διεκδικεί απόλυτα την εγρήγορση και την ευθύνη της συνειδήσεώς μας. Στην ορθόδοξη Εκκλησία το μήνυμα της σωτηρίας δεν έρχεται σε μελλοντικό χρόνο αλλά κατ’ εξοχήν σε ενεστώτα «ἰδού νῦν καιρός εὐπρόσδεκτος, ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας» (Β΄Κορ. 6,2).

»Αναγνωρίζοντας απ’ όλα τα ανωτέρω αναπτυχθέντα την ανεπανάληπτη  σπουδαιότητα του παρόντος, ας εργαζόμεθα και ας αγρυπνούμε «ἕως ἡμέρα ἐστί» (Ιω. 9,4). Ας φροντίσουμε ο χρόνος που έρχεται και κάθε μέρα αυτού του Νέου Έτους να γίνει ευκαιρία εσωτερικής μεταμόρφωσης και αναγέννησης, ευκαιρία προσέγγισης στην μόνη σταθερή και αιώνια αξία που είναι ο Χριστός. Το «παρόν είναι ο χρόνος που χωρίζει τον χρόνο των απογοητεύσεων και τον χρόνο των ελπίδων». Με κριτήριο το Χριστό ας αξιολογήσουμε το παρελθόν και ας αξιοποιήσουμε το μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε την Πρωτοχρονιά του 2021. Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επί τη δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, προέστη της Δοξολογίας επί τη Πρώτη του Νέου Έτους και ευλόγησε την αγιοβασιλόπιττα.

ΧΟΡΗΓΙΑ:

Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους
Ευλογία - Αγιορείτικα Προϊόντα

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο