Παρουσίαση βιβλίου: Κυριάκου Καλαϊτζίδη ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΙΕ´- ΙΘ´ ΑΙ.) (VIDEO)


Ο Τομέας Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει Παρουσίαση του Βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική Μουσική στη χειρόγραφη Παράδοση της Ψαλτικής Τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έκδοση του Διδακτορικής Διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη (που εκπονήθηκε το 2011 με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόρη Θ. Στάθη) και εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στη σειρά Μελέτες.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, ώρα 8.00 μ.μ. Διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι https://zoom.us/j/97118450914

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και ο συγγραφέας Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Ε.Α. Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Γραμματευς του Ι.Β.Μ.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης Kyriakos Kalaitzidis Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 με καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο ψαλτήρι της ενορίας του και ολοκλήρωσε τις Σπουδές του στην Βυζαντινή Μουσική με Δάσκαλο τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη, λαμβάνοντας Πτυχίο Iεροψάλτου (1990) και Δίπλωμα Mουσικοδιδασκάλου (1993) με βαθμό άριστα παμψηφεί και διάκριση. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Από το 1988 αναπτύσσει ένα πολύμορφο έργο το οποίο εστιάζεται στην έρευνα, διδασκαλία και την καλλιτεχνική πράξη της Μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής. Το 1993 ιδρύει το «Εν Χορδαίς», έναν φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των Μουσικών Παραδόσεων της Μεσογείου, που παρεμβαίνει στο μουσικό γίγνεσθαι με παραγωγές δίσκων, εκδόσεις βιβλίων και διοργάνωση Συναυλιών.

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Εν Χορδαίς» είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προγράμματος Σπουδών, την μουσικολογική επιμέλεια εκδόσεων και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών έργων στο πλαίσιο Διεθνών συνεργασιών (MediMuses, More, Cantnates des Rives, Εxtra!, και Melos).

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου MediMuses (2002-2005) με ερευνητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένδεκα χώρες της Μεσογείου, του Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» Δήμου Θεσσαλονίκης (2012) και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Rialto Ethnic Festival Λεμεσού (2011 – 2014). Έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και έχει διδάξει σε εργαστήρια στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο, Στρασβούργου και Guangdong (Κίνα), στα Κονσερβατουάρ της Κωνσταντινούπολης, του Αμμάν, της Βηρυτού και του Καΐρου, στη Ακαδημία Sibelius (Ελσίνκι), στην Μουσική Ακαδημία της Τύνιδας, στο Holy Cross College (Βοστώνη), στο New Orleans Center for Creative Arts, στο Kuwait Opera House, στην έδρα της Unesco (Παρίσι), και έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο