Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Την αλήθεια τη διασφαλίζει η Εκκλησία, όχι ο καθένας από εμάς


Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν αποκεφαλίστηκε μόνο γιατί λάτρευε τον αληθινό Θεό, αλλά γιατί έλεγε την αλήθεια. Την αλήθεια τη διασφαλίζει η ίδια η Εκκλησία και όχι ο καθένας από εμάς, με τις δικές του ερμηνείες, με τις δικές του προσεγγίσεις ή με τις δικές του γνώσεις”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Ο κ. Μακάριος που χοροστάτησε στην Ακολουθία του εσπερινού επί τη μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ, επεσήμανε ότι “Τα θεολογικά θέματα δεν είναι εύκολα, ούτε ερμηνεύσιμα από τον καθένα. Δυστυχώς είναι επιτυχία του διαβόλου να νομίζουμε ότι όλοι ξέρουμε τα θέματα της Εκκλησίας και της Θεολογίας. Κι εγώ που στέκομαι σε αυτόν τον θρόνο που μου έδωσε η Εκκλησία, για να σας Διδάσκω, να σας καθοδηγώ και να προσεύχομαι για εσάς, δεν έχω δικαίωμα να πω δικά μου πράγματα”, τόνισε άλλο σημείο, εξηγώντας ότι οι λόγοι τους οποίους απευθύνει στο ποίμνιο κάθε Επίσκοπος και κάθε κληρικός πρέπει να απηχούν την αλήθεια και τη σοφία των Πατέρων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις Αποφάσεις των Επτά Οικουμενικών και των Τοπικών Συνόδων.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε το 2016 και τόνισε ότι υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι έλαβε Αιρετικές Αποφάσεις οι οποίες δεν υποστηρίζουν την αλήθεια.

“Ποιος διασφαλίζει την αλήθεια;”, αναρωτήθηκε και προσέθεσε: “Αυτό που μας λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και οι Αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων είναι ότι η αλήθεια διασφαλίζεται Συνοδικώς και από την Εκκλησία. Όχι από μεμονωμένα πρόσωπα, γιατί τα πρόσωπα μπορεί να κάνουν λάθος. Αλλά η Εκκλησία διασφαλίζει την αλήθεια. Η Εκκλησία στο σύνολό της”.

Τέλος ο κ. Μακάριος είπε ότι “κάποιοι άνθρωποι, Έλληνες και βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, θέλουν να μας κάνουν μάθημα για τη Θεία Κοινωνία.

Εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι είναι η Θεία Κοινωνία”, επισήμανε με έμφαση και συνέχισε: “Διότι εμείς πάμε στα Νοσοκομεία, κοινωνούμε ασθενείς και δεν αρρωστήσαμε ποτέ. Κι αυτό δε συμβαίνει γιατί εμείς είμαστε Άγιοι, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό που είναι η Θεία Κοινωνία”.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο