Παρατράβηξαν οι προκλήσεις της Τουρκίας: Ούτε ίχνος πολιτισμού, ούτε ίχνος ευαισθησίας


«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και αργότερα της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας: Σε όλο αυτό το διάστημα η τουρκική ηγεσία εξαπολύει σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, με τον Ερντογάν να επενδύει όλο και περισσότερο στο θρησκευτικό-μουσουλμανικό αίσθημα των Τούρκων. Η τελευταία πρόκληση έρχεται με επίκεντρο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις διεθνείς πιέσεις αλλά και τις δικές της δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο άνοιγμά της, αλλά προχωρά στην ίδρυση θεολογικού κέντρου ισλαμικών σπουδών στη Χάλκη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, με αφορμή τη χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Μελετίου Στεφανάτου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε: «Σήμερα για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης – έστω και εάν δεν λειτουργεί, για εμάς είναι πάντοτε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης – και για την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος είναι μια μεγάλη, και ιστορική και ευφρόσυνος και χαρμόσυνος ημέρα».

Και πρόσθεσε: «Ήρθαν εν συνεχεία τα πέτρινα χρόνια για την Σχολή, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται με την αναστολή της λειτουργίας της, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου. Του χρόνου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της διακοπής της λειτουργίας της Σχολής μας. Και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη αποφράς ημέρα των τελευταίων ετών για το Πατριαρχείο μας, για την Χάλκη, για την Ομογένεια».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στα Σεπτεμβριανά γεγονότα: «Σήμερα είναι τα 65 χρόνια από την τραγική εκείνη νύκτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του ’55, που η βαρβαρότης κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις Εκκλησίες, νομοταγών και αθώων ανθρώπων. Ακόμη και τα Κοιμητήριά τους, βεβηλώθησαν και αυτά, και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας. Ούτε ίχνος πολιτισμού, ούτε ίχνος ευαισθησίας».

Κατά τα άλλα, σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη, στην Κορσική. Η συνάντηση θα γίνει πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε πως ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο κ. Μισέλ θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Η χώρα μας όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την πανδημία του κορωνοϊού», είπε «Είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση να υπάρχει συστράτευση και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Γενναιότητα και όχι μικροψυχία. Υπευθυνότητα και όχι λαϊκισμός. Αλήθεια και όχι ψέμα».

Και υπογράμμισε: «Θέλουμε και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πέτσας «Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Και πρόσθεσε: «Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή – την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών – στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της ‘Αγκυρας. Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης».

Τουρκία: Νέες προκλήσεις με επίκεντρο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Οικουμενικός Πατριάρχης: «Υπομένουμε, και προσευχόμεθα»

65 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ήταν 6 προς 7 Σεπτεμβρίου του 1955 όταν τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές εξαπέλυε επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Ο Αντνάν Μεντερές, όπως ακριβώς και σήμερα ο Ερντογάν, έπαιζε το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας αντιδράσεις στους κεμαλιστές. Επί πρωθυπουργίας του ήταν που κτίστηκαν χιλιάδες τζαμιά στην Τουρκία.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο