Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος από Χριστιανική Αδελφότητα για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Μια Χριστιανική Αδελφότητα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο λόγος είναι, η Μη Διεξαγωγή Ψηφοφορίας για την Αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στις 12 Οκτωβρίου του 2019 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από Εισήγηση του Μακαριωτάτου και Προέδρου αυτής Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Αναγνώρισε το Δικαίωμα του Οικουμενικού Πρατριάρχου να παραχωρεί την Αυτοκεφαλία όπως έπραξε με την Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν η πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία που Αναγνώρισε μια δομή που από αρκετούς θεωρείται Σχισματική.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 6 Μαρτίου από το ΣτΕ. Η ίδια η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση σημειώνει για το ζήτημα:

 «Βλέποντας τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Παγκόσμια Ορθοδοξία με αφορμή την Απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου να παραχωρήσει Αυτοκεφαλία, η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα με Εκτελεστικό Όργανό της την Εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος, θα αγωνιστεί με όλα τα Νόμιμα μέσα για την Ανατροπή της Αποδοχής της Αποφάσεως από την Ελλαδική Εκκλησία.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την λήψη της Αποφάσεως Αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας είναι διπλά ελαττωματική, διότι αφενός δεν Διεξήχθη Ψηφοφορία και αφετέρου διότι δεν κρατήθηκαν Πρακτικά της Συνεδριάσεως.

Για τους λόγους αυτούς η εν λόγω Απόφαση είναι Μη Νόμιμη και πρέπει να Ακυρωθεί από το Αρμόδιο Δικαστήριο, και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Πανελλήνια Ορθόδοξος Ένωσις έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να εμποδίσουν την Απόφαση, που έχει τεράστιες συνέπειες για την Ενότητα της Εκκλησίας, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της Ορθόδοξου Εκκλησίας δήθεν.

Εμείς οι συνεργάτες του Εκκλησιαστικού Ιστολογίου http://www.lavaron.com.gr δεν το βρίσκουμε σωστό και ούτε καν κίνησις Ορθοδόξου Αδελφότητος.

Για την κίνηση αυτή μας κινητοποιεί η αγάπη και μόνο η αγάπη προς τον Κύριον μας τον Ιησού Χριστό. Ζητούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλος ο ευσεβής και πιστός λαός του Κυρίου να παρακαλέσει την Αγία Τριάδα μέσα από θερμή προσευχή ώστε να είναι αίσια και κατά Θεόν η έκβαση της υπόθεσης».

Κύκλοι της ίδιας Ένωσης αναφέρουν ότι εγείρεται εθνικό ζήτημα, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος νέων σχισμάτων στην Ορθοδοξία.

Είναι πιθανό δηλαδή όπως λένε οι ίδιες πηγές, να υπάρξουν «νέες αναγνωρίσεις αυτοκεφαλιών με διαδικασίες – εξπρες, όπως των Σκοπίων. Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη του πρώην και του νυν πρωθυπουργού του γειτονικού κράτους στον Βαρθολομαίο. Το ίδιο μπορεί και να γίνει και του Μαυροβουνίου. Ούτε αυτές οι νέες εκκλησίες όπως και η Ουκρανική, λειτουργούν βάσει εκκλησιαστικών κανόνων, αλλά  δυστυχώς αλλων διαδικασιών. Δεν πρέπει να διαιρεθεί περισσότερο η ήδη ταλαιπωρημένη εκκλησία μας, αλλά κυρίως δεν πρέπει να διαχαστούν οι πιστοί».


Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο