Περίεργη τροπολογία για τα οικονομικά της Εκκλησίας


Κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Σχέδιο Νόμου που αφορά  «Φορολογικές Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Διαδικασίας της Ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, Συνεισφορά Δημοσίου για την Αποπληρωμή Δανείων Πληγέντων Δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της Νόσου COVID-19 και άλλες Διατάξεις».

Οι πληροφορίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα έλεγαν ότι επιχειρείται από συγκεκριμένους Αρχιερείς να περάσει στη Βουλή Νομοθετική Ρύθμιση για χρέη Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε άλλα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Φυσικά Πρόσωπα. 

Μετά από αυτό θα λέγαμε: Mπράβο τους που τα κατάφεραν!

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν γεννιούνται από τον ίδιο τον τίτλο του Σχεδίου Νόμου:

1.    Σε τι συνίσταται η φορολογική Παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας;

2.    Ποια είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στην Αποπληρωμή Δανείων Πληγέντων Δανειοληπτών λόγω Κορωνοϊού;

3.    Ποια είναι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που έχουν χρέη;

4.    Ποιοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε στην Εκκλησία;

Α. Κατ’ αρχή το σχέδιο νόμου είναι ψευδεπίγραφο ως προς τη συγκεκριμένη Διάταξη, διότι αυτοί που οφείλουν μεγάλα ποσά σε Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, σε Οργανισμούς και Φορείς της Εκκλησίας, είτε είναι οι ίδιοι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) τα χρωστάνε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και χρωστάνε πολλά!

Συνεπώς το χρέος δεν δημιουργήθηκε την Περίοδο της Πανδημίας. Απλά το Νομοσχέδιο, για να περάσει, πρέπει να έχει μια πειστική και δοκιμασμένη συνταγή. Και δεν πιστεύουμε βέβαια ότι το Νομοσχέδιο προτείνεται για να Ρυθμισθούν Οικονομικές Σχέσεις των Ιερών Μητροπόλεων με Ναούς, Μοναστήρια, Προσκυνήματα, αφού οι Ιεράρχες ως Πατέρες γνωρίζουν να οικονομήσουν τα πράγματα αυτή τη δύσκολη Περίοδο με τους συνεργάτες τους.

Άρα είναι οι μόνοι που δεν χρειάζονται τέτοια Νομοθετική Ρύθμιση. Άρα ποιος την χρειάζεται και την επιδιώκει;

Β. Στο Νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα στα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να ρυθμίζουν με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και φυσικά πρόσωπα «μεταξύ τους» τις οφειλές, τον χρόνο Αποπληρωμής, ως και «εκπτώσεις». Ούτε Νομοθετική Ρύθμιση, ούτε «πλαφόν» για την Έκπτωση από την στιγμή που η Πολιτεία για κάθε τέτοιο ζήτημα Νομοθετεί συγκεκριμένα και μάλιστα με άλλα κριτήρια για ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και άλλα για Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρηματίες.

Γ. Πως θα Διασφαλισθεί έτσι η Περιουσία των Εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ; Με εκατέρωθεν Συμφωνίες ανευ συγκεκριμένης Νομοθετικής Ρυθμίσεως;

Δηλαδή αυτή τη στιγμή επιχειρείται με έναν απροκάλυπτο τρόπο να θεσμοθετηθεί η αδιαφάνεια σε θέματα Διασφαλίσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας, καθότι το θέμα αφορά και Μεγαλοοφειλέτες της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών), αλλά και της Αποστολικής Διακονίας.

Δ. Ποιος Συνοδικός Ιεράρχης ή Μέλος της Κεντρικής Εκκλησιαστικής Διοίκησης θα βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια «Συμφωνία»;

Ε. Σε μία Πολιτεία η οποία επιθυμεί να λύσει τα ζητήματα και όχι να τα περιπλέξει πώς αναφέρεται το θέμα των Εκπτώσεων και επαφίεται σε μία «Ιδιωτική» Συμφωνία, όταν οι Τόκοι Υπερημερίας και οι Προσαυξήσεις έχουν Επιδικασθεί από Δικαστικές Αποφάσεις και είναι υποχρεωτικά Προς Είσπραξιν;

Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

ΣΤ. Δια του άρθρου 90 του Νομοσχεδίου ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει την ευθύνη για την Διαχείριση, την Αδιαφάνεια και την Τακτική όλων εκείνων που Διοίκησαν και Διοικούν Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.

Οι Βουλευτές της Ελληνικής Πολιτείας θέλουν και επιθυμούν να αναλάβουν εν γνώσει τους αυτή την ευθύνη;

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο