ΠΟΥ: Οκτώ μύθοι για την παραλλαγή “Όμικρον”


Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή Όμικρον πριν από μόλις εννέα εβδομάδες, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Η ταχύτητα εξάπλωσης είναι παράλληλη με τη διάδοση εικασιών για αυτή την παραλλαγή της Covid 19. Αλλά σε σύγκριση με τους μύθους, υπάρχουν τα γεγονότα. Ο ΠΟΥ έχοντας παρακολουθήσει τα πιο δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα και τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο καταγράφει δώδεκα μύθους για τη μετάλλαξη.

Μύθος 1: Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες.

Γεγονός: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ήπια. Αρκετές χώρες έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από όμικρον στους πληθυσμούς τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το δέλτα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως, σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει η παραλλαγή Όμικρον σε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Μύθος 2: Επειδή είναι λιγότερο σοβαρό, θα υπάρξουν λιγότερες νοσηλείες.

Γεγονός: Η παραλλαγή Όμικρον ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας.
Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη Δέλτα αν και προκαλεί ηπιότερα κρούσματα COVID-19, και μικρότερο ποσοστό ασθενών καταλήγει στο Νοσοκομείο.
Ωστόσο, δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού λοιμώξεων, αυτό το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό νοσηλειών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 και άλλους τύπους ασθενειών για τα συστήματα υγείας.

Μύθος 3: Η παραλλαγή Όμικρον είναι το ίδιο με το κοινό κρυολόγημα.

Γεγονός: Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα κοινό κρυολόγημα. Η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και είναι πιο πιθανό να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον νοσηλεύονται και κάποιοι έχουν πεθάνει. Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν όμικρον και αναρρώνουν κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν βαριά Covid.

Μύθος 4: Τα εμβόλια δεν δρουν κατά της Όμικρον.

Γεγονός: Τα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε περιπτώσεις Covid που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον, όπως ακριβώς κάνουν και με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Μέχρι στιγμής, το συγκριτικά χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλά άτομα είναι ήδη εμβολιασμένα. Ο εμβολιασμός διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του ιού, ο οποίος όχι μόνο μας προστατεύει από τις κυκλοφορούσες παραλλαγές, αλλά είναι επίσης πιθανό να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε σοβαρά από μελλοντικές μεταλλάξεις.

Μύθος 5: Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά.

Γεγονός: Τα μη εμβολιασμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον. Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε χώρες όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή είναι μη εμβολιασμένοι. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διακοπή της μετάδοσης, η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί με πρωτοφανή ταχύτητα και, όπως στο κύμα της Δέλτα, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα επηρεαστούν περισσότερο. Η κύρια σύσταση του ΠΟΥ εξακολουθεί να είναι να εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας, συμπεριλαμβανομένης αναμνηστικής δόσης εάν προσφερθεί.

Μύθος 6: Αν έχω ήδη νοσήσει από Covid, έχω ανοσία έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Γεγονός: Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν στο παρελθόν Covid-19. Εάν είχατε στο παρελθόν Covid, θα πρέπει να εμβολιαστείτε, καθώς η επαναμόλυνση από την παραλλαγή Όμικρονείναι ακόμα δυνατή, με κίνδυνο να αρρωστήσετε σοβαρά, να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα ή να αναπτύξετε Covid. Το να εμβολιαστείτε, είτε το είχατε είτε όχι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το να αρρωστήσετε σοβαρά και να πεθάνετε.

Μύθος 7: Οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών με την παραλλαγή Όμικρον.

Γεγονός: Οι αναμνηστικές δόσεις είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της προστασίας
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως και πολλών άλλων εμβολίων, όπως η γρίπη, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αναμνηστική δόση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε περισσότερο από την εμφάνιση σοβαρού κρούσματος Covid. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ομάδες σε κίνδυνο, όπως άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσής τους στον ιό και του κινδύνου μετάδοσης στα ευάλωτα άτομα που φροντίζουν.

Μύθος 8: Όντας λιγότερο σοβαρή η παραλλαγή Όμικρον, πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας.

Γεγονός: Το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να τερματίσουμε την πανδημία.
Με τα εκατομμύρια των μολύνσεων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, είναι σχεδόν γεγονός ότι θα προκύψουν νέες παραλλαγές. Προκειμένου να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους και να συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης.

Πηγή: Π.Ο.Υ.

Visits: 16


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο