Πατριαρχείο Γεωργίας: Η Αμπχαζία αποτελεί Δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας;


Ανακοίνωση εξέδωσε το Πατριαρχείο Γεωργίας, αναφορικά με την αντικανονική δράση κληρικών στην Αμπχαζία της Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα “Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας” , το Πατριαρχείο εξέδωσε επιστολή με την οποία απαντά στον πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίωνα Απλία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο εν λόγω πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου, “διαστρέβλωσε τα ιστορικά-εκκλησιαστικά στοιχεία και τόνισε πως η επίλυση των θρησκευτικών ζητημάτων της Αμπχαζίας δεν αφορά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή Αλεξανδρείας ή Ιεροσολύμων, αλλά αποτελεί προνόμιο του Πατριαρχείου Μόσχας”.

Το Πατριαρχείο Γεωργίας κάνει λόγο για “ψευδή δήλωση” από την πλευρά του π. Βησσαρίωνα, και τονίζει πως “οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στα κανονικά αναγνωρισμένα όριά τους επιλύουν από μόνες τους τα ζητήματα”.

Αναφέρεται δε σε ιστορικά στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η Αμπχαζία ιστορικά είναι μέλος της Εκκλησίας της Γεωργίας, από τον 7ο κιόλας αιώνα, καθώς και ότι στη Μητρόπολη Αμπχαζίας ήταν πάντα Γεωργιανοί Αρχιερείς και αποτελούσε δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας, ως αναπόσπαστο μέρος της.

“Αυτό επιβεβαίωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 1943, αναγνωρίζοντας την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Γεωργίας μαζί με τα ιστορικά της σύνορα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Στο θέμα αναφέρεται και η Association of Religion Experts της Γεωργίας , η οποία τονίζει ότι “οι ενέργειες του π. Βησσαρίωνα, ο οποίος αρνείται να τελέσει λειτουργίες μέχρι να επιλυθεί το θέμα “της Εκκλησίας της Αμπχαζίας”, ενθαρρύνονται από τη Ρωσική Εκκλησία.

Επίσης, σύμφωνα με την Association of Religion Experts της Γεωργίας, “η αντικανονική δραστηριότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εναντίον της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνεχίζεται”.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο ιερέας Sergei Kokoev συνεχίζει να Τελεί Λειτουργίες όπως αναφέρει το orthodoxotimes.gr στο Ναό της Αγίας Τριάδας, κάτι το οποίο συνιστά “παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων και προσβολή προς την Εκκλησία της Γεωργίας”.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Θρησκευτικών Εμπειρογνωμόνων της Γεωργίας ζήτησε από τον Καθολικό-Πατριάρχη Γεωργίας και την Ιερά Σύνοδο «να διακόψει την Ευχαριστιακή κοινωνία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και τιμής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας. Καλούμε επίσης τους ιερείς των Ορθόδοξων Εκκλησιών να συνεργαστούν για να σταματήσουν οι αρπακτικές δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις κατεχόμενες περιοχές της Γεωργίας”.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο